NOVINKY: Jenny Hval, Yves Tumor, Twin Peaks a smuteční The Cars i Daniel Johnston

23. září 2019

Tento týden si v novinkách v playlistu Radia Wave krom horkých novinek napříč popem i alternativou připomínáme i praotce bedroom písničkářství Daniela Johnstona či Rica Ocaska, kytaristu The Cars a producenta nejzásadnějších desek Weezer či Suicide.

Pet Shop Boys – Dreamland ft. Years & Years

Album: Dreamland single                                                                                       Credits: Neil Tennant, Chris Lowe, Olly Alexander
Label: x2 Recordings

Po skvělém angažovaném EP Agenda, které Pet Shop Boys vydali v únoru, se teď dvojice Neil Tennant a Chris Lowe vrací s první ukázkou z chystaného nového alba. Nevíme sice, kdy deska vyjde a ani jak se bude jmenovat, první singl je ale hodně slibný. Hostuje na něm frontman britské kapely Years & Years Olly Alexander, jehož vokál se skvěle doplňuje s charakteristickým hlasem Neila Tennanta. Ani v novém songu přitom nechybí charakteristický ironický osten.

Richard Dawson – Two Halves

Album: 2020                                                                                                              Credits: Richard Dawson
Label: Weird World

Pilotní singl Jogging, ve kterém se anglický experimentátor a písničkář Richard Dawson svěřoval se svými úzkostmi, se velmi dobře zabydlel v playlistu Radia Wave. Do něj teď posíláme i druhou ukázku z chystané říjnové desky 2020, píseň Two Halves. Jak název napovídá, i tentokrát Dawson zůstal u sportu. Fanoušek Newcastlu United si ale zvolil fotbal. Text můžeme nastudovat v krásném videoklipu, což vám výrazně doporučujeme.

Twin Peaks – Oh Mama

Album: Lookout Low                                                                                            Credits: Cadien Lake James
Label: Communion Group

Kapela Twin Peaks není nejzběhlejší v marketingu a jméno, které si Cadien Lake James a jeho parta vybrali pro svou skupinu, není úplně nejvhodnější ke googlování. Možná je to ale záměr – skupina totiž zní, jako by vznikla v dobách, kdy žádný Google ještě neexistoval. Jejich singl Oh Mama z desky Lookout Low, která vyšla minulý pátek, připomíná spíš legendární The Band. A to je vždycky dobře.

(Sandy) Alex G – In My Arms

Album: House Of Sugar
Credits: Alexander Giannascoli
Label: Domino

Písničkář Alexander Giannascoli je poslední dobou největší stálicí v našich novinkách. Což bude pravděpodobně tím, že každý track, který vypustil jako teaser na své aktuální album House Of Sugar, si zde své místo prostě zasloužil. Další dobrá zpráva je, že deska už je konečně venku, takže si ji teď můžete jít poslechnout celou, pokud jste tak ještě neučinili.

The Cars – Moving In Stereo

Album: The Cars
Credits: Ric Ocasek
Label: Electra

Jelikož se smutná zpráva o úmrtí Rica Ocaska, frontmana The Cars, šíří tuzemskými médii spíše ve stínu jeho manželství s československou modelkou Paulinou Pořízkovou, je víc než vhodné si připomenout, že Ocasek, krom své nezaměnitelné tvorby na přelomu 70. a 80. let s The Cars, jejichž proto-power popový kytarový sound křížený s elektronikou zní stále víc než aktuálně, stál také u zrodu dalších klíčových desek, například modrého alba od Weezer či druhé desky Suicide, jakožto producent. Jeho eklektický odkaz se tak velmi těžko sumarizuje jedinou skladbou. Moving In Stereo ale představuje Ocaska i The Cars v jejich nejdobrodružnější a nejsyrovější mutaci.

Yves Tumor – Applaud ft. Hirakish & Napolian

Credits: Sean Bowie
Label: Warp

Loňské album Safe in the Hands of Love posunulo Yvese Tumora z kolonky experimentálních hudebníků blíže k popu a v podobném duchu pokračuje i na novém singlu Applaud, který míchá současné R&B a industriální beaty s dezorientujícími efekty. Tumor si na první singl vydaný od zmíněné ceněné desky pozval newyorleanského hudebníka jménem Hirakish a losangeleského producenta jménem Napolian.

Cautious Clay – Erase

Credits: Cautious Clay, Christoph Andersson, Mike Derenzo
Label: The Orchard Music

V New Yorku usazený afroamerický hudebník Cautious Clay má 26 let a už několik let dělá hudbu míchající R&B, hip hop, soul, indie a pop. Jeho průlomový moment přišel před dvěma lety se singlem Cold War, který producent Sounwave aktuálně vysamploval do jedné skladby Taylor Swift. V březnu vydal Clay EPčko Table of Context. Nový singl Erase přichází právě včas, aby potvrdil přestup Cautiouse Claye do vyšší ligy – píseň by mohla být velkým hitem, ostatně objeví se na soundtracku k fotbalové hře FIFA 20.

Underworld – S T A R

Album: Drift Series 1
Credits: Karl Hyde, Rick Smith
Label: Smith Hyde Productions / Caroline International

Britské elektronické duo Underworld se rozhodlo nevydávat už desky, ale soustředí se na audiovizuální projekty. Jednotlivé epizody svého multiplatformového experimentu Drift vypouští postupně už od dubna letošního roku a na začátku listopadu vyjde kompletně na fyzických nosičích – přesněji sedmi kompaktech a jednom Blu-Ray. Aktuální skladba Star z páté „epizody“ projektu je dalším střípkem do mozaiky, zpěvák a textař Karl Hyde si v ní střílí z kultury celebrit, která zasáhla i alternativní scénu.

Daniel Johnston – True Love Will Find You In The End

Album: 1990
Credits: Daniel Johnston
Label: Shimmy Disc

Praotec bedroom písničkářství, kazetový experimentátor a svérázný výtvarník Daniel Johnston zemřel začátkem září v pouhých 58 letech na srdeční zástavu. Hudebník, který za svůj život stihl vydat 20 alb a v 80. letech přesídlil do texaského Austinu, kde své kazety, vyšperkované ručně kreslenými obaly, rozdával na potkání, se nesmazatelně zapsal do hudební historie. Odkazovali se k němu muzikanti od Kurta Cobaina po Becka či Zolu Jesus. Do sekce Jukebox tak logicky putuje jeho nejznámější srdceryvný hit True Love Will Find You In The End.

Jenny Hval – Accident ft. Laura Jean

Album: The Practice Of Love
Credits: Jenny Hval
Label: Sacred Bones

Norská písničkářka a spisovatelka Jenny Hval minulý týden vydala svou sedmou řadovou desku The Practice Of Love. Po tři roky starém feministickém opusu Blood Bitch nyní ohledává jemné niterné vnitřní krajiny a zamýšlí se nad stářím i moudrostí. Druhý singl k její desce, který vybavila klipem režisérka Zia Anger, patří k tomu nejcitlivějšímu, co jsme doposud od Jenny Hval mohli slyšet.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio