NOVINKY: FKA Twigs, Gerda Blank, Japanese Breakfast a další rozcvičkové fláky

6. květen 2019

Playlist Radia Wave se tento týden rozrostl nejen o přeexponované srdcebolné balady a rockové parní válce, ale nabízí i ten nejkřehčí tuzemský folk či odkazy k Timbalandovi nebo The Neptunes.

FKA Twigs Cellophane

Credits: Tahliah Barnett
Label: Young Turks
Album: Cellophane single

Zpěvačka a tanečnice Tahliah Barnett, vystupující pod jménem FKA Twigs, známá pro svou spolupráci s umělcem Jessem Kandou, je po třech letech zpět! Působivá skladba Cellophane by zároveň měla být předznamenáním, co můžeme čekat od jejího připravovaného druhého alba. Epický videoklip ke skladbě, která putuje do rotace Radia Wave, se točí kolem tance, jeho geneze a jeho impozantnosti.

Stealing Sheep Show Love

Credits: Rebecca Hawley
Label: Heavenly Recordings
Album: Big Wows

Liverpoolská psychedelická kapela Stealing Sheep a velcí oblíbenci bývalého frontmana Pulp Jarvise Cockera konečně vydávají svoje očekávané třetí album. Stealing Sheep v čele se zpěvačkou Rebeccou Hawley na desce Big Wows trochu ukračují ze svého vytyčeného směru a místo pastorální psychedelie předkládají spíš do čista obroušenou verzi decentního elektronického popu, ve kterém samozřejmě není nouze o chytlavé vícehlasy, silné refrény a důvtipné produkční triky. Po pilotním singlu Joking Me teď do naší rotace putuje i track Show Love s animovaným klipem.

Japanese Breakfast Essentially

Credits: Michelle Zauner
Label: W Records
Album: Essentially single

Na debutu Psychopomp (2016) představila Michelle Zauner svoji verzi zasněného indie rocku s přesahy do dream popu nebo shoegazu, na následující, předloňské desce Soft Sounds From Another Planet se zase hudebnice vystupující pod jménem Japanese Breakfast místy vydávala až někam k osmdesátkovému elektropopu. Po dvouleté přestávce se teď vrací se singlem Essentially, který znamená zase další krok jiným směrem místo lo-fi skřípání má tentokrát Japanese Breakfast perfektně čistý zvuk.

Marika Hackman Im Not Where You Are

Credits: Marika Hackman
Label: AMF Records
Album: I’m Not Where You Are single

Když se zhruba před dvěma lety začínalo hodně psát o nové vlně ženských písničkářek s kytarou, jméno Mariky Hackman patřilo k těm nejskloňovanějším. Druhé album anglické zpěvačky a skladatelky nazvané I’m Not Your Man překvapilo svou suverenitou i sebevědomím v projevu. Marika Hackman, která v minulosti spolupracovala třeba s Charliem Andrewem z oceňovaných Alt-J, teď vypouští do světa čerstvý singl I’m Not Where You Are. Potvrzuje na něm, že hlasy, které ji řadí někam mezi Radiohead, Warpaint a Blondie, se rozhodně nemýlí.

Lolo Zouaï Ride

Credits: Lolo Zouaï
Label: Keep
It On The Lolo
Album: High Highs to Low Lows

Francouzsko-alžírská zpěvačka Lolo Zouaï, která ale už delší dobu žije v San Francisku, se na popové scéně pohybuje od roku 2017. Její hudba balancuje na pomezí R&B a popu s výraznými prvky futuristického trapu, sama svůj styl popisuje jako hořkosladké bangery. Debutové album High Highs to Low Lows je vyvrcholením její dosavadní cesty a vydává si ho na vlastní značce Keep It On The Lolo. Singl Ride s ní natočil hiphopový producent Stelios Phili, který stojí za některými skladby ASAP Ferga.

Kelsey Lu Poor Fake

Credits: Kelsey Lu, Paul Sabu, Rodaidh McDonald
Label: Columbia Records / Sony
Album: Blood

Americká cellistka Kelsey Lu má za sebou spolupráce s Kelelou, Blood Orange nebo Samphou. V roce 2016 vydala výtečné EPčko Church natočené naživo, debutové album Blood už přináší studiové kolaborace třeba se Skrillexem nebo Jamie xx, pořád ale těží z unikátního zvuku cella i svého vokálu. Skladba Poor Fake se nicméně z desky trochu vymyká svým elektronickým tanečním beatem, pod nímž je podepsaný zkušený producent Rodaidh McDonald (How to Dress Well, King Krule, Adele a další)

Teepee Around It

Credits: Tereza Lavičková, Miroslav Patočka
Label: Springstoff
Album: Single

Nominanti loňského ročníku exportního projektu Radia Wave Czeching se připomínají novým singlem, který ukazuje songwriterské duo v ještě meditativnější podobě než kdy předtím. Dreampopová krajina posedlá mlhou indie folku potvrzuje Teepee jako nadmíru sebejistý projekt, který k exportu možná nikdy žádnou soutěž ani nepotřeboval.

J-E-T-S Real Truth ft. Tkay Maidza

Credits: Takudzwa Victoria Rosa Maidza, Travis Stewart, James Michael Edgar
Label: Innovative Leisure
Album: ZOOSPA

V projektu J-E-T-S se potkali dva američtí kluboví producenti Machinedrum a Jimmy Edgar. Spolupráce jim zachutnala, před pěti lety vydali EPčko a v květnu bude venku i jejich společné album ZOOSPA. Hostují na něm třeba Mykki Blanco, Dawn Richard nebo Tkay Maidza. Posledně jmenovaná australská rapperka je slyšet v zatím nejnovějším singlu Real Truth. Jestli jste slyšeli Timbalanda a The Neptunes v roce 1999, tak tohle je něco podobného, takhle by měla znít populární hudba za dvacet let, slibují J-E-T-S v textu k desce, která se objeví na značce Innovative Leisure.

Empath Roses That Cry

Credits: Catherine Elicson, Garrett Koloski, Emily Shanahan, Randall Coon
Label: Get Better
Album: Active Listening: Night
on Earth

Filadelfská čtveřice Empath sice musela vydání své debutové nahrávky o pár týdnů posunout, pustili ale ven další skladbu, tentokrát s názvem Roses That Cry, která putuje k nám do rotace. Skladba je snad ještě hlučnější než dva předchozí singly, po klidném synťákovém intru kapela ihned skáče do očistných vod extrémního zkreslení nástrojů a všudypřítomného vazbení.

Gerda Blank Wasted

Credits: Rhys Braddock, Stuart Mills
Label:
self-released
Album: Her Mind’s Awake EP

Očekávaný návrat úderky v čele s novozélandským „Joshem Hommem z Brna“ Rhysem Braddockem ve formě EP Her Mind’s Awake jasně dokazuje, že ač Braddock i v o něco klidnějších Metronome Blues dokázal z dronových kytar vykřesat hitovky, jeho největší síla je v absolutní přímočarosti. Braddock a Mills na celém EP hrají jako jeden muž. Neúnavně tlačící stále dopředu. U Gerdy Blank totiž není na nějaké ohlížení a postrockové rozjímání čas.

autoři: Jiří Špičák , Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.