NOVINKY: Lil Uzi Vert, Beck, Atrey, Iron & Wine a dajaká iná vínečka

29. srpen 2017
Factory Radia Wave

V poslední várce srpnových novinek přivítáme zpátky v rotaci Becka s novým beatlesovským songem Dear Life nebo autory naší desky týdne Brand New. Debutové album dropnul rapper Lil Uzi Vert a my si z něj vybíráme společný track s Pharrellem. Dojde ale i na akustický folk Iron & Wine, české elektro Atrey nebo dream popové Turnover.

Brand New – Can’t Get It Out
Credits: Jesse Lacey, Vinnie Accardi, Brian Lane, Garrett Tierney
Label: Cooking Vinyl Limited

Kultovní newyorská kytarovka Brand New se tenhle týden vrací s novým albem po osmi letech a comeback je to znamenitý - deska má úspěch nejenom u kritiků, ale i u fanoušků, kteří ji prakticky okamžitě dostali na první místo žebříčku Billboard. Album s lahodným názvem Science Fiction nabízí hodně vyzrálý vhled do života skupiny na pomezí post-hardcoru, ema a indie rocku a podrobněji se mu budeme věnovat v rubrice Deska týdne. Do rotace putuje skladba Can’t Get It Out.

Beck – Dear Life
Credits: Beck Hansen
Label: Fonograf Records

Zatím to vypadá, že Beck dodrží svoji klasickou strategii a zádumčivá folková alba bude střídat s pestřejšími a hravějšími deskami. Po veleúspěšné baladické nahrávceMorning Phase, za kterou v roce 2015 obdržel i cenu Grammy, momentálně chystá deskupříznačně nazvanou Colors. První singl Dear Life má bezmála beatlesovské parametry a to včetně typického kytarového sóla jako od George Harrisona. Celé album vyjde už 13. října.

Turnover – What Got In The Way
Credits: Austin Getz
Label: Run For Cover Records

Americká kapela Turnover si za necelých sedm let na scéně prošla docela výraznou žánrovou proměnou - na první desce Magnolia míchali emo s indie rockem a punkem, počínaje druhou deskou Peripheral Vision se začali víc soustředit na vytváření melancholické dream popové atmosféry. V podobném duchu, který je přibližuje třeba kapelám jako Ducktails nebo Real Estate, teď Turnover pokračují i na novince Good Nature. Z té do rotace vybíráme skladbu What Got In The Way.

Lil Uzi Vert – Neon Guts ft. Pharrell Williams
Credits: Symere Woods
Label: Generation Now / Atlantic Records

Excentrický filadelfský rapper Lil Uzi Vert vydal minulý pátek své debutové dlouhohrající album Luv is Rage 2 navazující na stejnojmennou mixtape z roku 2015. Deska přichází v době, kdy Uzi výrazně boduje v žebříčcích díky singlu XO Tour Llif3, jež se drží v americké Top 10. Uzi na desce rozhodně dostál své pověsti trapové hvězy, na velmi dobře přijaté nahrávcehostují i The Weeknd nebo Pharrell Williams. Posledně jmenovaný je ke slyšení ve skladbě Neon Guts, kterou samozřejmě také produkoval.

Reo Cragun – On My Way
Credits: Reo Cragun
Label: Strange Entertainement / UMG

Kalifornský zpěvák Reo Cragun patří mezi velké letní objevy. Po sérií singlů vydal na začátku srpna debutovou mixtape Growing Pains, ze které se chytla hned úvodní píseň On My Own, kterou si nasazujeme do vysílání. Skladba rekapituluje jeho cestu od momentu, kdy ho vyhodili z vysoké školy přes rozhodnutí opustit své rodné město a vydat se do Los Angeles, kde začal naplňovat svůj sen o hudební kariéře.

Atrey – Given Blood
Credits: Atrey
Label: atreythetaste.bandcamp.com

Fanoušek osmdesátkového electro soundu Atrey se po kratší pauze vrací s novým EPčkem nazvaným Garden of Sinners. Tři tracky pokračují v prozkoumávání jeho retro fetiše, po minulé nahrávce s vokalisty si tentokrát vystačil pouze s instrumentálkami. Z kolekce vybíráme skladbu Given Blood.

Iron & Wine – Bitter Truth
Credits: Samuel Beam
Label: Sub Pop

Iron and Wine

Písničkář Samuel Beam, který vystupuje jako Iron & Wine, byl zhruba před deseti lety trochu neprávem zařazován do hnutí new weird america, přestože jeho hudba čerpá především z klasického folku a alternativního country. Přesně tuhle kombinaci předvádí i na novince Beast Epic, jejíž vydání zaštítil dobrý label Sub Pop. Iron & Wine si už tradičně vystačí s minimalistickou instrumentací postavenou hlavně na akustické kytaře nebo klavíru. O něco překvapivější je jeho zpěv, který je tentokrát o něco ambicioznější než dřív. Z alba vybíráme píseň Bitter Truth.

Elohim – Eclipse
Credits: Elohim
Label: self-released

Track Eclipse z dílny americké zpěvačky Elohim se, asi ne příliš překvapivě, vrací k zatmění slunce, které bylo vidět ve Spojených státech minulý týdne. Přírodní úkaz zpěvačku inspiroval tak mocně, že okamžitě nahrála dynamickou skladbu na pomezí melancholického rozjímání a tanečních beatů. Elohim, která se na scéně objevila v roce 2015, důsledně dodržuje anonymitu a nijak víc nekomentovala ani nový track.

The National – Day I Die
Credits: Matt Berninger, Aaron Dessner, Bryce Dessner, Bryan Devendorf, Scott Devendorf
Label: 4AD

Kdo už v předstihu slyšel nové album jedné z nejvýraznějších amerických indie rockových kapel The National nazvané Sleep Well Beast, často mluví o desce roku. Ti ostatní zatím musí soudit jenom podle singlů. Ten první, tedy baladu The System Only Dreams In Total Darkness, jsme si do rotace nasazovali už v květnu. The National v čele s Mattem Berningerem mezitím vypustili další tři, přičemž aktuální Day I Die je asi nejpřekvapivější - živější a energičtější The National jsme v minulosti ještě neslyšeli. Celé album vychází už osmého září a půjde rozhodně o jednu z událostí podzimu.

Pandoo – Put That Fear Away
Credits: Jan Hrubý
Label: Full Moon

Debutová deska vítěze Startéru nazvaná Multitudes vyjde už příští týden prostřednictvím časopisu Full Moon, budete si ji ale moct poslechnout i prostřednictvím streamu na stránkách Radia Wave. Pandoo se staví zahrát i živě v našem studiu, ovšem než tak udělá, můžete si zkrátit čekáním dalším singlem, který putuje do naší rotace. Je jím skladba Put That Fear Away.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio