NOVINKY: Good Times Only, Zvíře jménem Podzim, Rouilleux, Walden a nečekaná tuzemská přesilovka

9. září 2019

Kromě laviny nových českých kytarovek se nyní můžete v playlistu Radia Wave těšit i na čerstvé písničky od Vagabon, Sudan Archives, Sasami, Squid či vzpomínkovou Joni Mitchell.

Vagabon – Water Me Down

Album: Water Me Down single                                                                              Credits: Laetitia Tamko
Label: Nonesuch Records

O newyorské zpěvačce a písničkářce s kamerunskými kořeny Laetitii Tamko se před dvěma lety psalo jako o jednom z nejvýraznějších mladých hlasů kytarové scény. Od debutového alba Infinite Worlds se ale leccos změnilo. Vagabon, jak si Tamko říká, se rozhodla opustit indierockový zvuk a místo toho začala stavět svoje songy na elektropopových základech. V singlu Water Me Down to skvěle funguje. Jak to bude s celou druhou deskou, se dozvíme už v říjnu. 

Sudan Archives – Confessions

Album: Confessions single                                                                                             Credits: Brittney Parks
Label: Stones Throw

Housle obvykle v katalogu umělců sdružených u hiphopového labelu Stones Throw nenajdeme, losangeleská hudebnice Sudan Archives je ale výjimka. Svým unikátním zvukem kombinujícím právě housle s hlasem a ozvuky elektronického R&B zaujala už před dvěma lety na debutovém eponymním EP a od té doby je nadšeně vítaný každý její nový singl. Letos se konečně chystá vydat dlouhohrající album a první ukázkou z něj je skvělý track Confessions. 

Rouilleux – Lead Me

Album: Lycanthropic Sounds                                                                                        Credits: Luboš Rezek
Label: self-released

Luboš Rezek vystupuje v čele projektu Rouilleux už přesně deset let a za tu dobu si vybudoval neotřesitelné postavení na scéně české hudby, která se vymyká žánrovému zařazení a prozkoumává matné hranice experimentální hudby, elektroniky, kytar a popu. V aktuální inkarnaci funguje Rouilleux už jenom jako sólový projekt, na nové desce Lycanthropic Sounds se ale jako hosté podíleli třeba improvizátor Petr Vrba nebo Jan Klamm. 

Zvíře jménem Podzim – Nejsme sami

Album: Září
Credits: Jakub König, Ondřej Mikula, Tomáš Neuwerth, Jonatán Pastirčák
Label: Indies

Jakub König alias Kittchen a jeho „orchestr“ Zvíře jménem Podzim měli být původně jen jednorázový projekt. Všechno je ale jinak, v druhé třetině září vydává Zvíře svoji druhou desku, která se jmenuje Září. Novinka přichází dva roky po eponymním debutu a knize a na palubě Zvířete jsou znovu třeba Marie Kieslowski, Ondra Mikula (Aid Kid), Tomáš Neuwerth nebo Terezie Kovalová. Pod zvukem desky je podepsaný slovenský producent Pjoni, který ji výrazně ovlivnil. Album bude slavnostně představeno 21. 9. na vernisáži výstavy obrazů z knihy Zvíře jménem Podzim v kutnohorském GASKu. Na Radiu Wave ho uslyšíme v premiéře 18. září. 

Sasami – Take Care

Album: -
Credits: Sasami Ashworth
Label: Domino

Kalifornská hudebnice Sasami Ashworth hrávala v Cherry Glazerr, ale vloni od nich odešla a pokračuje sólově pod svým křestním jménem. Jarní album na Domino vzbudilo zaslouženou pozornost, Sasami teď na něj navazuje singlem s novou skladbou Take Care, k níž vznikl i videoklip. Píseň má připomenout fakt, že Sasami vyráží na evropské turné, které se 16. září zastaví i v pražském Café V lese. 

Squid – Match Bet

Album: Town Centre EP
Credits: Ollie Judge, Louis Borlase, Arthur Leadbetter, Laurie Nankivell, Anton Pearson 
Label: Speedy Wunderground

Brightonská pětice Squid vydala na začátku září nové EPčko Town Centre. Skladba Match Bet je vyprávěna z pohledu fanatického fanouška Sonic Youth s psychickou nemocí, který chodil do obchodu, kde pracoval zpěvák a bubeník Squid Ollie Judge. Jeho manické monology mu prý pomohly při hledání identity hudebního fanouška. EPčko produkoval Dan Carey, který má za sebou práci třeba s Black Midi nebo Kate Tempest.

Walden – V letním lese

Album: V letním lese single
Credits: Martin Patras
Label: self-released

Kapela Walden ze šumavských luhů a hájů, kterou před devíti lety založil s tamními undergroundovými hudebníky Martin Patras, známý z kapely Naquei Manou, si přichystala na léto nový singl. V letním lese přináší hřejivý mix poetiky lo-fi kapel, jako jsou Sebadoh či Pavement, aktualizovaný do tišin Šumavy. My tento hit jako stvořený pro brouzdání stinnými lesními pěšinami, kde si zvěř chystá klid a pohodu, automaticky nasazujeme do naší rotace.

Joni Mitchell – Big Yellow Taxi

Album: Ladies Of The Canyon
Credits: Roberta Joan Anderson
Label: Reprise Records

Co je nová deska Lany Del Rey Norman Fucking Rockwell! jiného než trochu bezkontextové vzpomínání na všechno dobré, co nám přinesla minulá desetiletí v americkém hudebním okruhu? Na základě toho si v playlistu zavzpomínáme tento týden na písničkářku a malířku původem z Kanady, která výrazně ovlivnila šedesátkové newyorské písničkáře a díky své schopnosti ohýbat jazz do popových tvarů vyvinula vlastní svébytný styl.

Good Times Only – Tvůj kluk

Album: -
Credits: Filip Černý, Zdeněk Prokopec, Matěj Bouda, Kryštof Volkman
Label: self-released

Další ročník hitparády neobjevených Radia Wave Startér je na spadnutí a její loňští vítězové, pražští věční romantici Good Times Only, se připomínají s novým singlem Tvůj kluk. Naivní lovesong zároveň předznamenává i jejich debut, na kterém právě pracují. Definitivní datum jeho vydání zatím však není známé.

Neil Young with Crazy Horse – Milky Way

Album: Colorado
Credits: Neil Young
Label: Reprise

Padesát jedna let po společném debutu kanadského písničkáře Neila Younga s kapelou Crazy Horse v zádech se praotci sludge a nestárnoucí mistrové nejlínějšího valivého kytarového zvuku vrací již příští měsíc s albem Colorado. První singl Milky Way jasně potvrzuje, že právě v této sestavě je Neil Young schopen i po sedmdesátce stále znít, jako by si kamenožrout a Morla založili kapelu – unaveně, ale moudře a věčně. Přesně tak, jak to vždy uměl nejlépe.

autoři: Karel Veselý , Judita Císařová , Jiří Špičák , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.