NOVINKY: Nadia Tehran se projíždí po městě a Holy Motors oprašují Twin Peaks

24. srpen 2020

Předposlední srpnové novinky tentokrát přináší první rádiovou vlaštovku od písničkáře Sufjana Stevense i melancholickou temnotu české kapely Noví Lidé. Pomalu, ale jistě se chystáme na podzimní období i za asistence mysteriózních Estonců Holy Motors.

Drew Citron – Summertime

Credits: Drew Citron
Label: Park The Van
Album: Summertime single

Zpěvačka a skladatelka Drew Citron se dostala do povědomí jako zakládající osobnost dnes už neexistující indie kapely Beverly nebo jako členka momentálně aktivní skupiny Public Practice. Letos v létě se ale rozhodla vstoupit na sólovou dráhu. Pod svým vlastním jménem chystá celou desku, zatím ale vypustila ven jenom singl Summertime, který připomíná to nejlepší z melancholického amerického indie rocku. Ideální pro dobu, kdy se bude léto lámat do podzimu.

Holy Motors – Endless Night

Credits: Ellian Tulve
Label: Wharf Cat Records
Album: Horse

Estonská kapela Holy Motors způsobila před pár lety na nezávislé scéně malou senzaci a dařilo se jim i v České republice. Kromě koncertů v Praze a Brně zahrála kapela i na Radio Wave Studio Session. Úspěchu se nemůžeme divit – pokud by početná základna fanoušků Twin Peaks u nás měla něco poslouchat, pak jsou to Holy Motors, kteří pracují s podobně mysteriózní atmosférou jako David Lynch v devadesátých letech. Holy Motors chystají na letošek druhou desku jménem Horse a my si do rotace pouštíme singl Endless Night.

Slow Pulp – Falling Apart

Credits: Alexander Leeds, Emily Massey, Henry Stoehr, Theodore Matthews
Label: Winspear
Album: Moveys

Server Stereogum označil jejich loňské EP za jednu z nejlepších nahrávek roku a doporučil je k dalšímu sledování, teď se američtí Slow Pulp chystají na vydání debutové desky a doporučení stále platí. Jejich decentní indie folk-pop může na první poslech působit nenápadně, delikátní vokál a sentimentální retro atmosféra jsou ale velmi nakažlivé komponenty. Album Moveys vychází v říjnu, do rotace si zatím dáváme singl Falling Apart.

Sufjan Stevens – Video Game

Credits: Sufjan Stevens
Label: Asthmatic Kitty
Album: The Ascension

Americký písničkář Sufjan Stevens pustí do světa 25. září svoje hodně očekávané nové album The Ascension a po singlu America / My Rajneesh, kde obě písně trvaly k deseti minutám, propaguje album i o něco rádiovějším materiálem. Skladba Video Game je dost možná nejpopovější track, který kdy Stevens nahrál, a melancholického písničkáře posouvá až kamsi k synthpopu. Za vidění rozhodně stojí i retrofuturistický videoklip, v němž tancuje čtrnáctiletá Jalaiah, autorka hiphopového tance Renegate, který bodoval na internetu na začátku letošního roku.

Peaches – Flip This

Credits: Merrill Beth Nisker
Label: I U She Music
Album: -

Pět let nebylo o kanadské zpěvačce a producentce Peaches slyšet – posledním počinem bylo album Rub v roce 2015. Novinka Flip This, doprovázená klipem natočeným v jejím berlínském studiu, se nese v duchu aktivismu. „Tohle je píseň o tom, jak se probouzím a snažím se být aktivní,“ říká Peaches o písni, v jejímž refrénu zazní třeba věta „Není čas mumlat, vykřikni a užívej si ten rachot“. O tom, jestli je píseň předzvěstí dalších věcí, zatím Peaches nic neprozradila.

Noví Lidé – Istéria

Credits: René Tomaides, Miroslav Šlejhar
Label: self-released
Album: Kruh

Černí koně tuzemské elektronické scény, darkwavové duo Noví Lidé, vydali letos své druhé řadové album s názvem Kruh, které podle zpěváka Mejry Šlejhara a skladatele Reného Tomaidese pojednává o nekonečné cestě životem. Deska, za jejímž masterem stojí elektronický guru Moimir Papalescu, nabízí nekompromisní a precizně odvedené syntezátorové temno doplněné o pokřivenou poetiku Šlejhara, který se nijak netají tím, že jeho předkem byl právě J. K. Šlejhar, autor knihy Kuře melancholik.

A. G. Cook – Show Me What ft. Cecile Believe

Credits: Alexander Guy Cook, Caila Thompson-Hannant
Label: PC Music
Album: 7G

Šéf PC Music a král bubblegum bass A. G. Cook nám vylepšuje druhou polovinu léta novou deskou 7G. Sedmialbum (!) trvá skoro tři hodiny a mezi výlety do krajin darkwave syntezátorů, ujetými beaty a coververzemi nabízí i několik skoro tradičních popových hitovek. Jednou z nich je skladba Show Me What, v níž hostuje kanadská zpěvačka Cecile Believe. Ta spolupracovala se Sophie na její loňské desce a letos vydala vlastní nahrávku Made in Heaven.

Nadia Tehran – Jet ft. Coucou Chloé

Credits: Nadia Tehran, Coucou Chloé
Label: YEAR0001
Album: Dozakh: All Lovers Hell (Expanded)

V Kodani usazená zpěvačka s íránskými kořeny Nadia Tehran není českému publiku úplně neznámou interpretkou, vidět jste ji mohli například před 4 lety na festivalu Creepy Teepee v Kutné Hoře. V té době měla ovšem na kontě jen pár singlů, debutová nahrávka jí vyšla teprve loni na Yung Leanově labelu YEAR0001. Na zmiňovaném albu se objevil jediný přímočarý banger ve stylu M.I.A. – hit Jet, na němž hostuje francouzská producentka Coucou Chloé. Nyní dostal vyšperkovanější zvukový kabátek a objeví se na extended verzi celého alba, které vyjde v září. Tehran zároveň píseň vybavila klipem, ve kterém brázdí ulice Kodaně v zaprášeném Volvu.

Eartheater – How to Fight

Credits: Alexandra Drewchin
Label: PAN
Album: Phoenix: Flames Are Dew Upon My Skin

Zpěvačka, producentka a skladatelka Alexandra Drewchin, vystupující pod monikerem Eartheater, vydala loni ceněnou nahrávku Trinity. Letos se hlásí o slovo a brzy vydá na domovském labelu PAN album Phoenix: Flames Are Dew Upon My Skin. A už podle prvního singlu How to Fight, který je křehkou a tklivou kytarovou baladou, se opět rozhodla jít nečekanou cestou. Klip odehrávající se většinu času na posteli si Eartheater zrežírovala sama a už je trochu jasné, jakou podobu na sebe tentokrát Eartheater vezme – převlek jakéhosi temného anděla. 

Fiedlerski – Roles ft. Annabelle
Credits: Ondřej Fiedler, Anna Žitniková
Label: self-released
Album: -

Po úspěšném debutu Time Is a River, kterému svůj hlas propůjčil James Harries, přichází vyhledávaný tuzemský producent Fiedlerski s novým singlem Roles. Na něm tentokrát hostuje mladá zpěvačka a rapperka Annabelle. Fiedlerski ani Annabelle se netají svou ambicí prorazit hlavně v zahraničí, čemuž dle obou odpovídá i zvuk jejich společného tracku. Přesvědčte se sami.

Poslechněte si, které novinky doporučuje naše hudební redakce.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.