NOVINKY: Katarzia, Kurt Vile The Envlps, Elheist a další

22. říjen 2018

Do rotace Radia Wave tento týden vybíráme první singl z dlouho očekávané albové spolupráce slovenské zpěvačky a skladatelky Katarzie a producenta Pjoniho, hodně vyčazený folk-rock v podání amerického písničkáře Kurta Vilea nebo český synth-pop kapely The Envlps. Hodně povedená je i rapová spolupráce člena Migos Quava s Cardi B, na které se objevuje dokonce i Madonna. A možná dojde i na funkovou migrénu bohů.

The Envlps – Catwalk

Credits: Jakub Tranta, Seif Gouta
Label: self-released

České elektronické trio The Envlps jste na Radiu Wave mohli poprvé slyšet už v roce 2016, kdy skupina vydala debutové EP Cloud. Se skladbou Stare kapela soutěžila i v naší talentové soutěži Startér. Teď se znovu připomíná novým singlem Catwalk, ke kterému vznikl i videoklip.

Kurt Vile – Loading Zones

Credits: Kurt Vile
Label: Matador Records

Pokud se chcete v dnešním nejistém světě opřít o nějakou jistotu, stačí se obrátit na amerického písničkáře Kurta Vilea. Každá jeho deska je plná silných melodií, zvonivých kytar, ležérního dylanovského vokálu a všeobecné retro pohody. Nejinak je na tom i na aktuálním albu Bottle It In, z něhož do naší rotace putuje hned první klipový singl Loading Zones.

Katarzia – Nepohodlná osoba

Credits: Katarína Kubošiová
Label: Slnko Records

V pondělí 15. října vyšlo dlouho očekávané album slovenské zpěvačky a skladatelky Katarzie, na kterém hudebnice spolupracovala s producentem Jonatánem Pastirčákem (Pjoni). Album Antigona vychází u předního slovenského labelu Slnko Records a my si z něho do rotace zařazujeme temně elektronickou skladbu Nepohodlná osoba, kterou Katarzia věnovala „novinářům, obětem pronásledování a všem nepohodlným osobám.“

Ida Nielsen – Disco Dislocation ft. Liv Warfield & Shelby J

Credits: Ida Nielsen
Label: Sound Seduction

Dánská zpěvačka, skladatelka a basistka Ida Nielsen měla tu čest působit v doprovodné kapele Prince a to od roku 2010 až do jeho smrti v roce 2016. Hudbě se ale samozřejmě věnuje i sólově – svůj aktuální funkový singl Disco Discolacation natočila s americkou R&B zpěvačkou Liv Warfield a soulovou zpěvačkou Shelby J. Idu Nielsen může české publikum vidět i naživo – už prvního listopadu zahraje se svou kapelou v pražském Jazz Docku. 

Elheist – Matter Of Fact / Not That Easy

Credits: Elizabeth Osaguona, Haich
Label: Quest No More

Elheist je zpěvačka z Londýna, která ve své hudbě míchá R&B a grime s afrokaribskými rytmy a je na cestě k slibné budoucnosti. Po debutovém singlu See You se spojila s producentem jménem Haich, s nímž vyprodukovala futuristickou dvojskladbu Matter Of Fact / Not That Easy, která ukazuje celou šíři jejího talentu. Elheist prý teď spolupracuje s producentkou Lafawndah.

Smino – Coupe Se' Yern

Credits: Christopher Smith Jr
Label: Zero Fatigue

Rapper Smino pochází ze St. Louis, ale momentálně žije v Chicagu, kde je napojený na místní agilní hiphopovou scénu – pravidelně například hostuje na tracích rapperky Noname nebo Micka Jenkinse. Jeho loňské debutové album blkswn vyšlo jen digitálně, ale vzbudilo zájem fanoušků a objevilo se ve výročních žebříčcích. Rok po jeho vydání se Smino připomíná novým singlem Coupe se' yern, který ohlašuje dosud nespecifikovaný projekt. Album, mixtape, EPčko? Uvidíme prý do konce měsíce.

Wargirl – Poison

Credits: Samantha Park, Matt Wignall
Label: Clouds Hill

Šestičlenný hudební kolektiv Wargirl sídlí na Long Beach a jeho mozkem je producent Matt Wignall, který spolupracoval třeba s Cold War Kids. Tváří kapely je nicméně zpěvačka Samantha Park, která svým projevem drží pohromadě všechny žánrové ingredience, z nichž je hudba Wargirl sestavena – post-punk, pop, afrobeat, dub a new wave. Poslední je nejvíce slyšet na novince Poison, která ohlašuje eponymní debutové album. Vychází za dva týdny na Clouds Hill.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.