NOVINKY: Gleb, Jeff Tweedy, Margo, Men I Trust, 21 Savage a nostalgické písničkářství za zenitem

7. leden 2019

Říká se: Jak na Nový rok, tak po celý rok. A tak v prvních novinkách roku 2019 servírujeme trochu toho grimeu, špetku nostalgického písničkářství, za nehet domácí elektroniky, hrst dream popu s příchutí chillwaveu, pár deka australského post-punku a samozřejmě i nějaký ten atlantský rap jako třešničku na dortu.

Ministerstvo popu – Jakub
Credits: Dominik Zezula
Label: Dominik Zezula

Nejgrafomaničtější tuzemský písničkář Dominik Zezula se na skolnku roku tak trochu nenápadně znovu přihlásil o slovo pod dalším pseudonymem, tentokát jako Ministerstvo popu, a vyrazil na Třídní sraz. Dvanáctipísňová homáž zlaté éře českých kytarovek aka Vypsaná Mňága potěší každého, pro koho byla poslední dekáda minulého století zlatými časy. Jakýkoliv tvůrčí posun si Zezula sice asi schovává do šuplíku jménem Post-hudba, ale soundtrackovitá chytlavost se „vykrádačkám“ Ministerstva popu opravdu nedá odepřít.

Margo – The Fascinating Life Story of Tsar Nicholas and What Happened to Our Interpolitical Friendship

Credits: Aneta Martínková
Label: Bad Names

První singl české zpěvačky a producentky Margo jsme si do novinek nasazovali loni v dubnu, debutové album ale na sebe nenechalo dlouho čekat. Vychází u labelu Bad Names (Lukas Landa, Sundays on Clarendon Road) a hned na první pohled zaujme absurdně dlouhými názvy skladeb – jako by se Aneta Martínková, jak se Margo jmenuje občanským jménem, snažila vyprávět příběhy všemi možný způsoby. Do naší rotace putuje skladba The Fascinating Life Story of Tsar Nicholas and What Happened to Our Interpolitical Friendship, ve které Margo kombinuje zasněný folk s promyšlenou elektronickou produkcí a důvtipnou dynamikou. Jejími vzory jsou prý Bat for Lashes nebo St. Vincent a ostudu jim rozhodně nedělá.

Men I Trust – Say, Can You Hear

Credits: Men I Trust
Label: Independent

Montrealská kapela Men I Trust měla v roce 2017 pověst blogové senzace, zatím ji ale nepřetavila do řadové desky – poslední album kapele vyšlo v roce 2015, od té doby vypouští do světa jenom singly. A na těch v podstatě není co řešit. Stejně jako v případě aktuální novinky Say, Can You Hear jde o zasněné indie skladby na pomezí dream popu, chillwaveu nebo lo-fi. Ke zmíněnému novému singlu, který si nasazujeme do prvních lednových novinek, vznikl i videoklip. 

Jeff Tweedy – Some Birds

Credits: Jeff Tweedy
Label: dBmp Records

Zakladatel, kytarista a zpěvák kultovní americké kapely Wilco přišel konečně se svou první plnohodnotnou sólovou deskou Warm. Až nebývale upřímná zpověď, která doprovází vydání jeho autobiografie Let’s Go (So We Can Get Back), se točí nejen kolem jeho závislosti na drogách, ale také smrti a pocitu životní bezmoci. O té je také singl Some Birds, který putuje do rotace. Tweedy se tentokrát zahalil do mnohem intimnějšího zvuku a tvrdě těží z rukopisu Neila Younga.

Cyanide Thornton – Hot Air

Credits: Sienna Thornton, Ellah Blake, David Pesavento
Label: Bedroomsuck Records 

Těžiště australské nezávislé scény je už několik let v Melbourne, druhém největším městě v zemi. Stačí připomenout místního génia Mikeyho Younga, který stojí především za post-punkovými hvězdami Total Control. Není to však pouze Young, v Melbourne působí i undergroundová kouzelnice Sienna Thornton, která před dvěma lety založila kapelu Cyanide Thornton. Repetitivní, lehce nahodilé kytarové motivy, vzdáleně připomínající nálady Fugazi, ale nezapřou typický australský zvuk. Nasazujeme skladbu Hot Air, ze které vyhřátý vzduch poledního slunce přímo vibruje. Magický realismus v textech je pak jen třešničkou k nekonečnému dennímu snění.

Rivers Cuomo – Two Broken Hearts

Credits: Rivers Cuomo
Label: Rivers Cuomo

Tvorba milované devadesátkové garážovky Weezer v novém tisíciletí je spíše k pláči, a to bohužel bez výjimek. Materiál z nadcházejícího dvanáctého Black Alba hraničí s absolutním kýčem, jehož snaha být zvukově relevantní v roce 2019 působí stejně nepatřičně jako kapela středního věku, která se za každou cenu snaží oslovit současného teenagera. Balzámem na otevřenou ránu každého, kdo ještě nostalgicky vzpomíná na legendární Blue Album, tak budiž nenápadný singl frontmana Weezer Riverse Cuoma Two Broken Hearts, který jako by suploval nevydanou B-stranu z přelomového debutu kapely. Dbejte tedy jeho rad, skočte si do lednice pro zmrzku, zapněte televizi a zažeňte aspoň na pár nadějných minut chmury z toho, že je váš život už tak trochu za zenitem.

Gleb – Gauč storytelling

Credits: Gleb Veselov, Komander
Label: FCK Them

Jako mírně opožděný vánoční dárek nadělil 30. prosince slovenský grimeový rapper Gleb svým fanouškům nový track. Rozhodně ale nejde o žádný odpad, Gauč storytelling se vyjímá i v silné diskografii ružinovského střelce. Produkce tradičně Komander Ground a v roli hostů Fobia Kid a Dymer. K tomu ještě samply Tublatanky a Nase a jako bonus skvělý videoklip. Jeden z největších hitů slovenského rapu roku 2018 vyšel dva dny před jeho koncem. Slibované EPčko Audiokniha snad už brzy v našich přehrávačích.

21 Savage – A&T

Credits: Shayaa Bin Abraham-Joseph, Trocon Roberts, Joceyln Donald, Nija Charles, Kinta Cox, Paul Beauregard, Jordan Houston, Brandt Jones, Danell Stevens, Earl Stevens, Tenina Stevens
Label: Epic

Nečekaně a v netradiční předvánoční čas vydal své druhé studiové album atlantský rapper 21 Savage. Deska I Am > I Was ho nakonec vystřelila do čela americké hitparády, v níž porazil i všechny vánoční produkty, a sklízí za ni i příznivé recenze. My si z desky vycházející trapové hvězdy vybíráme třetí track A&T, který svým zvukem odkazuje na neworleanské bounce a mohl by se stát novým hitem atlantských striptýzových barů. Důležitou součástí tracku je rapperka Yung Miami z atlantského dua City Girls. Producent FKi 1st ve skladbě sampluje jižanské klasiky od Project Pat nebo DJ Jimiho.

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.