NOVINKY: Johnny Marr, Fever Ray, The Carters, Povodí Ohře a další úmoří

25. červen 2018

Asi nejdiskutovanější deskou posledních dní je debut skotské producentky Sophie, ze kterého si do rotace přidáváme plastický banger Immaterial. Kromě futuristického soundu nás ale čeká i ohlédnutí za klasikou v podobě nové sólovky Johnnyho Marra nebo punk-country české kapely Povodí Ohře. A samozřejmě nemůžeme vynechat ani společný hudební počin manželů Carterových. A možná přijde i Seneca.

Sophie – Immaterial
Credits: Sophie
Label: MSMSMSM

Debutovou desku skotské producentky Sophie jsme vydatně probírali v Komplexu s Honzou Bártou, od kterého vás čeká i recenze. Tak snad jenom krátké shrnutí: album Oil of Every Pearl's Un-Insides je osobnější, otevřenější a daleko méně taneční. První singl It’s Okay To Cry, který si rotujeme už pár měsíců, je hodně intimní balada. Druhý track Immaterial je naopak to, co máme na Sophie nejradši: klasický plastický banger.

The KVB – Above Us
Credits: The KVB
Label: Invada Records

S kombinací studených synťáků a zasněných vokálů přišli britští The KVB na scénu už v roce 2012 a od té doby se jejich sound zase tak nezměnil. Ještě než The KVB na podzim vystoupí v Praze, vydali singl Above Us, který navazuje na jejich předchozí desku Of Desire z roku 2016. O vydání celého alba zatím nic nevíme, na zmíněný koncert do Prahy už ji ale možná přivezou.

The Carters – Apeshit
Credits: Beyoncé Knowles, Shawn Carter, Pharrell Williams, Quavious Marshall, Kiari Cephus
Label: Tidal

Hvězdný manželský pár Jay-Z a Beyoncé vydal minulý týden nečekaně svoji první společnou desku. Udělali tak uprostřed svého bombastického turné a album Everything is Love ukončuje trilogii započatou před dvěma lety deskou Beyoncé Lemonade a pokračující Jay-Zho loňskou 4:44. Už název naznačuje, že sága jejich rozpadajícího se manželství nakonec dopadla dobře (alespoň prozatím). Desku nejprve vydanou na Jay-Zho streamovací službě Tidal propaguje klip k skladbě Apeshit, v níž Beyonce netradičně rapuje a s ní také hosté Quavo a Offset z Migos. O beat se postaral Pharrell Williams.

 

Kadhja Bonet – Wings
Credits: Kadhja Bonet
Label: Fat Possum

Losangelská zpěvačka a multiinstrumentalistka Kadhja Bonet hledá inspiraci v šedesátkovém hnutí Tropicália, soulu i osmdesátkovém new age. Své druhé album Childqueen vydala minulý týden na značce Fat Possum a jak naznačuje skladba Wings, pokračuje v něm ve svém osobitém eklektickém stylu, který ale stojí na jejím výrazném vokálu.

Sinjin Hawke & Zora Jones – God
Credits: Alan Stanley Soucy Brinsmead
Label: Planet Mu

Kanadsko-americký elektronický producent Sinjin Hawke má za sebou spolupráci s Kanye Westem, ale také loňské chválené album First Opus. Aktuálně vydává na Planet Mu nový singl God, na němž zpívá Zora Jones. S ní tvořil posledních pět let audiovizuální projekt Fractal Fantasy.

Saintseneca – Frostbiter
Credits: Zac Little
Label: Anti

Epicky vystavěným trackem odtikávajícím ve středním tempu se po dvou letech vrací americká kapela Saintseneca, kterou v roce 2007 založil zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista Zac Little. Skladba Frostbiter poutá na album Pillar Of Na a ačkoliv nejde o klasicky skočnou hitovku, atmosféru Zac Little a jeho kapela pořád vytvořit umí.

 

Fever Ray – Wanna Sip (Olof Dreijer remix)
Credits: Karin Dreijer, Olof Dreijer
Label: Rabid Records

Přelomové švédské elektronické duo The Knife se rozpadlo v roce 2014 po vydání silně angažované a burcující nahrávky Shaking The Habitual. Zpěvačka Karin Dreijer poté úspěšně navázala na sólový debut a vydala skvělou desku Plunge, její bratr Olof Dreijer už tolik aktivní nebyl. Teď se ale oba dva znovu na krátkou chvíli spojili, Olof se totiž chopil remixu úvodního tracku ze zmíněné desky Fever Ray Wanna Sip. Výsledkem je opět uhrančivá kombinace chladné elektroniky a zvukového šamanství.

 

Johnny Marr – The Tracers
Credits: Johnny Marr
Label: New Voodoo

Morrissey se zbláznil už dávno, druhá nejdůležitější postava legendárních The Smiths, tedy kytarista Johnny Marr, je ale podle všeho ve formě. Soudíme tak aspoň podle jeho nové desky Call The Comet, kterou vydává na labelu New Voodoo. Desce se ještě budeme věnovat podrobněji, zatím do roce míří atmosferický klipový singl The Tracers.

 

Povodí Ohře – Marnotratnosti
Credits: Povodí Ohře
Label: Stoned to Death Records

Temné charisma členů ostřílených kapel Climatizado, Skupina Štestí, Esgmeq anebo Esazlesa se otisklo na debutovou desku nové skupiny Povodí Ohře. Je to přiměřeně heavy, ale taky to je country - kovbojka po česku, jak přiznává sama kapela. Do playlistu Radia Wave přihazujeme skladbu Marnotratnosti.

Hill Dunes – Lil Messenger
Credits: Tim Remis, Elizabeth Louise Remis, Thomas 'Tommy B'Borst
Label: Stoned to Death Records

Takto zní rozjetý kamion řidiče Tima Remise, kterého dobře znají fanoušci labelu Silver Rocket, kde vydal písničkářskou desku s banjem. Jeho kapela Hill Dunes, dříve Ditches, si drží atmosféru opuštěných dálnic a amerických bister u silnice. Hill Dunes odjeli turné s českou kapelou Tomáš Palucha, se kterou Tim Remis občasně koncertuje jako bubeník. Hill Dunes jsou v Česku dobře usazení a vydali desku u labelu Stoned to Death Records.

autoři: Miloš Hroch , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.