NOVINKY: Nick Cave & The Bad Seeds, 7krát3 ft. Jiří Korn a výjimeční solitéři

7. říjen 2019

Zástup tradičních i netradičních spoluprací napříč žánry i generacemi tento týden v playlistu Radia Wave doplňují čerstvé hity jak od dlouho očekávaných debutantů, tak i pro mnohé z nás možná trochu obstarožních dinosaurů, kteří se ale stále ne a ne pustit svého pomyslného žezla.

Young M.A – Big

Album: Herstory In The Making
Credits: Katorah Marrero
Label: M.A Music / 3D

Americká rapperka Young M.A na sebe upoutala pozornost už před třemi lety, kdy vydala důvtipně pojmenovaný singl Ooouuu, který později nasamploval třeba i Eminem. Ačkoliv Young M.A později říkala, že se při psaní bars nijak zvlášť nenadřela, mezi nejlepší stovku tracků roku 2016 zařadil tenhle singl Pitchfork i Rolling Stone. A od té doby se čekalo na debutovou desku. Album Herstory In The Making je teď konečně venku a zatím sbírá samou chválou – letargický vokální projev Young M.A, který nemá daleko k flegmatickému vyprávění, je hodně návykový. Do rotace putuje klipová skladba Big. 

Jeff Lynne’s ELO – From Out Of Nowhere

Album: From Out Of Nowhere                                                                                        Credits: Jeff Lynne
Label: Sony Music

Na coveru vidíme pořád stejnou kosmickou loď a i název alba From Out Of Nowhere odkazuje na Out Of The Blue, legendární album britské kapely Electric Light Orchestra ze 70. let, které pro současnou generaci objevil Michel Gondry, když umístil hit Mr. Blue Sky na soundtrack k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli. Od 70. let se zkrátka nic moc nezměnilo – bývalý spolupracovník Boba Dylana nebo George Harrisona, producent a skladatel Jeff Lynne má pořád blízko ke klenutým refrénům a smyčcům, rád si pohrává s vícehlasy a především umí napsat melodii, kterou z hlavy jen tak nevyženete. 

Fern Mayo – Moonwater

Album: Moonwater single
Credits: Katherine Anna Capri
Label: self-released

A od hudebních legend k hudebníkům, o kterých nevíme vůbec nic. Lépe řečeno k hudebnicím – Katherine Anna Capri, která vystupuje jako Fern Mayo, pochází z Brooklynu, svoji hudbu vydává sama na Bandcampu a hudebně vychází z DIY bedroom popu, písničkářství a indie rocku. A to je asi tak všechno – tady je místo shánění informací opravdu lepší pustit si singl, který budete slýchávat v rotaci Radia Wave. Moonwater vám dá přesně tu potřebnou porci tzv. podzimní melancholie. 

Tei Shi – Even If It Hurts (ft. Blood Orange)

Album: Even If It Hurts single
Credits: Valerie Teicher
Label: Downtown

Elektropopová zpěvačka s argentinskými kořeny Valerie Teicher, vystupující pod pseudonymem Tei Shi, plánuje vydat v polovině listopadu svou druhou desku s názvem La Linda. Na prvním singlu k plánované nahrávce spojila síly s Devontém Hynesem alias Blood Orange. Nejedná se o jejich první spolupráci, Tei Shi hostovala už na jeho loňské desce Negro Swan. Tei Shi a Blood Orange se ve skladbě, na níž se podílel i další blízký spolupracovník zpěvačky, producent Noah Breakfast, věnují především tématu smíření se a přijetí bolesti jako součásti vztahu.  

The Japanese House – Something Has To Change

Album: Something Has To Change EP
Credits: Amber Bain
Label: Dirty Hit

Anglická zpěvačka a písničkářka Amber Bain na sebe upoutala pozornost letos začátkem roku svou debutovou nahrávkou s názvem Good At Falling. Srovnávala se na ní s rozchodem se svou bývalou partnerkou Marikou Hackman, která na stejné téma vydala letos svou čtvrtou desku Any Human Friend. The Japanese House se v klipu k singlu ke svému stejnojmennému avizovanému EP Something Has To Change objevuje poprvé s celou svou doprovodnou kapelou a ve vychillovaném popovém tempu nás pořád dokola ujišťují o tom, že něco se zkrátka musí změnit.

Allie X – Fresh Laundry

Album: -
Credits: Alexandra Hughes, James Alan Ghaleb, Oscar Gorres
Label: Twin Music

Kanadská hudebnice Allie X už má za sebou dvě studiové desky, psala písničky pro Troye Sivana, ale na výraznější hitparádový průlom teprve čeká. Přijít by mohl se skladbou Fresh Laundry, s níž Allie X přichází rok po albu Super Sunset. Spolupracovala na ní s katarským producentem Jamese Ghalebem, který se podílel právě na hitech Troye Sivana, a Švédem Oscarem Gorresem, který psal písně pro Britney Spears nebo Taylor Swift. 

7krát3 – Tygrovanej sprej (ft. Jiří Korn)

Album: - 
Credits: Štěpán Hebík, Jiří Korn
Label: BiggBoss

Nová posila labelu BiggBoss, R&B zpěvák 7krát3 chrlí jeden singl za druhým. Tím už čtvrtým je skladba Tygrovanej sprej, v níž se po jeho boku objeví i domácí popový vizionář Jiří Korn, jehož styl z konce 80. let skladba hodně připomíná. Ostatně 7krát3 mu píseň věnoval k sedmdesátým narozeninám. Za zmínku stojí i pozoruhodný klip v režii Benjamina Buttlera. 

B4 – Chci spát

Album: Plastová okna
Credits: Tomáš Procházka, David Freud
Label: Polí5

Pražský hudební kolektiv B4 vydává na konci října své nové, už šesté studiové album Plastová okna. B4 se s ním vrací po čtyřech letech od jejich pocty Plastikům na desce Die Mitternachtmaus. S předstihem novou desku propaguje singl Chci spát. Na desce hostují Dorota Barová na violoncello a Jan Jirucha na pozoun. Bude zde k nalezení cover písně Mám svoji zemi rád od kapely OTK. Její autor – Ondřej Ježek – novou desku masteroval.

Wilco – Everyone Hides

Album: Ode to Joy
Credits: Jeff Tweedy
Label: dBpm Records

Jedenáctá řadovka chicagských indie veteránů Wilco Ode to Joy vyšla na sklonku minulého týdne a Jeff Tweedy se svým outsiderským gangem na ní znovu dokazují, že jsou jednou z nejlepších kapel současnosti, pokud slovo „kapela“ používáme v jeho tradičním pojetí. Minimalistický rock singlu Everyone Hides je zároveň skromný i těžce návykový, navíc doplněný o klip, který každému skalnímu fanouškovi Wilco rozbuší srdce, díky nespočtu „easter eggs“ napříč kariérou kapely. Zároveň je ale i pro ty, kteří se s Wilco teprve nesměle seznamují, příjemnou a odlehčenou kratochvílí. Stejně tak jako Tweedyho songwriting. 

Nick Cave & The Bad Seeds - Ghosteen

Album: Ghosteen
Credits: Nick Cave
Label: Ghosteen Ltd.

Sedmnácté album a zároveň třetí díl trilogie, do které patří desky Push The Sky Away a Skeleton Tree, je celkem pozoruhodnou žánrovou odbočkou. Nick Cave & The Bad Seeds se na něm totiž oprošťují od sebemenších náznaků jakýchkoliv rockismů a dvojalbum tak plní často až ambientní hudební plochy, které by se daly v kostce charakterizovat jako nepravděpodobná spolupráce Angela Badalamentiho, Vangelise a Briana Ena s hostujícím Elvisem Presleym v jeho Las Vegas období za mikrofonem.

autoři: Jiří Špičák , Judita Císařová , Karel Veselý , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.