NOVINKY: Lehkonohá medicína na silvestrovskou kocovinu, slovní přestřelky a reinkarnace Amy Winehouse

6. leden 2021
Topinky

Hladký start roku 2021 zajišťuje třeba Carla Fernandes s lehkonohou medicínou na silvestrovskou i vztahovou kocovinu nebo pozitivně laděná Molly Burch, která spojila síly s Wild Nothing. V novoroční porci hudebních novinek nechybí ani objevy slovenského hip hopu nebo reinkarnace Amy Winehouse v podobě písničkářky Celeste, která je novou nadějí ostrovní hudby. Přejděte, že rošťák slowthai nedodržuje covidová opatření, těšte se na jeho nové album, oblečte tepláky a relaxujte.

Caroline Polachek – So Cold You’re Hurting My Feelings

Credits: Caroline Polachek, Alexander Guy Cook
Label: PC Music
Album: Pop Caroler’s Songbook

Americká zpěvačka Caroline Polachek, která je od rozpadu domovských Chairlift v roce 2017 na sólové dráze, už asi nemusí nikoho přesvědčovat, že ji čeká úspěšná budoucnost i coby sólo hudebnici. V roce 2019 vydala příznivě hodnocené debutové album Pang a v novém singlu So Cold You’re Hurting My Feelings se k němu vrací – track v produkci šéfa kolektivu PC Music A. G. Cooka je totiž přepracováním staršího hitu So Hot You’re Hurting My Feelings. Zimní varianta úspěšného tracku navíc funguje i jako charitativní singl, veškeré výtěžky z prodeje melancholické elektro skladby přes Bandcamp poputují na konto potravinové banky The Trussell Trust.

Idea – Já tam byl

Credits: Josef Změlík
Label: Warner Music
Album: Já tam byl single

Rok a půl od vydání svého posledního dlouhohrajícího alba Tempo se připomíná rapper Idea novinkou, která ale nepředznamenává žádný další albový projekt. Šéf labelu Ty Nikdy na singlu Já tam byl částečně rekapituluje svoji patnáct let dlouhou kariéru a do vlastního beatu vzkazuje: „Byl jsem digitál, byl jsem i analog, bro, za sebou v podstatě katalog slov.“ Spoluautorem tracku je rapper a producent Penman, o kterém Idea říká: „Je to super talent, i na micu, i na beatech.“

Lady Leshurr – D.I.V

Credits: Melesha O’Garro, Andre Clarke
Label: Unleshed Records
Album: Astronaut EP

Britská rapperka s karibskými kořeny Lady Leshurr za deset let své kariéry nasbírala pozoruhodnou diskografii, kterou těsně před koncem loňského roku doplnilo EPčko Astronaut. To navazuje na o několik měsíců starší nahrávku Quaranqueen. Leshurr nedávno obdržela Medaili britského impéria za nahrávku, která nabádá lidi, aby si umývali ruce a zastavili šíření koronaviru. Track D.I.V je součástí slovní přestřelky mezi ní a rapperkou Ivorian Doll.

Frayer Flexking – Lifestyle ft. Shimmi

Credits: Andreas Stolárik, Anton Šiška, Oliver Šimák
Label: self-released
Album: Stokar

Frayer Flexking patřil v loňském roce mezi nejskloňovanější jména na slovenské scéně a ještě před koncem 2020 stihl vydat debutové album. Jmenuje se Stokar a hostují na něm i taková jména jako Smack, Rytmus nebo Hugo Toxxx. Nás zaujal track Lifestyle, ve kterém s ním vystupuje jiný slovenský objev jménem Shimmi. Za produkcí stojí piešťanský Biiza, který se na scéně pohybuje už dekádu. 

Carla Fernandes – Sweatpants

Credits: Carla Fernandes, Piotr Zborowski
Label: Universal Music
Album: Sweatpants single

Narodila se v Londýně, vyrostla v Polsku, ale její kořeny sahají až na Pyrenejský poloostrov. Teprve sedmnáctiletá zpěvačka Carla Fernandes mluví plynně anglicky, polsky a španělsky, což zúročuje i ve své hudbě, která je chytlavým mixem současného popu a latinských prvků. Její novoroční singl Sweatpants je easy-listeningovou medicínou na silvestrovskou i obecně vztahovou kocovinu a lehkonohou ódou na nové začátky. Píseň o okamžiku, kdy už jsme pomalu vyrovnáni s bolestivým rozchodem a začíná nám být dobře v naší vlastní společnosti, nese jasný vzkaz, jak naložit s prvními dny roku 2021: tepláky a chill.

Molly Burch – Emotion ft. Wild Nothing

Credits: Molly Burch, Jack Tatum
Label: Captured Tracks
Album: Emotion single

V Austinu působící hudebnice Molly Burch se na novém singlu Emotion spojila s dreampopovým projektem Wild Nothing, vedeným Jackem Tatumem. Novinka, na které zaujala výrazně popovější přístup, vzešla z jejich společných sessions v předpandemické době, kdy Tatuma navštívila v jeho domovské Virginii. „Tématem písně je cítit spektrum emocí, přijmout tuto citlivost a použít ji jako palivo k vytvoření něčeho pozitivního,“ říká Burch k pozitivně laděnému singlu. Plnohodnotného dlouhohrajícího počinu jsme se od ní mimo vánoční album z roku 2019 již delší dobu nedočkali, oznámila však alespoň vydání coververze písně Needy od popové divy Ariany Grande.

Celeste – Love Is Back

Credits: Celeste Epiphany Waite, Jamie Hartman, Etty Hartman
Label: Polydor Records
Album: Love Is Back single

V Americe narozená britská zpěvačka a písničkářka Celeste patří k největším současným nadějím ostrovní hudby: předloni získala jak Brit Award, tak BBC Music Award pro objev roku a umístila se i na první příčce ankety kritiků BBC Sound of 2020 zaměřující se na nejslibnější talenty. Na svá dvě dosavadní úspěšná EP The Milk & the Honey a Lately naváže Celeste 26. února dlouhohrajícím debutem Not Your Muse, z něhož si s předstihem nasazujeme výtečný singl Love Is Back. Amy Winehouse je, zdá se, také zpátky.

slowthai – Thoughts

Credits: Tyron Frampton, Jordan Reid
Label: Method Records
Album: Thoughts single

Rošťácký britský rapper a politický agitátor slowthai má v plánu navázat na Mercury Prize nominovaný debut deskou Tyron, na kterou zatím nalákal singly Feel Away a NHS. Novinka Thoughts ale na již zveřejněném tracklistu chybí a grimeový rapper s ní potěšil fanoušky na den svých 26. narozenin. O produkci tracku, na kterém slowthai ukazuje, jak tenká je hranice mezi láskou a nenávistí, se postaral londýnský DJ a producent JD. Reid a nechybí k němu ani videoklip natáčený venku v noci za skupinových podmínek, které nejdou příliš naproti covidovým opatřením. Album Tyron s hostovačkami Skepty, Denzela Curryho, Dominica Fikea nebo A$AP Rockyho vyjde 5. února pod Method Records.

Kdo na rozdíl od Filipa mluví plynně anglicky, polsky a španělsky? A kdo nadělil na den svých narozenin skvělý singl? Poslechněte si přehled tuzemských i zahraničních hudebních novinek.

autoři: Filip Černý , Aleš Stuchlý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.