NOVINKY: Hot Snakes, Marissa Nadler, Michael Stipe a první vlaštovky nové dekády

13. leden 2020

Novoroční okurková sezona sice zdánlivě zatím nenabídla nic moc výjimečného, ovšem po bližším ohledání jsme pro vás jako obvykle objevili deset čerstvých bangerů z přelomu dekády, které zařazujeme do našeho playlistu, neboť stojí za to je poslouchat nejméně na repeat.

The Orielles – Space Samba (Disco Volador Theme)

Album: Disco Volador
Credits: Esme Hand-Halford
Label: Heavenly Recordings

Britská psychpopová kapela The Orielles ohlásila své druhé album již loni v říjnu singlem Come Down on Jupiter, ke kterému nyní přidávají ústřední track celého alba Disco Volador s názvem Space Samba (Disco Volador Theme). Hravý mix tropikálního diska a samozřejmě i samby je tak přímo ideální ke krácení času, který zbývá do únorového releasu.

Marissa Nadler & Stephen Brodsky – More Than Words

Album: In The Air Tonight / More Than Words single
Credits: Marissa Nadler, Stephen Brodsky
Label: Sacred Bones

Americká zpěvačka a písničkářka Marissa Nadler se opět připomíná, a to hned začátkem nové dekády. Na jejím domovském labelu – nezávislém brooklynském vydavatelství Sacred Bones, známém pro svůj eklektický výběr interpretů i žánrů – vydává svůj nejnovější singl In The Air Tonight / More Than Words. Opět na něm spojila síly s hudebníkem Stephenem Brodskym, známým z kapel Cave In, Old Man Gloom či Mutoid Man. A opět se vrhli do akustických coverů jejich oblíbených „velkých“ hvězd. Stranu A totiž obstarává song, původně hraný Philem Collinsem.

Hot Snakes – Checkmate

Album: Checkmate 7”
Credits: Mario Rubalcaba, Rick Froberg, Gar Wood, John Reis, Jason Kourkounis
Label: Sub Pop

Jedni z amerických zakladatelů žánru post hardcore Hot Snakes se sice rozpadli po šesti letech své existence v roce 2005, Froberg s Reisem (kteří působili například v Drive Like Jehu) se ovšem činili. Po vybouření se s Obits (Froberg) nebo Rocket From The Crypt (Reis) se nakonec počátkem minulé dekády dali s Hot Snakes znovu dohromady a od té doby na sebe tu a tam opět upozorní. Předloni to byla deska Jericho Sirens, tentokrát se vytasili se singlem Checkmate. Jejich klasický našlápnutý energický kolovrátek tak automaticky putuje k nám do rotace.

Michael Stipe – Drive to the Ocean

Credits: Michael Stipe
Label: Futurepicenter, Inc.

Bývalý frontman legendárních R.E.M. oslavil své 60. narozeniny novou písní. Stejně jako u loňského singlu a zároveň Stipeova prvního sólového materiálu s názvem Your Capricious Soul i stažením Drive to the Ocean podpoříte dobrou věc, tentokrát neziskovku Pathway to Paris, která se soustředí na klimatickou změnu. O samotné debutové desce zatím umělec stále mlčí, zároveň se ale nechal slyšet, že písniček má hotových víc než dost.

Neřvi mi do ucha – Song 40

Album: Druhé album
Credits: Alžběta Trusinová, Martina Valášková, Tobiáš Trusina, Tomáš Tkáč
Label: Divnosti

Československé trio Neřvi mi do ucha popisuje svůj styl jako „introvertní disko“ a ve svém nástrojovém arzenálu má klarinet i klávesy. Nový singl Song 40 je předzvěstí albové novinky, která vyjde poslední únorový týden. Deska naváže na předloňskou nahrávku První album, a tudíž se musí nutně jmenovat Druhé album. S triem na nahrávce spolupracoval Tomáš Tkáč (Pris, něco něco), na jehož labelu Divnosti deska vyjde. Ke skladbě Song 40 vznikl i lehce surrealistický klip. 

Gabrielle Aplin & Nina Nesbitt – Miss You 2 

Album: Dear Happy
Credits: Gabrielle Ann Aplin, Liz Horsman
Label: AWAL / Never Fade Records

Tři roky starý singl Miss You anglické zpěvačky Gabrielle Aplin dostal nový kabát díky hostování její londýnské kolegyně Niny Nesbitt. Miss You 2 nyní slouží jako pilotní singl z desky Dear Happy, která vyjde 17. ledna. Bude to třetí studiové album Aplin, která ho popisuje jako „dopis určený mému já z minulosti i budoucnosti“. 

LoveLeo – BOYFREN

Credits: Leo Reilly
Label: GODMODE

Zpěvák, hudebník a instagramový influencer, to je LoveLeo (Leo Reilly), devatenáctiletý syn komika Johna C. Reillyho. BOYFREN je jeho debutový singl, který si sám napsal, natočil i nazpíval. V rozverné elektropopové písni přesvědčuje dívku, která se mu líbí, aby opustila svého přítele a skončila s ním. Videoklip, který si Leo také sám režíroval, je příznačně optimistický.

Ratboys – Alien with a Sleep Mask On

Album: Printer's Devil
Credits: Julia Steiner
Label: Topshelf Records

Rockové kvarteto Ratboys v čele s písničkářkou Julií Steiner chystá na konec února nové album. Printer's Devil vyjde na značce Topshelf Records a aktuálně ho propaguje singl Alien with a Sleep Mask On. Naváže na dva roky staré album GN a následné EPčko GL. Za pozornost rozhodně stojí i skvělý videoklip od autorské dvojice John TerEick + Jake Nokovic, v němž Julia Steiner hraje kosmonautku ztracenou ve vesmíru, kterou se snaží vědci v kosmickém středisku zachránit. 

Illuminati Hotties – Post-everything

Credits: Sarah Tudzin
Label: self-released

„2019 byl ten nejlepší i nejhorší rok mého života, tak tady máte písničku o konci světa,“ napsala na sklonku loňského roku na svůj Twitter lo-fi písničkářka Sarah Tudzin, vystupující pod spíš humorným pseudonymem Illuminati Hotties. Nenechte se ale zmást, lepší soundtrack ke startu nové dekády než křehkou akustickou baladu plnou lidského šílenství si totiž lze jen těžko představit.

The Homesick – Kaïn

Album: The Big Exercise
Credits: Elias Elgersma, Jaap van der Velde
Label: Sub Pop

Jednou z nejčerstvějších akvizic na labelu Sub Pop budou od letošního roku i holandští The Homesick. Ti plánují vydat svou debutovou desku The Big Exercise začátkem února, podělili se už o několik singlů. Jedním z nich je i hitovka s roztomile podmořsko-abstraktním klipem Kaïn. The Homesick se sice inspirují v postpunkových vodách, osvěžují ovšem jejich mantinely nejen o vzdušné melodie, ale i o pořádnou porci humoru.

autoři: Judita Císařová , Karel Veselý , Jakub Kaifosz
Spustit audio