NOVINKY: Michael Kiwanuka, Eartheater, Neon Indian, Člověk krve a další pohodáři

25. listopad 2019

Do novinek v našem playlistu se tento týden dostaly skladby od zavedených kapel, jako jsou Have a Nice Life, kteří také byli deskou týdne, nebo Modest Mouse, těšit se ovšem můžete i z nejčerstvější hitovky retro synthpopera Neon Indian. S debutovou nahrávkou o sobě dala slyšet i devatenáctiletá zpěvačka Millie Turner nebo čerstvý slovenský trapový objev Edúv syn. A ochutnávku z připravovaného alba V kuchyni posázavského písničkáře Člověka krve také čekala cesta do rotací.

Modest Mouse – Ice Cream Party

Credits: Isaac Brock
Label: Sony Music
Album: Ice Cream Party single

V raných devadesátých letech měla parta kolem Isaaca Brocka místy blízko k vypjatému screamu, v poslední době už ale razí trochu klidnější sound. Emoce jsou spíš skryté. Je tomu tak i v aktuálním singlu Ice Cream Party, třetím letošním songu, který tahle washingtonská kapela vypustila ven. Od jejich poslední desky uplynuly už čtyři roky a skupina nedávno na svém webu spustila odpočet, takže se dá čekat, že se chystá celá nová deska. Těšíme se.

Neon Indian – Toyota Man

Credits: Alan Palomo
Label: Mom+Pop
Album: Toyota Man single

Američan mexického původu Alan Palomo aka Neon Indian platí už víc než deset let za předního zástupce retro synthpopu, chillwavu nebo hypnagogického popu – můžete s ním počítat, pokud hledáte cokoliv, co se točí kolem vzpomínek, nostalgie a osmdesátkových hitů. Na svém aktuálním singlu Toyota Man se od téhle formule nijak zásadně neodvrací, novinkou je snad jenom jeho španělština, kterou slyšíme poprvé. Asi není překvapení, že svůj rodný jazyk použil zrovna v songu, který můžeme s klidem označit za imigrantskou hymnu.

Michael Kiwanuka – Hero

Credits: Michael Kiwanuka
Label: Polydor
Album: Kiwanuka

V souvislosti s ním bývá zmiňovaný Jimi Hendrix i Marvin Gaye, britský soulový muzikant Michael Kiwanuka už má ale vypracovaný úplně vlastní sound. V singlu Hero, který pochází z momentálně velmi oceňované desky Kiwanuka, vzpomíná na všechny své hrdiny, kteří zemřeli násilnou smrtí: Sam Cooke, John Lennon, Tupac, Martin Luther King, Malcolm X. Politická message je ale zabalená do energické a radostné hitovky. Tenhle song míří do naší rotace, rozhodně ale doporučujeme celou desku.

TNGHT – In a Hole

Credits: Lunice Fermin Pierre II, Ross Birchard
Label: Warp
Album: II EP

Producenti Hudson Mohawke a Lunice vydali se svým trapovým projektem TNGHT jediné EPčko před sedmi lety a pak zmizeli. Teď se nečekaně vrací s novým EPčkem nazvaným římskou číslovkou II, které vyšlo v polovině listopadu. My si z „desky“ vybíráme track In a Hole s minimalistickým beatem i textem.

Moses Sumney – Virile

Credits: Moses Sumney, Noah Kardos-Fein, Ben Baptie, Andrew Chugg, Daniel Lopatin
Label: Jagjaguwar

Kalifornský zpěvák a hudebník Moses Sumney na sebe výrazně upozornil debutem Aromanticism, vloni vydal dvě EPčka. Singl Virile, který vyšel na začátku listopadu, je předzvěstí nového materiálu v podobě dvojalba grae. První polovina je nachystaná na únor 2020, druhá vyjde v polovině května. Bude to „konceptuální skládačka o šedosti“, vysvětluje Sumney.

Millie Turner – January

Credits: David Turley, Millie Turner
Label: Milie Turner
Album: Hide+Seek

Kariéru letos devatenáctileté britské zpěvačky Millie Turner už nějakou chvíli sledujeme. Po skvělých singlech Shadow a She Was a Dancer přišla v polovině listopadu s debutovou deskou, která se jmenuje Hide+Seek. Nakonec si ji vydala sama vlastním nákladem a jsou na ní i singly z poslední doby, jako třeba Night Running. My si nicméně Millie Turner představíme skladbou January, která kolekci otevírá.

Člověk krve – V kuchyni

Credits: Jan Senft
Label: Divnosti
Album: V kuchyni

Za lyrickým a k českému undergroundu odkazujícím pseudonymem Člověk krve se ukrývá písničkář Jan Senft, původem z Posázaví. Ten chystá pod hlavičkou labelu Divnosti, které vede Tomáš Tkáč, svou debutovou desku. První vlaštovkou je skladba V kuchyni, naplněná opět spletí básnických obrazů, popisů každodennosti i přírodní lyriky.

Edúv syn – Tŕne

Credits: Matej Myslovič
Label: self-released
Album: Karel Gott je mŕtvy keď hralo rádio

Temná estetika, xanaxové mumlání, jasné a přiznávané punkové kořeny. Slovenský trapový rapper Edúv syn si na polovinu listopadu přichystal vydání své debutové nahrávky Karel Gott je mŕtvy keď hralo rádio. Hypnagogické beaty zde oplétají syrové výpovědi o duševních nemocech, drogách, prášcích i konflikty s neonacisty. Do naší rotace putuje jedna ze starších skladeb Tŕne.

Eartheater – Supersoaker

Credits: Alexandra Drewchin
Label: Chemical X
Album: Trinity

Zpěvačka, multiinstrumentalistka, skladatelka a umělkyně Alexandra Drewchin, usazená v New Yorku, vydala letos na podzim čtvrtou řadovou desku s názvem Trinity. Album, které spoluprodukovali například AceMo nebo Tony Seltzer, se opět točí kolem jejího typického vokálu o rozsahu tří oktáv. Eartheater se na novince vydává vstříc taneční hudbě a Trinity je bezesporu chytlavá nahrávka, stejně jako skladba Supersoaker, která putuje do naší rotace.

Have a Nice Life – Sea of Worry

Credits: Dan Barett, Tim Macuga
Label: Flenser
Album: Sea of Worry

Experimentální rockové duo Have a Nice Life se propsalo minulý týden do rubriky Deska týdne. Americká kapela, která kolem sebe od vydání první nahrávky Deathconsciousness vytvořila kult a silnou fanouškovskou základnu, vydala svou třetí desku Sea of Worry. Od inspirací v doomové estetice až ke klasickému gothic rocku. Nekonečně ubíhající basové linky a do toho texty ani ne tak o smrti, jako spíš o úzkostí z dospělého života. Do rotace jde otvírák desky, stejně pojmenovaná píseň Sea of Worry.

autoři: Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio