NOVINKY: Nilüfer Yanya je extrémně zábavná a King Princess má svého 3D avatara

2. listopad 2020

Britská zpěvačka a kytaristka Nilüfer Yanya nás od loňské debutové nahrávky nepřestala bavit, naopak přichází s více groovy zvukem než kdy jindy. Mezi hudebními novinkami prvního listopadového týdne nechybí ani rapperka Rico Nasty, známá pro svůj unikátní projev, kterou na novince Don’t Like Me doplnili Don Toliver a trapová legenda Gucci Mane. Síly spojili také experimentátoři Daniel O’Sullivan a Richard Youngs.

Ariana Grande – Positions
Credits: Ariana Grande-Butera, Angelina Barrett, Brian Vincent Bates, Tommy Brown, Nija Charles, Steven Franks, London Tyler Holmes, James Jarvis
Label: Republic
Album: Positions

Na konci října se fanoušci Ariany Grande dočkali nové desky. Šestou studiovku Positions ohlásil stejnojmenný singl, který produkoval London on da Track. V klipu se Ariana Grande objevuje jako americká prezidentka a dává medaili zaměstnancům poštovního úřadu, což média interpretovala jako podporu organizaci, které Donald Trump škrtá finance. Klip posbíral první milion diváků za hodinu a skladba vystřelila na číslo jedna žebříčků.

Yaeji – When In Summer, I Forget About The Winter
Credits: Kathy Yaeji Lee
Label: XL Recordings
Album: What We Drew

O letošním albu What We Drew americké hudebnice Yaeji, která velmi zručně míchá lo-fi house s elektronickým písničkářstvím, už jsme letos na jaře mluvili. Yaeji se teď rozhodla pustit do světa i bonusový track z desky When In Summer, I Forget About The Winter a to je ideální příležitost k připomenutí téhle nahrávky. Zbrusu nový track putuje rovnou do naší rotace.

Nilüfer Yanya – Crash 
Credits: Nilüfer Yanya
Label: ATO Records
Album: Crash single

Anglická zpěvačka a kytaristka Nilüfer Yanya nejenom nás loni uchvátila svým debutovým albem Miss Universe, několik jejích songů si ostatně hrajeme v rotaci Radia Wave pravidelně. Yanya se teď vrací se singlem Crash, na kterém opět předvádí to, co jí jde nejlépe – hodně osvěžující a zábavnou kombinaci klasického indie rocku se soulovým a obecně hodně groovy zvukem. 

Daniel O’Sullivan & Richard Youngs – Don’t Hang With Angels
Credits: Daniel O’Sullivan, Richard Youngs
Label: O Genesis Recordings
Album: Twelve of Hearts

Britský skladatel a zpěvák Daniel O’Sullivan vydává už dlouhé roky pastorální nahrávky plné ozvuků šedesátkové psychedelie, anglického folku i zvukových experimentů, a to nejen pod svým vlastním jménem, ale i jako člen respektovaného dua Grumbling Fur, které tvoří společně s Alexanderem Tuckerem. Při natáčení desky Twelve of Hearts, která vyjde prvního prosince, se ale spojil s někým jiným – s legendárním experimentátorem a kytaristou Richardem Youngsem. Do světa zatím pustili pilotní singl Don’t Hang With Angels i s videoklipem.

Shygirl – Slime
Credits: Blane Muise, Sophie Xeon, Salvador Navarrete, Kai Whiston
Label: Because Music Ltd.
Album: Alias EP

Silné producentské trio SOPHIE, Sega Bodega a Kai Whiston se potkalo v tracku Slime rapperky Shygirl. Londýnská naděje s ním propaguje svoje chystané EPčko Alias, které by mělo vyjít na konci listopadu na značce Because Music Ltd. Bude na něm i singl Freak, který už znáte z našeho playlistu.

King Princess – Only Time Makes It Human
Credits: Mikaela Straus, Nick Long, Mike Malchikoff
Label: Zelig Records
Album: Only Time Makes It Human single

Přesně rok po povedeném debutu Cheap Queen přichází King Princess s novým singlem. Only Time Makes It Human je rozchodová píseň o tom, že čas zacelí všechny rány. Mezi spoluautory písně je i slavný producent Mark Ronson (Amy Winehouse, Adele), který s ní dlouhodobě spolupracuje. V klipu se King Princess potkává se svým 3D avatarem.

Xenia Rubinos – Who Shot Ya?
Credits: Xenia Rubinos, Marco Buccelli
Label: Anti
Album: Who Shot Ya? single

Po povedené desce Black Terry Cat o sobě newyorská zpěvačka, songwriterka a multiinstrumentalistka Xenia Rubinos dala naposledy vědět minulý rok dvojsinglem Diosa vs. Bugeisha. Teď je zpět s novinkou Who Shot Ya, na které kombinuje jemnost s agresí. Schizofrenní náladu tracku vhodně doplňuje i videoklip, o který se postaraly filmařka Julia Pitch a choreografka Kate Watson-Wallace.

Rico Nasty – Don’t Like Me ft. Gucci Mane & Don Toliver
Credits: Maria-Cecilia Simone Kelly, Radric Delantic Davis, Caleb Zackery Toliver, Tyron Douglas
Label: Sugar Trap / Atlantic
Album: Don’t Like Me single

Úspěšný producent Kenny Beats zpravidla spolupracuje s těmi největšími talenty v hip hopu, patří k nim i Rico Nasty, se kterou nahrál mixtape Anger Management. Nyní americká rapperka už třetím singlem láká na své debutové album Nightmare Vacation, které má vyjít v prosinci pod značkou Atlantic. Na novince Don’t Like Me, pohybující se na pomezí rapu a experimentálního popu, ji doprovází trapové legendy Gucci Mane a Don Toliver. Producentsky se na ní podílel Buddah Bless.

Arlo Parks – Green Eyes
Credits: Anaïs Oluwatoyin Estelle Marinho
Label: Transgressive Records
Album: Collapsed In Sunbeams

Londýnská zpěvačka, songwriterka a básnířka Arlo Parks si už stihla získat fanoušky mezi slavnými. Phoebe Bridgers s ní nazpívala cover na Fake Plastic Trees od Radiohead a teď jí Clairo propůjčila back vokály a nahrála kytaru. Obě zmíněné můžete znát z našeho playlistu. Do rotace putuje povzbudivá novinka Green Eyes, která se, stejně jako singly Black Dog nebo Eugene, na kterých si Parks udělala jméno, objeví na lednovém dlouhohrajícím debutu Collapsed In Sunbeams.

Empress Of – You’ve Got To Feel ft. Amber Mark
Credits: Lorely Rodriguez, Amber Mark, Alessandro Buccellati, Gianluca Buccellati
Label: Major Arcana
Album: You’ve Got To Feel single

V Los Angeles usazená zpěvačka Lorely Rodriguez, známá jako Empress Of, spojila síly se soulovou zpěvačkou Amber Mark – častou obyvatelkou našeho playlistu. You’ve Got To Feel je pilotním releasem labelu Major Arcana, který si Rodriguez založila. Na tracku balancujícím mezi optimismem a krutou realitou se primárně podílela jako producentka a přední zastoupení v něm má vokál Amber Mark. Pravděpodobně ne náhodou vznikl jen týden před americkými prezidentskými volbami.

autoři: Karel Veselý , Filip Černý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.