NOVINKY: Kosmetika, Fotbal a veselé Vánoce s Radiem Wave

23. prosinec 2019

Poslední letošní várka novinek v našem playlistu nabízí vše, od srdcebolného soulu až po neočekávané záchvěvy drum’n’bassu. Sváteční nálada pro každého tedy zaručena. Tak hlavně klid, mír a pohodu vám všem.

Grimes – 4AM

Credits: Claire Boucher
Label: Miss Anthropocene
Album: 4AD

Vydání dlouho očekávané desky kanadské zpěvačky, skladatelky a producentky Grimes se už nezadržitelně blíží, album Miss Anthropocene, které by mělo navázat na úspěšné Art Angels z roku 2015, vyjde už na konci února. Grimes tak vypouští čím dál tím víc singlů. Skladba 4AM (psáno taky jako 4ÆM) je už v pořadí pátým trackem z desky a často futuristická Grimes se na něm tentokrát dívá i do historie – ozývá se v něm totiž i čistě drum’n’bassový beat. 

Stormzy – Audacity ft. Headie One

Credits: Fraser T. Smith, Irving Adjei, Michael Omari
Label: #Merky / Atlantic Records UK
Album: Heavy Is the Head

Londýnský rapper a momentálně určitě největší hvězda grimeové scény vydal v polovině prosince své druhé studiové album. Desku Heavy Is the Head předcházelo celkem pět singlů, ten poslední Audacity jen dva dny před jejím vydáním. V jednom z nejtvrdších grimeových tracků, které Stormzy za poslední roky natočil, hostuje nastupující hvězdička z drillové scény Headie One. Produkoval ho Fraser T. Smith, který stojí za hity například Adele nebo Jamese Morrissona, ale také spoustou grimeových skladeb. Dodejme, že Stormzyho album odstartovalo na čísle jedna britského žebříčku.

Yumi Zouma – Right Track / Wrong Man

Credits: Kim Pflaum, Charlie Ryder, Josh Burgess
Label: Polyvinyl
Album: Right Track / Wrong Man single 

Elektropopová trojice Yumi Zouma čerstvě přešla k velkému labelu Polyvinyl, na jejich zvuku se ale nic zásadního nemění. Pořád produkují podobně chytlavý a zasněný elektronický pop, jako když začali v roce 2014 vydávat u malé značky Cascine. Jejich nejnovější track se jmenuje Right Track / Wrong Man a zatím nemáme žádné zprávy o tom, že byl měl být předzvěstí dlouhohrající desky. 

Swamp Dogg – Sleeping Without You Is a Drag (feat. Justin Vernon, Jenny Lewis)

Credits: Jerry Williams Jr., Jenny Lewis, Justin Vernon
Label: Joyful Noise
Album: Love, Loss and Auto-Tune

Přehlížený matador outsider soulu Jerry Williams Jr. vydá příští rok své dvacáté druhé album pod pseudonymem Swamp Dogg. Desku Love, Loss and Auto-Tune si vzal pod svá produkční křídla Ryan Olson ze synthpopových Poliça a na prvním singlu, kanonické Sleeping Without You Is a Dragg, se za piano usadil Justin Vernon, zatímco backing vokály obstarala Jenny Lewis, která má na svědomí jedno z nejsilnějších letošních alb On The Line. 

Hayley Kiyoko – Runaway

Credits: David Dahlquist, Hayley Kiyoko, Marcus Lomax, Patrick Morrissey
Label: Empire/Atlantic
Album: I’m Too Sensitive for This Shit

Americká zpěvačka a herečka Hayley Kiyoko sbírala v roce 2019 singly, které dají dohromady její nový hudební „projekt“ I’m Too Sensitive for This Shit. Není to prý úplně album, jen kolekce písní, které natáčela se svými spolupracovníky v národním parku Joshua Tree. Až vyjde poslední singl příští rok v lednu, bude hotovo a kolekce naváže na loňské album Expectations. Čtvrtým přírůstkem do projektu je skladba Runaway, v níž Hayley Kiyoko zpívá o tom, že od svých partnerek vyžaduje upřímnost. 

Okay Kaya – Asexual Wellbeing

Credits: Kaya Wilkins
Label: Jagjaguwar
Album: Watch This Liquid Pour Itself

V Norsku narozená, v USA usazená hudebnice Okay Kaya vloni překvapila albem Both, za které byla nominována na norskou hudební cenu Spellemannprisen 2018. Pokračování na sebe nedalo dlouho čekat, třetí album Watch This Liquid Pour Itself vyjde v druhé polovině ledna a uvádí ho skladba Asexual Wellbeing, obdařená také videem. To se natáčelo v Dánsku.

Hissing Fauna – My Dad Lives Alone

Credits: Hissing Fauna
Label: self-released
Album: Youth

Pražští indierockeři Hissing Fauna hlásí připravované nové album Youth prvním singlem My Dad Lives Alone. Žádný radikální žánrový posun za pět let od vydání debutu ale nečekejte. Fauna stále žije hlavně tím nejlepším z nezávislé kytarové scény pozdních osmdesátých a raných devadesátých let. Pro fanoušky Pavement a Dinosaur Jr. tedy bez diskuse povinnost!

Eddy Current Suppression Ring – Vicariously Living

Credits: Mikey Young, Danny Young, Rob Solid, Brendan Huntley
Label: Castle-Face Records
Album: All In a Good Time

Eddy Current Suppression Ring, kteří redefinovali zvuk australské garážové hudby, jsou zpět. A po deseti letech stále v nejlepší formě. Svět se změnil a s ním i ECSR, i když minimalistická hypnotická kytara Mikeyho Younga a motorické bicí zůstaly. K nám do rotace tak z čerstvě vydané desky All In a Good Time putuje hit Vicariously Living.

Kosmetika – Tiny Island

Credits: Kosmetika
Label: Roolette Records
Album: Pop Soap

Kosmetika, kapela, která se přes Rusko a Nový Zéland dostala až do Austrálie, kde následně zakotvila na novém nezávislém labelu Roolette Records, má pověst toho největšího mystéria. A my to můžeme jen potvrdit. Nicméně pod každým stromečkem se občas objeví dárek, u kterého nikdo netuší, o co vlastně jde, ale daná věc se nám stejně líbí. Třeba proto, že je krásná. Stejně jako příjemná psychedelicky popová skladba Tiny Island z debutové nahrávky Pop Soap.

Fotbal – Voodoo

Credits: Petr Němec, Václav Schicho, Markéta Košařová, Jakub Šimanský
Label: Stoned To Death
Album: Moon Landing Revival 

O českobudějovicko-brněnské kapele Fotbal se průběžně mluvilo celý rok, zahrála si i na Radio Wave Studio Session, takže jenom krátké shrnutí: jde o skupinu, která vznikla na troskách kapely Kidney Trauma a hraje něco, co sami členové popisují jako dream core nebo krautgaze. Hypnotické repetice a zasněné vokály si získaly spoustu fanoušků ještě před dokončením desky, která nakonec vychází těsně před koncem roku. Z alba Moon Landing Revival, které vydává label Stoned To Death, si do playlistu vybíráme skladbu Voodoo. 

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio