NOVINKY: N.E.R.D., Radical Miracle, Sunflower Bean, Vundabar a další zázraky

7. listopad 2017
Factory Radia Wave

První listopadové novinky sebou nepřinášejí jenom mlhu, zmar a krizi víry, ale i Pharella s Rihannou, nového Borise Carloffa nebo krystalicky průzračné kytary Sunflower Bean. Dojde i na úplně nová jména – osmdesátkový elektropop Faux nebo londýnské milovníky neosoulu Girlhood. A možná otevřeme i Ghost Box.

Radical Miracle – The Glare We Ain’t Used To
Credits: Vladimír Němeček
Label: Championship Music

Kapelu Radical Miracle z Děčína jsme si představovali hned v prvních letošních novinkách na začátku roku – tehdy totiž skupině v čele s Vladimírem Němečkem vyšlo u Yannick Records EP Out Of Your Sight. Česká kytarovka teď navazuje singlem The Glare We Ain’t Used To, ke které vznikl i videoklip v režii Filipa Blažka.

N.E.R.D. – Lemon ft. Rihanna
Credits: Pharrell Williams, Chad Hugo, Shay Haley, Robyn Rihanna Fenty
Label: Interscope

Nečekaný návrat po sedmi letech připravilo americké funk-rockové trio N.E.R.D. v čele s Pharrellem Williamsem. Jejich páté album nazvané No_One Ever Really Dies zatím nemá datum vydání, ale už víme, že se na něm objeví Kendrick Lamar, Future, Gucci Mane, M.I.A. nebo André 3000. A také Rihanna, která s N.E.R.D. rapuje na prvním singlu – energické skladbě Lemon.

Girlhood – Bad Decisions
Credits: Christian Pinchbeck, Tessa Cavanna
Label: Team Talk Records

Londýnské duo Girlhood se potkalo před dvěma lety a spojila je sdílená láska k Barrymu Whiteovi a The Fugees. Skladby, které producent Christian Pinchbeck a zpěvačka Tessa Cavanna natočili ve studiu na hausbotu v Regent’s Canal, mají blízko k neo-soulu i devadesátkovému popu. Singl Bad Decisions najdete na jejich debutové EP Girlhood Vol 1, jež vyšlo minulý týden.

Ought – These 3 Things
Credits: Tim Darcy, Matt May, Ben Stidworthy, Tim Keen
Label: Merge Records

V roce 2015 rozbourala montrealská post-punková čtveřice Ought žebříčky nejlepších desek roku svým druhým albem nazvaným Sun Coming Down, jejich letošní novinka Room Inside The World je tedy napjatě očekávána. Milovníci chladné produkce a klenutých vokálů ve stylu Morrisseyho si teď můžou čekání zkrátit skvělým prvním singlem These 3 Things, ke kterému kapela v čele s Timem Darcym vydala i podeřené video.

Boris Carloff – Haunted

Credits: Milan Havrda

Label: Emerald And Doreen / Championship Music

Držitel cen Anděl a Apollo – pražský producent a zpěvák Boris Carloff vydává své třetí studiové album nazvané The Solipsist. Sám ji popisuje jako své nejpísničkovější album, které je výrazně postavené na jeho hlasu. Ve studiu s ním znovu spolupracovali čelistka Terezie Kovalová a klávesista Jan Andr. K pilotnímu singlu Haunted vznikl i videoklip.

Sunflower Bean – I Was A Fool
Credits: Julia Cumming, Jacob Faber, Nick Kivlen
Label: Lucky Number

Americké kytarovce Sunflower Bean jsme se hodně věnovali loni, kdy skupina sdružená kolem frontwoman Julie Cumming vydala oceňované debutové album Human Ceremony – to jsme probírali i v rubrice Deska týdne. Kapela se mezitím zbavila psychedelických zvukových vrstev a na svém aktuálním singlu I Was A Fool zní nebývale průzračně. Track na pomezí dream popu a osmdesátkových zvonivých kytar putuje do naší rotace.

The Belbury Circle – Forgotten Town ft. John Foxx
Credits: Jim Jupp, Jon Brooks, Dennis Leigh
Label: Ghost Box

Britský label Ghost Box už víc než deset let zabírá přední místo na scéně nostalgické elektroniky spojující folklorní motivy s osmdesátkovou estetikou. Zásadní podíl na tom má i hudebník a grafik Jim Jupp, který sám nahrává pod jménem Belbury Poly. Na aktuální desce se spojil s Jonem Brooksem (The Advisory Circle) a vydal album, které je daleko popovější, než cokoliv, co u Ghost Box dosud vyšlo. V tracku Forgotten Town hostuje legendární postava anglické nové vlny John Foxx.

Vundabar – Aceton
Credits: Brandon Hagen
Label: Gawk Records

Mohli bysme je označit za klasickou surf-punkovou kapelu jako třeba Wavves, bostonští Vundabar ale do svého zvuku přimíchávají ještě zálibu v ostrých rytmických střizích a math-rockových motivech. Sound, který pilovali na prvních dvou deskách, teď chtějí dotáhnout do dokonalosti na chystané trojce nazvané Smell Smoke. Do rotace Radia Wave putuje hitová miniatura Aceton.

Faux – Take Back Time
Credits: Sherry Davis, Josef Page
Label: One Two Many Records

Hned první vteřiny singlu Take Back Time člověka opravdu zanesou hluboko do osmdesátých let. Vzdát poctu osmdesátkovému popu byl ostatně účel, se kterým londýnský producent Josef Page projekt Faux zakládal. Debutový singl jakoby vypadl z diskografie Prince nebo Tiny Turner, samozřejmě pokud si přimyslíme trochu současnější sound. Vokálu se zhostila zpěvačka Sherry Davis.

Skepta – Sit Down ft. Lil B
Credits: Joseph Junior Adenuga, Brandon Christopher McCartney
Label: Boy Better Know

Loni dostal za svoji skvělou desku Konnichiwa prestižní Mercury Prize, letos se zatím londýnský grimový rapper spokojil s EPčkem. Aktuální šestiskladbový release nese název Vicious a kromě ASAP Rockyho na něm hostuje třeba kultovní rapper Lil B. Právě výbušný track pojmenovaný Sit Down putuje do naší rotace.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.