NOVINKY: Houpací koně, Millie Turner, YM, Malibu Ken a další barbíny

4. prosinec 2018

V téměř mikulášské nůši novinek je tentokrát hned dvojice českých skladeb, první singl z nové desky ústeckých Houpacích koní a sólovka Aleše Pilgra ze skupiny Květy. Dojde i na divný anglický post punk, rap v podání projektu Malibu Ken nebo mladou londýnskou zpěvačku Millie Turner. A to bude.

Houpací koně – Hyde
Credits: Jiří Imlauf
Label: Yannick South

Kultovní melancholikové Houpací koně z Ústí nad Labem se opět probouzí. Po dvou letech od vydání úspěšné desky Kde jste mý přátelé dneska v noci navazuje kapela kolem Jiřího Imlaufa čerstvým albem Desolation Peak. Deska vyšla minulý týden a do naší rotace míří pilotní singl Hyde opatřený skvělým epileptickým klipem.

Millie Turner – Night Running
Credits: Millie Turner
Label: Millie Turner

Londýnská zpěvačka Millie Turner teprve nedávno oslavila osmnácté narozeniny, ale už o sobě stihla dát vědět letními hitíky The Shadow a She Was A Dancer. Nový singl Night Running je o něco pomalejší, pestrobarevný klip zachycuje návrat z klubu, ale nakonec je podobně euforisticky optimistický jako zmíněné předchozí tracky. Zajímavostí také je, že Millie Turner si tracky vydává na vlastní labelu, který nese její jméno. Velké labely si ji už určitě namlouvají.

Slowthai – Doorman
Credits: Tyron Frampton
Label: Method Records

Mluví se o něm jako o budoucnosti britského rapu – „princ z Northamptonu“ letos chrlí jeden singl za druhým a ani novinka Doorman nepřerušila jeho „vítěznou sérii“. Tentokrát se spojil s producentským esem jménem Mura Masa, který už má za sebou tracky s ASAP Rockym, ale i sólovou, producentskou desku. Syrový záznam nočních radovánek, v němž hlavní roli hraje vyhazovač z názvu, navazuje na jeho zářijové EPčko.

Malibu Ken – Acid King
Credits: Ian Matthias Bavitz, Thomas Fec
Label: Rhymesayers Entertainment

Malibu Ken je nové jméno na hiphopové scéně, tvoří ho ale dvě jistoty – rapper Aesop Rock, známý z kolektivu kolem labelu Definitive Jux, a producent Thomas Fec alias Tobacco, který vystupuje také pod hlavičkou Black Moth Super Rainbow. Jejich společný rapově experimentální počin Malibu Ken si vypůjčil jméno od přítele panenky Barbie – jeho poněkud psychedelická podoba zdobí cover desky i video podobu prvního singlu Acid King. Eponymní debutové album vychází 18. ledna a my hned máme důvod se těšit na začátek příštího roku.

YM – Antidepresiva
Credits: Aleš Pilgr
Label: Polí5

Kultovní brněnská kapela Květy se rozhodla napodobit neméně kultovní Kiss, jejichž členové v roce 1978 vydali čtyři sólové desky ve stejný den. Květy jich nabízí o jednu míň, chystají k vydání tři sólovky ve třech žánrech. Jako první se svým elektropopovým albem Japonec přichází bubeník Aleš Pilgr. Do naší rotace putuje jeho singlový track Antidepresiva opatřený tzv. rozverným videoklipem.

48 Chairs – Snap It Around
Credits: C. P. Lee, J. Scott
Label: Finders Keepers Records

Kapela 48 Chairs je trochu starší novinka, jejich deska 70% Paranoid původně vyšla už v roce 1979. Vydavatelství Finders Keepers teď ale zapomenutou nahrávku oprášilo, vydalo v nové verzi a dokázalo tak, že tenhle sound je aktuální i dnes. Hodně svěží post punk s jazzovými vlivy prý podle labelu zní, jako kdyby Talking Heads dělali doprovodnou kapelu pro Marka E. Smithe. A to je jedno z největších doporučení, jaké si vůbec umíme představit.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.