NOVINKY: Konec světa, jak ho známe, je tady. Ale jinak je všechno fajn

23. březen 2020

R.E.M. jsou zpátky v žebříčcích, Isobel Campbell coveruje Toma Pettyho, Travis Scott zní jako starý dobrý Jay-Z, ale jinak je v novinkách v playlistu Radia Wave vlastně vše při starém.

R.E.M. It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine)

Credits: Michael Stipe, Bill Berry, Peter Buck, Mike Mills
Label: I.R.S.
Album: Document

Singl zámořských legend alternativního rocku R.E.M. z alba Document, které poprvé vyšlo v roce 1987, začal znovu díky současné celosvětové pandemii stoupat na vrcholy hudebních žebříčků. Frontman kapely, jehož sólovou tvorbu můžete znát z playlistu Radia Wave, „oslavil“ 26. příčku v žebříčku iTunes po svém. V krátkém videu, které zavěsil na své stránky, nabádá fanoušky jak k obvyklým věcem, jako je mytí rukou a zabarikádování se doma, tak i k postupům netradičnějším. „Chovejte se, jako byste už nemocní byli,“ říká do kamery a na závěr dodává, ať si hlavně pečlivě vybíráme, odkud získáváme informace.  

Slum of Legs I Dream of Valves Exploding
Credits: Slum of Legs
Label: Spurge Recordings
Album: Slum of Legs

Queer, feminismus, noise, do toho duchové, architektura, Frakce rudé armády a gender. Klíčová slova, která si kapela Slum of Legs vypsala na svůj bandcamp, prozrazují hodně: představte si zasněnou kapelu s houslemi, která ale zároveň čerpá z tradice feministického punku a hnutí riot grrrl. Je to energické, zábavné, má to poselství a jen tak se to neoposlouchá. Slum of Legs aktuálně vydávají svůj eponymní dlouhohrající debut a my si do rotace vybíráme skladbu I Dream of Valves Exploding. Určitě si ale pusťte celé album. 

Isobel Campbell Runnin’ Down a Dream
Credits: Isobel Campbell, Tom Petty
Label: Cooking Vinyl
Album: There Is No Other…

Skotská zpěvačka, skladatelka a multiinstrumentalistka Isobel Campbell často spolupracuje s Markem Laneganem a na přelomu tisíciletí byla členkou kultovní indie kapely Belle & Sebastian. Na aktuální desce There Is No Other... ale spíš připomíná zapomenutou popovou hvězdu z konce šedesátých let. K téhle estetice se hlásí nejenom obalem desky, ale i zvukem, který je jemný, zasněný i mírně psychedelický. Do našeho playlistu si z desky netradičně vybíráme coververzi – píseň Runnin’ Down a Dream složil Tom Petty. Na album ale zapadá přímo organicky.

Grimm Grimm Ginormous
Credits: Koichi Yamanoha
Label: Tip Top Recordings 
Album: Ginormous

Vždycky jsem chtěl udělat album, které bude znít jako svatba a pohřeb zároveň, říká londýnský písničkář Koichi Yamanoha. A na jeho aktuální desce Ginormous se mu to určitě povedlo. Feel-good songy, které čerpají z tradice sedmdesátkového popu i devadesátkových ostrovních kytar, jsou stejnou měrou melancholické, jako euforické. Není ostatně divu, že v jedné z písní hostuje i Laetitia Sadier ze Stereolab. Do naší rotace ale putuje rovnou otvírací a nebezpečně návyková skladba Ginormous.

Girlpool Like I’m Winning It
Credits: Avery Tucker, Harmony Tividad
Label: Anti-
Album: -

Americké duo Girlpool vloni v únoru vydalo pozitivně přijatou desku What Chaos Is Imaginary a po roce se vrací s novým singlem. Like I’m Winning It je ale z trochu jiného těsta než jejich předchozí indierockové hity, tentokrát se pouští do fúze disco a rocku a výsledky jsou výjimečné. V klipu se do jejich nakažlivých grooveů odehrává příběh z bizarního lynchovského strip klubu. Je to píseň o pohybu na elektrizující hraně mezi upoutáváním pozornosti a tím, co je nedosažitelné, vysvětlují trochu enigmaticky Girlpool v tiskové zprávě k singlu, který spoluprodukoval Zach Fogarty.

Flume ft. Toro y Moi – The Difference
Credits: Harley Edward Streten, Chaz Bear
Label: Future Classics
Album: -

Australský producent Flume zažívá poslední roky skvělé časy. Dostal Grammy a vloni sklidil velký ohlas s mixtapem Hi This Is Flume. Mluvilo se i o nové desce, která ale stále nevyšla. Aktuální singl The Difference s hostujícím Toro y Moi je možná předzvěstí dalšího projektu. Flume a americký pionýr chillwave Toro y Moi ji natočili za pouhé dva dny a pak ji ještě doplnili klipem Jonathana Zawada, na němž jsou každý na své polovině obrazovky. Zatímco Flume běží, Toro y Moi jde pomalu ulicí the difference prostě.  

 

Jay Electronica ft. Travis Scott The Blinding
Credits: Elpadaro F. Electronica Allah, Shawn Carter, Jacques Webster, Kasseem Dean, Chauncey Hollis, Abraham Orellana, Jahron Brathwaite
Label: Roc Nation 
Album: A Written Testimony

Fanoušci enigmatického rappera jménem Jay Electronica se v polovině března dočkali něčeho, co si mysleli, že už nikdy nepřijde jeho regulérního alba. A Written Testimony přerušuje roky mlčení rappera, který se proslavil v minulé dekádě jen díky hrstce tracků. O vznik desky Jay Electronicy se výrazně zasloužil Jay-Z, který rapuje v každé skladbě (byť není označen) a vydal ji na svém labelu Roc Nation. V The Blinding se k nim ještě přidává Travis Scott a všichni tři rapují do beatu, který má na svědomí šlechta rapových producentů Swizz Beatz, Hit-Boy a araabMUZIK.

Black Tar Jesus Sunday
Credits: Tomáš Kopáček, Ondřej Bláha
Label: self-released
Album: Year Insane

Hlavní mozek legendární kapely Tempelhof, lo-fi kytarový improvizátor ukrývající se pod množství monikerů i jediný český hudebník se zmínkou na Pitchforku. Tomáš Kopáček, který stojí za projektem Black Tar Jesus, se rozhodl, že nebude pro své nové aktivity vymýšlet nový název, a spolu s bubeníkem Ondřejem Bláhou oživil sedm let spící kapelu Black Tar Jesus. Z melancholicky zadumaného alba Year Insane k nám do rotace putuje skladba Sunday. 

Savak What Is Compassion?
Credits: Sohrab Habibion, Michael Jaworski, Matt Schulz
Label: Peculiar Works
Album: Rotting Teeth in the Horse’s Mouth

Brooklynské indierockové trio se členy kapel Obits či Holy Fuck pomalu ale jistě chystá novou desku. Jako ochutnávku si Savak připravili skladbu What Is Compassion?, k níž vytvořil klip Hayden Menzies, bubeník z torontské noise-rockové mlátičky Metz. Čtvrté album Savak ve svém názvu odkazuje na slavnou zubní protézu George Washingtona, která je ukrytá v Oválné pracovně. Iluze demokracie, současná politická situace v USA, dystopické představy i každodennost to všechno Savak údajně na novince obsáhli.

Norah Jones I’m Alive (feat. Jeff & Spencer Tweedy)
Credits: Norah Jones, Jeff Tweedy
Label: Blue Note Records
Album: Pick Me Up Off the Floor

Americká písničkářka a oceňovaná jazzová pianistka Norah Jones se v květnu vrací s novým albem Pick Me Up Off the Floor, na kterém, stejně jako na své poslední kolekci singlů Begin Again, spolupracovala s Jeffem Tweedym, frontmanem Wilco. Právě ten na novém tracku I’m Alive obstaral nejen produkci, ale i akustické, elektrické a basové kytary, zatímco za bicí soupravu se usadil jeho syn Spencer. Nenechte se ovšem zmýlit vyklidněným soundem skladby, její textová složka totiž tne až neobvykle hluboko. Just sit and wait...

Jak se zorientovat v novinkách v playlistu Radia Wave vám poradí Judita Císařová. Poslechněte si celý její příspěvek.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.