NOVINKY: Normani, Shura, Anna Wise a vzpomínání na Woodstock

26. srpen 2019

Krom nejnovějších zářezů na pažbě současné pop music se od teď můžete v novinkách Radia Wave těšit vždy i na dva tracky z její historie v rámci našeho nově spuštěného „jukeboxu“.

Shura – Side Effects

Credits: Alexandra Lilah Denton
Label: Secretly Canadian
Album: Forevher

O anglické zpěvačce jménem Shura se od začátku její kariéry mluvilo jako o ostrovní odpovědi na Robyn, ona si ale brzo dokázala vypracovat vlastní zvuk a už na debutovém albu Nothing’s Real (2016) předvedla, jak se dělá sofistikovaný indie pop se spoustou emocí. Shura čerstvě vydává druhou desku pojmenovanou Forevher a nezapomíná na ní na své lo-fi kořeny – skladby jsou úsporné, skladné, s každým dalším poslechem se ale víc a víc rozevírají. Vlastně první podzimní deska roku 2019. Do našeho playlistu putuje skladba Side Effects.

Anna Wise – Nerve

Credits: Anna Wise
Label: self-released
Album: Nerve! single

Skladba BitchSlut americké zpěvačky Anny Wise je nejenom stálice playlistu Radia Wave, ale i jedna z nejvýraznějších hitovek na poli popu ovlivněného R&B nebo současným jazzem. Zpěvačka, která se dostala do širšího povědomí díky skvělé spolupráci s Kendrickem Lamarem na tracku These Walls, od té doby vydala dvě alba a momentálně se chystá na třetí. Propaguje jej pilotním singlem Nerve!, který teď budete slýchávat i na Radiu Wave. 

Big Thief – Not

Credits: Adrianne Lenker
Label: 4AD
Album: Not single

Album U.F.O.F. americké indierockové kapely Big Thief vyšlo teprve před čtyřmi měsíci, už teď ale kapela v čele se zpěvačkou Adrianne Lenker ohlašuje další desku. Nahrávka Two Hands vyjde ještě letos v říjnu a skupina o ní mluví jako o dvojčeti předchozí desky. Podle pilotního singlu Not se můžeme těšit na to, co Big Thief umí nejlépe – delikátní a jemné kytarové songy ovlivněné folkem i slowcorem, kterým vévodí vokál zpěvačky Adrianne Lenker. 

Allan Rayman – Pretty Please

Credits: Allan Rayman
Label: Universal
Album: Christian

Torontský písničkář Allan Rayman vloni získal nominaci na kanadskou výroční cenu Juno v kategorii objev a teď přišel čas tento status potvrdit. Píseň Pretty Please – druhý zveřejněný singl z chystané desky Christian – produkoval Alex da Kid (Rihanna, Eminem, Imagine Dragons, Dr Dre), žádný div, že píseň neobvykle míchá písničkářství a elektronické beaty. 

Bec Sandridge – Stranger

Credits: Bec Sandridge, Gabriel Strum, Oscar Dawson
Label: Bec Sandridge
Album: TRY + SAVE ME OUT

Bec Sandridge je australská zpěvačka, která svůj styl popisuje jako „spaghetti disco pop“. Po loňském EPčku In the Fog chystá na letošek debut nazvaný TRY + SAVE ME OUT, který vychází 4. října. Prvním singlem z desky je Stranger, který pro Bec Sandridge produkovali Japanese Wallpaper a Oscar Dawson. Za vidění rozhodně stojí i surreálný videoklip. 

Normani – Motivation

Credits: Normani, Ariana Grande, Ilya Salmanzadeh, Savan Kotecha, Max Martin
Label:  Keep Cool/RCA Records
Album: 

Normani je bývalá členka popové kapely Fifth Harmony, která se vydala na sólovou dráhu. Má za sebou duety se Samem Smithem a Khalidem a pod jejím novým singlem je podepsaná i Ariana Grande. Hlavně tedy norský hitmaker Max Martin, jako autor rekordman v počtu hitů na americkém čísle jedna. Skladbu produkoval Ilya. Klip Davea Meyerse je poctou popovým klipům 90. let. Chystané debutové album Normani by mělo vyjít ještě letos.

bílej kluk – Watch Me Grind (feat. Bloodflow)

Credits: Michal Plodek
Label: BCAA System
Album: Firestorm EP

Pražský rapper a producent bílej kluk, nositel ceny Vinyla za loňský rok v kategorii Objev roku, vyslal do světa internetu v polovině léta klip ke skladbě Watch Me Grind z jeho připravovaného EP Firestorm. V klipu, který si vzal pod taktovku producent Ninja Priest spolu s brněnským producentem Bloodflowem, hledají ve skalách a jeskyních ztracený magický krystal.

Hammered Hulls – Written Words

Credits: Alec MacKaye, Mary Timony, Mark Cisneros, Chris Wilson
Label: Dischord Records
Album: s/t

Kultovní washingtonské punkové vydavatelství Dischord Records přivítalo letos v srpnu ve své stáji novou kapelu Hammered Hulls. A není to kapela jen tak ledajaká – sešla se zde slušná sbírka velikánů spojených právě s tímto vydavatelstvím, najdeme zde totiž členy Faith, Ignition, The Make-Up nebo Ted Leo & The Pharmacist, kteří jsou spjatí s první dekádou fungování Dischordu. Nebo také kytaristku Mary Timony z Autoclave, kapely, která položila jeden z prazákladů math rocku. 

Canned Heat – Going Up The Country

Credits: Alan Wilson 
Label: Capitol
Album: Living The Blues

Padesát let od legendárního festivalu Woodstock přihazujeme do našeho playlistu i trochu té nostalgie po batikovaných časech. Ač se z tehdejšího line-upu většinou vypichuje „mírně“ opožděné vystoupení Jimiho Hendrixe či Santanův souboj s opiáty (a kytarou, o které byl dle vlastních slov přesvědčený, že je to had), byl by hřích nevypíchnout píseň, která se stala neoficiální hymnou celého hippie hnutí. Bluesoví stydlíni Canned Heat a kolovrátek, kterému vévodí chvílemi absolutně nepatřičný kontratenor Alana Wilsona, je přece jen hit číslo jedna každého léta už od roku 1969.

Buffalo Springfield – Mr. Soul

Credits: Neil Young, Stephen Stills
Label: Atlantic
Album: Buffalo Springfield Again

Neil Young minulý týden ohlásil další album s Crazy Horse za zády, půlstoletí po první společné desce Everybody Knows This Is Nowhere. Přesně před padesáti lety se navíc přidal k triu Crosby, Stills & Nash. Woodstock v roce 1969 byl jeho druhý koncert s novými spoluhráči z řad The Byrds, The Hollies a po boku Stephena Stillse, se kterým působil v Buffalo Springfield. Kvůli nervozitě se tak ke kapele přidal pouze na pár akustických fláků. Jeden z nich v jeho původní garážové verzi z roku 1967 přikládáme jako jukeboxovou třešničku k aktuálním novinkám.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý , Judita Císařová , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.