NOVINKY: Iggy Mayerov, Rose Elinor Dougall, Big Thief a další zloději srdcí

28. říjen 2019

Na první pohled se může zdát, že v aktuální várce novinek v playlistu Radia Wave chybí velká jména, na první poslech je však jasné, že co není dnes, může být zítra, nebo možná už právě teď.

Big Thief – Forgotten Eyes

Credits: Adrianne Lenker, Buck Meek, Max Oleartchik, James Krivchenia
Label: 4AD
Album: Two Hands

Od U.F.O.F. neuplynul pořádně ani půlrok a Big Thief už jsou tady zas s novou nahrávkou, která tentokrát ponese název Two Hands a mělo by se jednat o dvojče předchozího alba. Singl Forgotten Eyes následuje po příjemné skladbě Not a opět se na něm mísí jejich tendence míchat indie rock s folkovými postupy, které zastřešuje lahodný vokál zpěvačky Adrianne Lenker.

Rose Elinor Dougall – Natural State

Credits: Rose Elinor Dougall
Label: Vermilion
Album: Natural State single

Členky úspěšné retro kapely The Pipettes se po rozpadu kapely v roce 2011 rozhodně neztratily – Gwenno Saunders vydala loni pod svým křestním jménem skvělou dreampopovou nahrávku, Rebecca Stephens jezdí turné s písničkářkou Jescou Hoop a hudební scénu neopustila ani třetí členka Rose Elinor Dougall. Svoji první sólovku Without Why vydala ještě během existence kapely, následovala druhá nahrávka Stellular (2017) a letos přidala desku A New Illusion. Na všech se drží lehkonohého kytarového popu, který je natolik nadčasový, že by mohl patřit do kterékoliv dekády. Tak ostatně zní i nový singl Natural State, kterým Dougall navazuje právě na letošní desku.

Tony Njoku – Confident

Credits: Anthony Njoku
Label: Silent Kid Records
Album: Your Psyche’s Rainbow Panorama

Dětství trávil v Nigérii, teď žije ve Velké Británii a kromě současného vizuálního umění patří mezi jeho největší inspirace videohry – a všechno je to v jeho hudbě opravdu slyšet. Zpěvák a producent Tony Njoku na své aktuální, druhé desce Your Psyche’s Rainbow Panorama kombinuje poměrně experimentální elektronickou produkci jako z labelu Brainfeeder s hodně emocionálním vokálem. Ten místy sahá až někam k soulu nebo alternativnímu R&B. Zní to všechno hodně svěže, originálně a rozhodně se tahle kombinace jen tak neoposlouchá. Do naší rotace putuje klipový singl Confident. 

Lou Rebecca – Desire

Credits: Lou Rebecca
Label: Holodeck Records
Album: Restless

Příjemně zavodněný videoklip k tracku Desire má na YouTube jenom tři tisíce views, v ideálním světě by ale měl minimálně třicet milionů – přímočará synthpopová hitovka, která na aktuální desce Restless zpěvačky Lou Rebeccy hraje roli singlu, má všechny předpoklady komerčního úspěchu. Rebecca má dostatečně osobitý hlas, produkce přesně balancuje na hranici, kde se retro propadá do kýče, a melodie se vám zaryje do hlavy na první poslech. Uvidíme, jestli pařížskou zpěvačku momentálně usazenou v Texasu někdy potká velká sláva, do rotace Radia Wave ale jde okamžitě. 

JGrrey – Dreaming Fool

Credits: Jennifer Clark, Kadlata Justino De Jesus Alidor
Label: JGrrey
Album: Ugh

Londýnská zpěvačka JGrrey se v srpnu představila jako předskokanka na pražském koncertě Billie Eilish, už dříve ji třeba Complex zařadil mezi deset největších talentů britského R&B. Letos už stihla vydat EPčko Grreydaze, odkazující zvukem ke klasickému soulu. Novinka Dreaming Fool míří více k popu, o produkci se postarali Kadiata a Ed Thomas. Píseň předznamenává její dlouhohrající projekt Ugh, který vyjde v polovině listopadu.

Otha – Tired and Sick

Credits: Othalie Husoy, Tyler Nell Johnson
Label: Otha
Album: -

Kariéru norské zpěvačky a producentky Otha sledujeme na Wavu velmi pečlivě a zatím nás přesvědčil každý singl. Nejinak je to i u novinky Tired and Sick, která je jejím prvním singlem letošního roku. Pod jejím nervním housem je tentokrát nově podepsaný i producent Tyler Nell Johnson (Peach Pit, Young Liars). „Je to píseň o výbuchu naštvanosti. Doufám, že jednoho dne se všichni k sobě začneme chovat lépe,“ vysvětluje enigmatická hudebnice v komentáři k písni. 

Dokruhu – Balestone

Credits: Tomáš Trykar, Aleš Hrebeniak, Karel Straka
Label: Full Moon Forum
Album: Dokruhu

Chomutovské trio Dokruhu se na eponymní debutové desce potýká se špinavým rockem s vlivem americany a country. Singl Balestone láká na desku, která 12. 11. vyjde jako příloha listopadového čísla časopisu Full Moon. Křest desky proběhne 14. a 16. listopadu v Brně (Kabinet Múz) a v Praze (Underdogs') v rámci koncertů s holandskými Sweet Release of Death a chorvatskými Tús Nua. 

Iggy Mayerov – Silence

Credits: Iggy Mayerov
Label: self-released
Album: -

Pražská shoegazeová pětice, veteráni naší hitparády neobjevených Startér, se po posledním singlu Ride připomínají dalším zářezem Silence v produkci Dana Šubrta z glamových The Drain. Na příští rok zároveň Iggy Mayerov slibují debutové album. Stoupající tendenci kvality materiálu i živých vystoupení neradno ignorovat, a tak nezbývá než držet palce, že debutová deska nastaví laťku ještě daleko výše.

Omni – Sincerely Yours

Credits: Frankie Broyles, Phillip Frobos
Label: Sub Pop
Album: Networker

Atlantská kapela Omni si na letošek přichystala vydání své třetí nahrávky, tentokrát pod hlavičkou velké nezávislé značky Sub Pop. Omni se vyznačují, kromě minimalistického a jednotného stylu svých obalů, chytrým a avantgardním přístupem ke skládání indierockových vyprávěnek. Do naší rotace putuje úvodní singl z desky Networker. S pozdravem, Radio Wave.

Mourn – Jumping Someone Else’s Train

Credits: Jazz Rodríguez Bueno, Carla Pérez Vas, Antonio Postius, Leia Rodríguez
Label: Subterfuge Records
Album: Mixtape

Katalánská kapela Mourn na sebe upozornila před pěti lety debutovou nahrávkou, která rozčeřila vody tehdejšího indie rocku, a o jejich „pubertální naštvanosti“ se hovořilo napříč kontinenty. Dnes už jsou Mourn etablovanou kapelou labelu Captured Tracks, jejich syrová autenticita a hravost ovšem zdaleka nezmizela. Na podzim vydávají Mixtape, na kterém coverují své oblíbené kapely. A jejich příjemná adaptace klasiků The Cure neunikla ani naší rotaci.

autoři: Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.