NOVINKY: Parliament, Metronome Blues, Young Fathers, Tinashe aj ty vaše

24. leden 2018

Do další nůše plné novinkových tracků se tentokrát vmezeřil i veterán mimozemského funku George Clinton, kterému ve skladbě I’m Gon Maku U Sick hostuje neméně protřelý rapper Scarface. Další hostovačku obstaral třeba Offset, který rapuje v novém singlu Tinashe. Dojde ale i na kanadské kytary v podobě další skladby kapely Ought, rapový gospel skotských Young Fathers nebo folk-rock v podání jejich krajanů Trembling Bells. A to bude.

Tinashe – No Drama ft. Offset
Credits: Tinashe Jorgenson Kachingwe, Kiari Kendrell Cephus
Label: RCA Records

Věří ještě někdo, že R&B zpěvačka Tinashe někdy vydá svoje debutové album? Od přelomového mixtape Aquarius už uplynuly čtyři roky a regulérní deska Joyride pořád nikde. Letos bychom se ale přece jenom mohli dočkat - Tinashe hned na první měsíc roku připravila singl No Drama, ve kterém hostuje člen Offset z atlantských Migos. Další na řadě by prý měl být společný song s Futurem.

Parliament – I'm Gon Make U Sick O'Me ft. Scarface
Credits: George Clinton
Label: Kunspyruhzy Records

Funkový veterán George Clinton probudil po skoro čtyřech dekádách k činnosti svoji slavnou kapelu Parliament a vydává s ní nový singl I'm Gon Make U Sick O'Me. Hostuje v něm rapper Scarface. Skladba točící se kolem typického funkového groove je předzvěstí nové desky Medicaid Fraud Dog, na které bude ke slyšení i třeba slavná dechová sekce v čele s Fredem Wesleym. Nová deska je prý ovlivněna Flying Lotusem, Kendrickem Lamarem a zvukem současné Atlanty.

Young Fathers – In My View
Credits: Alloysious Massaquoi, Kayus Bankole, 'G' Hastings
Label: Ninja Tune

Skotské trio Young Fathers letos oslaví už deset let existence a jak lépe si připomenout výročí než novým albem. Třetí řadovka Cocoa Sugar vyjde 9. března na Ninja Tune a po prosincovém singlu Lord ji ohlašují ještě jednou novinkou. Tou je gospel-rapová skladba In My View, která ukazuje trochu nežnější tvář tria než jejich politicky angažovaná poslední deska White Men Are Black Men Too z roku 2015. Ještě dodejme, že 10. dubna se Young Fathers objeví v pražské Meetfactory.

 

Metronome Blues – In the Know
Credits: Rhys Braddock, Jan Čapek, Lukáš Baumann
Label: Happy Mutant

Novozélandsko-česká kapela Metronome Blues minulý týden vydala a zároveň hned pokřtila svoje třetí album nazvané Vicious Circles. Brněnské trio soustředěné kolem kytaristy a zpěváka Rhyse Braddocka na novince balancuje mezi postrockovou improvizací, kosmickým rockem a řízným postpunkem. Název Vicious Circles odkazuje na pocit, že jsme jako společnost uvízli v sestupné spirále. My si z alba, které vychází na agilní značce Happy Mutant, vybíráme skladbu In the Know.

Shopping – Wild Child
Credits: Rachel Aggs
Label: Fat Cat Records

Zvuk kapely s poetickým názvem Shopping na první poslech evokuje zlaté časy anglického post-punku a skupiny jako Magazine nebo Wire - dominuje jednoduchá rytmika, výrazná basa a syntezátory. Shopping v čele s frontwoman Rachel Aggs jsou ale přece jenom o něco popovější. Dokazují to na aktuální desce The Official Body, ze které si vybíráme skladbu Wild Child.

Trembling Bells – Christ's Entry Into Govan
Credits: Lavinia Blackwall
Label: Tin Angel Records

Na první poslech se zdá, že kapela Trembling Bells vypadla z konce šedesátých let, kdy se v Británii a Irsku rodila vlna folk-rockových kapel v čele s Fairport Convention, Steeleye Span nebo Pentangle. Skotská skupina se zpěvačkou Lavinií Blackwall za mikrofonem ale vznikla přesně před deseti lety. Na březen letošního roku chystají Trembling Bells nové album Dungeness a soudě podle prvního singlu Christ’s Entry Into Govan půjde opět o hodně imaginativní a melodickou výpravu do skotské krajiny.

 

Josh T. Pearson – Straight To The Top!
Credits: Josh T. Pearson
Label: Mute

Josh T. Pearson oholil mohutný plnovous, nasadil černé brýle a z intimního vypravěče příběhů o víře a vlastní zranitelnosti se proměnil v přímočarého showmana na pomezí cuntry a rock’n’rollu. Aktuální singl z druhé sólové desky se nepodobá ani akustickému folku z první sólovky, ani epickým výpravám jeho bývalé kapely Lift To Experience. Celé album ironicky nazvané The Straight Hits! vyjde v dubnu u labelu Mute.

St. Beauty – Not Discuss It
Credits: Alex Belle, Isis Valentino
Label: Wondaland Records

Label Wondaland Records provozuje afrofuturistická R&B zpěvačka a performerka Janelle Monáe a už tenhle fakt naznačuje, jaké hudby se asi od labelu můžeme dočkat. Jednou z nejnovějších akvizicí značky je dvojice St. Beauty, která vstoupila do roku 2018 s debutovým EPčkem Running To The Sun. My si do rotace vybíráme pomalu odtikávající vesmírné R&B v podobě tracku Not Discuss It.

Walden – Jen tvůj stín
Credits: Martin Patras, Jan Kofroň, František Ďuriš, Libor Staněk
Label: NAAB

Šumavští noise-rockoví básníci Walden vydali druhou desku s názvem Šum. Pro čtveřici sdruženou kolem Martina Patrase (a personálně propojenou taky s kapelou Sýček) je důležité sepětí hudby s přírodou. “Hory a řeky jsou bez konce,” zpívají v nejráznější písni Jen tvůj stín, kterou si nasazujeme do rotace Radia Wave. Víc se o Walden dozvíte v posledním dílu Echa Viktora Paláka, kde zpěvák Martin (který kdysi hrával taky v starší Naquei Manou z katalogu Silver Rocket) mluvil o tom, že po přestěhování na Šumavu se mu splnil sen: “Kraj přeje básníkům.”

Ought – Disgraced In America
Credits: Tim Darcy
Label: Merge Records

Na chystanou novou desku kanadských post-punkerů Ought už jsme upozorňovali loni v listopadu singlem These 3 Things. Než v půlce února chystaná novinka Room Inside The World vyjde, posíláme do rotace ještě jeden singl, tentokrát o něco jemnější. Song Disgraced In America je navíc opatřený příjemným animovaným videoklipem.

 

 

 

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.