NOVINKY: Fvtvre, Charlotte Gainsbourg, Yung Lean, Chain and the Gang a další řetězy

3. říjen 2017
Factory Radia Wave

Stockholmský rapper Yung Lean začíná zpívat a chystá album Stranger. Nová pražská noisepunková kapela Fvtvre v čele s Kayem Buriánkem vyvěsila černou vlajku a zveřejnila debutové EP. Rockový „loser“ Ian F. Svenonius hází s projektem Chaing and the Gang do ringu bílý ručník a britský zpěvák Benjamin Clementine oceněný prestižní Mercury Prize míří na Jupiter. To všechno najdete na hitové výrobní lince dnešní Factory.

Rich The Kid – New Freezer
Credits: Dimitri Leslie Roger, Kendrick Duckworth
Label: Interscope Records

Pětadvacetiletý Rich The Kid stojí v čele aktuální vlny soundcloudových rapperů, je také producentem a zakladatelem vlastního labelu Rich Forever Music. Letos v létě podepsal velké značce Interscope a plodem téhle spolupráce je společný singl s největší hvězdou labelu Kendrickem Lamarem. O beat se postaral Ben Jayne a track bude na chystaném debutovém album Rich the Kida. 

Moin Moin – Rescue
Credits: Magdaléna Manderlová
Label: https://moin.bandcamp.com

Původem ostravská hudebnice Moin Moin je už nějaký čas usazená v norském Trondheimu a právě zde se udál její přerod z lo-fi písničkářky v regulérní kapelu. Moin Moin jsou aktuálně trio – rytmickou sekci našla u kapely Pacino a hlučný singl Rescue je první vlaštovkou této spolupráce. Celé album by snad mohlo být do konce letošního roku. 

Chaing and the Gang – I Hate winners
Credits: Ian F. Svenonius
Label: Dischord Records

Hudebník, spisovatel, moderátor, neúnavný vypravěč a významná postava washingtonské punkové scéně Ian F. Svenonius má nespočet hudebních tváří. Všechny je spojuje jedna věc. Jak Svenonius píše v knize Nadpřirozené strategie pro založení rokenrolové kapely, hudba je nejlepším nástrojem k šíření ideologie. Platí to i pro projekt Chain and the Gang, který se vyznačuje kolektivismem a oslavou loserství – nejlépe je to znát ve skladbě I Hate Winners ze šesté studiovky s názvem Experimental Music.

FVTVRE – Black Flag
Credits: Kay Buriánek, Jan „Vegy” Táborský, Petr Vaško, Lukáš Přikryl
Label: self-released

Frontman dlouho nefunkční táborské kultovky Sunshine Kay Buriánek se vrací na hudební scénu. Jeho nová sestava se jmenuje FVTVRE a hrají tam s ním členové Wild Tides nebo The Prostitutes. Je zde cítit okouzlení hardcoreovou scénou kolem amerického města San Diego v nultých letech a labelů Three One G nebo Gold Standard Laboratories. Debutové EP Fvtvre vyšlo v říjnu a nese název M E S S, vypovídá lecos i o zvuku kapely – kromě kytarových sypaček tu jsou ale slyšet i psychedelické pasáže.

Terror Jr. – Useless
Credits: Felix Snow, David Benjamin Singer-Vine, Lisa Vitale
Label: Atlantic

Terror Jr. je enigmatické popové trio, které má za sebou songy s rapperem Lil B a také debutovou desku Bob City. Trojice zaměstnává bulvár spekulování, jestli náhodou hlas zpěvačky Lisy nepatří internetové celebritě a moderátorce Kylie Jenner – napovídal by tomu fakt, že hudba Terror Jr. doprovázela její video Glosses. Jedno je jisté, intimní hitovka Useless z letošní nahrávky Bop 3: The Girl Who Cried Purple má jasný tah na branku.

Metz – Cellophane
Credits: Alex Edkins, Chris Slorach, Hayden Menzies
Label: Sub Pop

Torontská úderka Metz, která se v listopadu zastaví v Praze, právě vydala třetí album Strange Peace. Název je příznačný, zvláštní smíření najdeme v jejich hudbě totiž poprvé. „Snažíme se při nahrávání všechny nástroje vytočit dočervena,“ řekl frontman Alex Edkins v jednom starším interview. Hlukové stěny a erupce jsou na novince vybarvené harmoniemi a melodiemi. Důkazem je skladba Cellophane, která je také vybavená bezmála švankmajerovským videoklipem.

Benjamin Clementine – Jupiter
Credits: Benjamin Clementine
Label: Virgin EMI

Hvězda britského zpěváka a bývalého buskera Benjamina Clementina vyletěla strmě nahoru s prestižním oceněním Mercury Prize v roce 2015. Na svou debutovou desku At Least for Now navazuje až letos. V rozhovoru pro deník Observer hovořil o nesnázích a neshodách s labelem. Vyhrožoval, že se vrátí do pařížského metra, odkud do světa pop music přišel jako bezdomovec. Nic takového se nestalo a album I Tell a Fly, vyprávějící uprchlický příběh a odehrávající se v Calais, syrském Aleppu a na pobřeží Sicílie, nakonec vyšlo. Víc se mu budeme věnovat v recenzi, prozatím si do vysílání nasazujeme nejpopovější píseň Jupiter.

Baths – Yeoman
Credits: Will Wiesenfeld, Morgan Greenwood
Label: Anticon

Od poslední desky projektu Baths už uplynuly dlouhé čtyři roky. V polovině listopadu ale producent a zpěvák Will Wiesenfeld konečně naváže na desku Obsidian novinkou. Bude se jmenovat Romaplasm a bude to první deska, na které už Baths nejsou jen jednočlennou skupinou. Jeho součástí se totiž stal i Morgan Greenwood, který s Wiesenfeldem odjel poslední turné jako spoluhráč. První singl Yeoman naznačuje, že se můžeme těšit na další porci chytrého elektronického popu.

Charlotte Gainsbourg – Deadly Valentine
Credits: Charlotte Gainsbourg
Label: Because Music

Francouzská herečka Charlotte Gainsbourg se po šesti letech vrací k hudbě – nové album Rest vychází v polovině listopadu. Gainsbourg na něj posbírala úctyhodný tým spolupracovníků, kterému vévodí Paul McCartney, Guy-Manuel de-Homem-Christo z Daft Punk nebo Owen Pallett. O produkci desky se postaral SebastiAn, který je podepsaný i po aktuálním singlem Deadly Valentine. V jeho klipu se po boku Charlotte Gainsbourg objevuje Dev Hynes alias Blood Orange.

Yung Lean – Hunting My Own Skin
Credits: Jonatan Aron Leandoer
Label: Year0001

Stockholmský rapper a Yung Lean oznámil novou desku Stranger a už před časem prohlašoval, že bude víc zpívat. Album vyjde 10. listopadu u labelu Year0001. Že Yung Lean svůj slib neporušil, potvrdil už s dojemným trackem Red Bottom Sky. Druhou vlaštovkou připravované nahrávky je auto-tuneová balada Hunting My Own Skin.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio