NOVINKY: Kanye West s Travisem Scottem se koupou v krvi a FVLCRVM si zapisuje do hate listu

13. červenec 2020

Čerstvá várka novinek je tu, a to s patřičnou intenzitou. Ať už se ukrývá v názvech skladeb, nebo ve faktu, že se nám po dlouhé době vrátil Kanye West, Gaika nebo třeba FVLCRVM.

Fear of Men – Into Strangeness

Credits: Jessica Weiss, Daniel Falvey
Label: Apertura
Album: Into Strangeness single

Brightonská kapela Fear of Men v čele s Jessicou Weiss se po vydání svého druhého alba Fall Forever na čtyři roky odmlčela – podle zpěvačky prý bylo nutné odpočinout si, pečovat o sebe a odstranit ze svého života všechny toxické elementy. Nejspíš se to povedlo, protože během karantény skupina natočila první singl po čtyřech letech, skladbu Into Strangeness, ke které vzniknul i minimalistický černobílý videoklip. Od původního kytarového dream popu se Fear of Men posouvají k temnější hudbě, pořád ale mají dostatek charismatu.

Micka Luna – Sleeping Pills ft. Adrian Utley

Credits: Micka Luna
Label: self-released
Album: Sleeping Pills single

Španělský hudebník a celoživotní samouk Micka Luna byl v mládí ovlivněn zvukem Radiohead, Davida Bowieho, Massive Attack nebo Portishead a s posledně jmenovanou kapelou se teď na novém singlu Sleeping Pills konečně potkává osobně. Lépe řečeno, alespoň s jedním členem: kytarista a producent Adrian Utley se v posledních letech blýskl třeba soundtrackem ke skvělému dokumentárnímu filmu Arcadia. Ve spolupráci s Mickou Lunou už je zase víc písničkový, singl vychází z elegantního zvuku temného popu a britského indie rocku.

Tunde Adebimpe – ReelFeel

Credits: Tunde Adebimpe
Label: self-released
Album: ReelFeel single

Tundemu Adebimpemu rozhodně nikdy nechyběla kreativita. Hudebník, filmař a animátor, který je asi nejvíc známý jako frontman experimentální indierockové kapely TV on the Radio, trousí svoje originální nápady, kudy chodí. Občas je až trochu těžké udržet si přehled o všech jeho činnostech. Přehlédnout jeho aktuální sólový singl ReelFeel by ale byla škoda – Adebimpe, podobně jako v kapele TV on the Radio, opět míchá odkaz bílého indie rocku s nejrůznějšími podobami černé hudby.

Kanye West ft. Travis Scott – Wash Us in the Blood

Credits: Kanye West, Jacques Webster II, Michael Mule, Isaac De Boni, Ronald Spence, Jr., Dwayne Abernathy, Jr., Jahmal Gwin, Aaron Butts
Label: GOOD / Def Jam
Album: God’s Country

Kanye West je zpátky. Tentokrát už žádný gospel, ale industriální hip hop ve stylu kultovní desky Yeezus z roku 2013. Přesně to přináší singl Wash Us in the Blood, který anoncuje Westovu novou desku God’s Country. Ta by měla vyjít v nejbližší době. Torzo písně se objevilo už vloni ve Westově opeře Nebuchadnezzar, nyní ale dostala nový kabát, a to i s pomocí Dr. Dreho, který píseň mixoval. Ve Wash Us in the Blood hostuje také Travis Scott a skladbu doprovází klip od vizuálního umělce a aktivisty Arthura Jafy, využívající třeba záběry z demonstrací hnutí Black Lives Matter.

 

Disclosure ft. Aminé, Slowthai – My High

Credits: Howard Lawrence, Guy Lawrence, Adam Daniel, Tyron Frampton
Label: Island
Album: Energy

Bratři Lawrenceové aka britská dvojka klubových producentů známá jako Disclosure vydává na konci srpna své třetí studiové album Energy. Na desce je doprovodí zástup hostujících vokalistů – Kelis, Mick Jenkins, Kehlani, Common nebo Syd. V aktuálním singlu My High figurují britský rapper Slowthai a jeho americký kolega Aminé. Track doprovází i patřičně šílený klip, v němž Slowthai zažívá různá dobrodružství připoutaný na lékařský vozík.

Princip – Pose

Credits: Hynek Uher
Label: –
Album: Drama EP

Osmnáctiletý hudební talent jménem Princip (Hynek Uher) možná znáte z naší hitparády neobjevených Startér. Na začátku prázdnin vydal nadějný pražský gymnazista své debutové EPčko Drama, které charakterizuje jako „hudební psychologicko-sociální film vypovídající o evoluci lidstva“. My si z desky vybíráme skladbu Pose, která patří k těm tanečnějším na EPčku. Principa je možné slyšet i naživo, 25. 7. bude předskakovat na koncertě Emmy Smetany v klubu Cross.

Gaika – Wolfish ft. Lao

Credits: Gaika Tavares
Label: NAAFI
Album: Seguridad

Britský umělec, hudebník a rapper Gaika se stal zjevením na londýnské scéně už kolem roku 2016, kdy podepsal smlouvu s nahrávací společností WARP. Po debutovém albu Basic Volume, několika EPčkách a spolupráci například s Deanem Bluntem nebo zpěvačkou Miss Red přichází s EP Seguridad. To vzniklo během jeho mexického turné a vychází na místním labelu vedeném kolektivem NAAFI, jehož členové na nahrávce taktéž spolupracovali. Gaika, který byl vždy temným a nekonvenčním rapperem, pokračuje ve vytyčené cestě a Seguridad s množstvím industriálních beatů i dancehallových riddimů tak zní především jako soundtrack k dystopickému thrilleru, který se ještě neodehrál.

Cloud Nothings – The Mess Is Permanent

Credits: Dylan Baldi, Jayson Gerycz, T.J. Duke
Label: self-released
Album: The Black Hole Understands

Americká indierocková jistota Cloud Nothings si přichystala překvápkové album The Black Hole Understands. Vzniklo celé v karanténě, každý člen se nahrával doma a zbytek se dokončil přes e-mail. „Je to docela popové, ale taky takové smutné. Což víceméně odráží, jak se teď cítím,“ popsal nahrávku The Black Hole Understands frontman Dylan Baldi. Výtěžek z alba půjde na hudebně-edukační neziskový projekt Play On Philly. K nám do rotace putuje příjemná hitovka The Mess Is Permanent.

Jo Mama – Let’s Go Home (Pa Pa Pa Pa)

Credits: Josef Hradílek
Label: -
Album: Sing Sing Revolution Vol. 1

Nový pražský kolektiv Sing Sing Soundsystem, který inicioval Igor Bruso (Deaths), nedávno vydal svou „vizitkovou“ kompilaci Sing Sing Revolution Vol. 1, ze které jsme již nasazovali sídlištní epopej z pera Lukáše Vydry v čele jeho kapely Dukla.
Za dalším trackem, který z kompilace nyní putuje do rotace, stojí další člen Dukly, basák Josef Hradílek, který songem Let’s Go Home debutuje v roli písničkáře. Jeho zprvu nenápadná sad boy kytarovka graduje do geniálního civilně odpískaného „hooku“ a na závěr pak tne do srdce všem nostalgikům, kteří ještě pořád vzpomínají na vítězné Nagano.

FVLCVRM – Hate List

Credits: Pišta Kraľovič
Label: Mom I Made It
Album: Attentioncore

Pišta Kraľovič aka FVLCVRM je v playlistu Radia Wave již léta známou firmou. Slovenský elektronický producent s nezaměnitelným rukopisem, který jako by snad ani nebyl schopen přešlapu, dál sype z rukávu jeden banger za druhým. Jeho aktuální Hate List pak předznamenává EP Attentioncore apokalyptickým subbasem a raveovýmy syntezátory, kterých není nikdy dost.

Poslechněte si, které hudební novinky doporučuje naše hudební redakce.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.