NOVINKY: Moses Sumney, Yves Tumor, Thundercat a další rozjaření tanečníci

13. duben 2020

I když jaro teprve začalo, americký maskovaný kovboj Orville Peck už se těší na letní dny. Yves Tumor se mezitím vytasil se svou čtvrtou a nejpopovější deskou. Novinky jsme se dočkali i od Thundercata, který si opět ke spolupráci přibral kdekoho včetně tradičního Flying Lotuse. A zatímco množství hudebníků kvůli koronaviru vydávání alb spíše oddaluje, Laura Marling se rozhodla vše uspíšit.

Yaeji – Waking Up Down

Credits: Kathy Yaeji Lee
Label: XL Recordings
Album: What We Drew

O korejsko-americké hudebnici Yaeji jsme na Radiu Wave na konci roku 2017 psali, že je před ní velká kariéra. A pomalu se to naplňuje – producentka, skladatelka a zpěvačka Yaeji, která má ráda lo-fi house i introvertní pop, už nepatří do obskurního undergroundu, ale proniká čím dál tím víc do mainstreamu. Určitě jí k téhle cestě pomůže i aktuální mixtape What We Drew. Na něm dál míchá svoje zasněné taneční písničkářství se specifickým zvukem i podařenou vizuální estetikou. Do naší rotace míří track Waking Up Down.

Magdalena Bay – Story

Credits: Mica Tenenbaum, Matthew Lewin
Label: Luminelle Recordings
Album: A Little Rhytm and a Wicked Feeling

Magdalena Bay není jméno zpěvačky, ale název dvoučlenného projektu, který tvoří Mica Tenenbaum a Matthew Lewin. Magdalena Bay ještě nemají regulérní desku, do světa zatím pouští jenom singly nebo mixtapy, tyhle formáty se ale k jejich hudbě hodí: dělají intimní synthpop, který se pyšní klenutými melodiemi, skromné aranže ale posílají jejich tracky zase zpátky na zem. Z tohohle pnutí mezi stadionovým songem a nenápadnou synťákovou produkcí těží i aktuální singl Story, který putuje do naší rotace.

Laura Marling – Held Down

Credits: Laura Marling
Label: Chrysalis Records
Album: Song for Our Daughter

Laura Marling se, na rozdíl od spousty jiných hudebníků, rozhodla kvůli koronavirové krizi vydání své desky uspíšit, nikoli odložit. Během online kytarových lekcí, které teď Marling poskytuje na svém instagramu, písničkářka oznámila, že album Song for Our Daughter vyjde už tento pátek. Její sedmá nahrávka má podle vlastních slov hudebnice podpořit v lidech pocit jednoty a pomoct jim překonat těžké časy. Na to by tahle vřelá akustická hudba mohla zafungovat.

Orville Peck – Summertime

Credits: Daniel Pitout
Label: Sub Pop
Album: Summertime single

Queer kovboj, co má v šatníku více škrabošek a masek než triček, na sebe upozornil loňským debutem Pony na zavedené indie značce Sub Pop. A ihned vzbudil senzaci a nadšení jak mezi fanoušky, tak i kritiky. Daniel Pitout, který za projektem stojí, vzešel z kanadského punkového podhoubí, začínal například jako bubeník v noise-punkové kapele Nü Sensae. Déle jak rok po albu Pony přichází zkraje jara s melancholicky zasněnou zdravicí létu. V klipu ke skladbě Summertime se to jen hemží rostlinami, kromě putování bující krajinou na sebe Orville Peck nahodil i rozkvetlou bundu.

Yves Tumor – Dream Palette

Credits: Sean Bowie
Label: Warp Records
Album: Heaven to a Tortured Mind

Čtvrté album enigmatického experimentátora, který nyní neohroženě vstupuje do široké popové manéže, je konečně tady. Heaven to a Tortured Mind vyšlo začátkem dubna opět u značky Warp Records. Druhý singl, Dream Palette, přistál v klipové podobě ještě společně se skladbou Romanticist. K meditaci o lásce a vztazích si Tumor tentokrát přizval Julii Cumming, zpěvačku americké indierockové kapely Sunflower Bean. 

VDYD Dusty Rooms

Credits: Jan Uiberlay, Tomáš Hruban, David Mikeš, Miloš Rejsek
Label: self-released
Album: Carousel

Brněnská indie stálice s 90s odérem, kterou pamatuje většina z nás spíše jako VOODOOYOUDO, je zpět po roční pauze se singlem Dusty Rooms. Sebevědomá skladba zároveň ohlašuje album Carousel, kterého bychom se měli dočkat ještě letos. Režie klipu z brněnského automotodromu se ujali Jonáš Svoboda a Adam Michlík.

FVLCRVM Meaning

Credits: Pišta Kráľovič
Label: MOM I DID IT
Album: Words, Loose, Meaning

Pišta Kráľovič, který stojí za projektem FVLCVRM, přichází s dalším singlem ze svého EP Words, Loose, Meaning, na kterém jasně dokazuje, že na taneční elektronické scéně se jeho zvuku jen těžko hledá konkurence. Future beats, UK bass, R&B, říkejte tomu, jak chcete, nezmění to nic na skutečnosti, že tento slovenský umělec poslední dobou promění ve zlato vše, čeho se jen dotkne.

Moses Sumney – Cut Me

Credits: Moses Sumney, Daniel Lopatin, Adult Jazz
Label: Jagjaguwar
Album: Grae

Americký zpěvák Moses Sumney na sebe před třemi lety výrazně upozornil debutem Aromanticism, který spojoval art pop s R&B nebo indie rockem. Sumeyho novinka Grae je rozdělena na dvě poloviny – jedna vyšla digitálně na konci února, druhá bude k dispozici v polovině května, kdy dvojalbum dostane i fyzickou podobu. Aktuálně projekt propaguje singl Cut Me s výtečným klipem. Sumney na písni spolupracoval s londýnskou úderkou Adult Jazz a Danielem Lopatinem aka Oneohtrix Point Never.

Thundercat – Dragonball Durag

Credits: Stephen Burner, Steve Ellison
Label: Brainfeeder
Album: It Is What It Is

It Is What It Is se jmenuje nové album amerického hudebníka Thundercata, které vyšlo na začátku dubna. Jako tradičně se na něm producentsky podílel Flying Lotus, na jehož labelu Brainfeeder deska vyšla. Objevují se na ní i Steve Lacy, Childish Gambino nebo Kamasi Washington. My jsme si z desky vybrali singl Dragonball Durag, ve kterém na sebe Thundercat prozrazuje, že je tak trochu anime nerd. A doporučujeme i skvělý klip, v němž hrají třeba členky skupiny Haim nebo zpěvačka Kali Uchis.

Jess Williamson – Infinite Scroll

Credits: Jess Williamson, Al Carlson
Label: Mexican Summer
Album: Sorceress

Losangeleská písničkářka Jess Williamson je velkým objevem agilního labelu Mexican Summer, kde debutovala před dvěma lety s albem Cosmic Wink. Jeho následovník a celkově už její čtvrtá deska nazvaná Sorceress vyjde v polovině května. Desku propaguje singl Infinite Scroll, který prozrazuje vlivy sedmdesátkové psychedelie či country. Na písni s ní spolupracoval producent Al Carlson, který má za sebou desky se St. Vincent, Jessicou Pratt nebo Autre Ne Veut. Za vidění určitě stojí i videoklip, ve kterém Jess Williamson utíká z vlastní svatby.

Jaké hudební novinky nedávno vtrhly do světa? Poslechněte si přehled toho nejzajímavějšího podle redakce Radia Wave.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.