NOVINKY: Miguel, Sýček, For You Katrina, Zuri Marley a ostatní hlavy

29. listopad 2017
Factory Radia Wave

Poslední listopadové novinky překvapivě ovládla vnučka Boba Marleyho Zuri, která ale nemá nic společného s reggae svého dědečka – naštěstí. Do rotace Radia Wave vletí i Sýček, kytarovka Metronome Blues nebo retro šedesátkový pop Death & Vanilla. Dva tracky budou v duchu rapu a trochu s předstihem si zahrajeme i jednu koledu. A to bude.

Death & Vanilla – Moonshine
Credits: Magnus Bodin, Marleen Nilsson
Label: Fire Records

Švédská kapela Death & Vanilla, která si potrpí na vintage nástroje z šedesátých a sedmdesátých let jako vibrafony, Moog syntezátory a mellotrony, uvádí jako svoji inspiraci třeba Broadcast a je to rozhodně slyšet. Kromě dvojice regulérních desek plných atmosferického retro popu se kapela v čele se zpěvačkou Marleen Nilsson věnuje i soundtrackům. Jejich aktuální release má ale podobu třískladbového split singlu se zpěvačkou Jane Weaver a projektem Noveller. Jejich příspěvkem k releasu na Fire Records je zasněná coververze skladby Moonshine, kterou původně natočil skotský kytarista a člen folk-rockových Pentangle Bert Jansch.

Zuri Marley - Beg Fot It
Credits: Zuri Marley
Label: self-released

Synů Boba Marleyho si i na festivalech v České republice užíváme možná víc, než by bylo nutné, jejich hudba totiž není zrovna výkladní skříní originality. Na scéně vnoučat je to ale podstatně zajímavější. Svůj debutový track momentálně vypustila Zuri Marley, tedy dcera Marleyho syna Ziggyho a tvorbu svého dědečka naštěstí vůbec nepřipomíná. Zuri, která se už dřív objevila na desce Blood Orange nebo na tracku Nosaj Thing, se spíš pohybuje v elektronice středního tempa plné energických perkusí a výrazné basy.

G Perico – Affiliated
Credits: G Perico
Label: So Way Out

Rap ze západního pobřeží má další velký objev – jmenuje se G Perico a navazuje na staré dobré časy gangsta rapu a g-funku. Na jaře se přihlásil mixtape All Blue, do konce roku ještě stihne vydat nové album, které se bude jmenovat 2 Tha Left. Ohlašuje ho singl Affiliated, který pro něj produkovala dvojice Cardo & Polyester.

 Metronome Blues – War Crimes
Credits: Rhys Braddock, Honza Čapek, Lukáš Bauman
Label: Happy Mutant

 Loni nás kapela Metronome Blues v čele s Rhysem Braddockem navštívila ve studiu, kde naživo zahrála skladby z tehdy aktuální desky Sides, letos připravila alespoň novou skladbu. Ta vyšla v rámci kompilace Happy Mutant vol.I, kterou vydal stejnojmenný znojemský label a kterou si můžete stáhnout zdarma z Bandcampu. Kromě Metronome Blues na ní najdete třeba i kapely Ette Enaka nebo Rutka Laskier.

Wharfwhit – Under My Breath ft. Devenny & Sörca
Credits: Jamie Bulled, Tay Devenny
Label: Wharfhwhit

Pod jménem Wharfwhit se skrývá Jamie Bulled z excentrického popového tria Kero Kero Bonito. Ani na sólové dráze nedělá vyloženě konvenční hudbu – Wharfwhit míchá ujeté hiphopové beaty se žvýkačkovým electrem a vokály. Nedávno vydal mixtape Wharfwhat?, z níž si vybíráme skladbu Under My Breath. V té hostují zpěvačka Devenny a rapper Sörca.

Sýček – Rozcestí
Credits: Libor Staněk
Label: Noise Assault Agency Budweiss

Českobudějovický kvintet Sýček se rád vrací k odkazu psychedelického rocku, ať už toho amerického nebo německého. Po loňském debutovém EPčku vydají příští týden svůj první vinyl s příznačným názvem I. Na starost ho má samozřejmě jejich domovská budějovická agentura Noise Assault Agency Budweiss, kazety budou v lednu na Stoned To Death. Nahrávku masteroval David Zeman z Kalle, křtít se bude na konci ledna 2018. Ke skladbě vznikl i patřičně psychedelický videoklip.

Girl Ray – (I Wish I Were Giving You A Gift) This Christmas
Credits: Poppy Hankin
Label: Moshi Moshi

Debutou desku retro popových GIrl Ray jsme letos probírali v rubrice deska týdne a před koncem roku se ke kapele v čele se zpěvačkou Poppy Hankin ještě jednou vrátíme. Jestli totiž v roce 2017 existuje někdo, kdo si může dovolit vánoční song, jsou to právě Girl Ray. Jejich vánoční dárek se jmenuje příznačně (I Wish I Were Giving You A Gift) This Christmas a kromě tradičně uhlazených aranží a medového vokálu se v něm samozřejmě dočkáme i rolniček.

For You Katrina – Wonderland
Credits: Jan Durina
Label: self-released

Loni vydali EP, letos už se projekt For You Katrina sdružený kolem fotografa Jana Duriny soustředil na dlouhohrající album. Deska High Notes, která má stejně blízko ke spřáteleným Fiordmoss nebo třeba k Fever Ray, vychází vlastním nákladem, o obal se postarali umělci Nik Timková a Jakub Hošek. Celou desku si můžete poslechnout na Bandcampu, k tracku Wonderland, který putuje do naší rotace, navíc vznikl i videoklip v režii Vladimíry Hradecké.

 

Miguel – Pineapple Skies
Credits: Miguel Jontel Pimentel
Label: RCA Records

Americký neo-soulový zpěvák Miguel se na scéně pohybuje už deset let a za tu dobu stihl jednou změnit jméno a vydat tři desky. Ta čtvrtá, chystaná nahrávka War & Leisure, vyjde už tento pátek 1. prosince a podle Miguelových prohlášení má být zatím nejpolitičtější. Miguel zatím vypustil do světa třeba singl s hostujícím Travisem Scottem, my si ale do rotace vybíráme zatím poslední ukázku, tedy euforickou skladbu Pineapple Skies.

Astrobal – Belle Comme La Nuit
Credits: Emmanuel Mario
Label: Karaoke Kalk

Většinu času funguje jako bubeník bývalé zpěvačky Stereolab Laetitie Sadier, producent Emmanuel Mario si ale najde čas i na sólovou tvorbu. Pod pseudonymem Astrobal vydal loni ceněnou desku Australasie, na kterou teď navazuje pětiskladbovým EP Memories Of Stars. Celý release odtikává v atmosféře prosluněného elektronického popu, krautrocku a syntezátorových experimentů. Do naší rotace nasazujeme track Belle Comme La Nuit.

 

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.