NOVINKY: Parta vynikajících lidí s Market i dancehallovou Jorjou Smith

12. říjen 2020

Původně svatební kapela zpěváka a kytaristy Zdeňka Lichnovského se proměnila v regulérní projekt – Parta vynikajících lidí bude vydávat desku. S novinkou přišli i pražští Market, kteří sborově zpívají na EP A Certain Beauty. Mezi nově nasazenými tracky do rotace Radia Wave nechybí ani britsko-švédský rapper Ecco2k, který spojil síly s producentem Mechatokem, nebo Jorja Smith a jamajský hudebník Popcaan s dancehallovým singlem.

Ecco2k – Pollen
Credits: Zak Arogundade, Timur Tokdemir
Label: YEAR0001
Album: Pollen singl

Britsko-švédský rapper, designér a člen stockholmské crew Drain Gang se na aktuálním singlu Pollen dal dohromady s producentem Mechatokem, jehož typický měkký sound znáte i z playlistu Radia Wave. Výsledkem je velmi delikátní track na pomezí akustické balady, rapu a alternativního R&B, který je vysoce návykový.

Hen Ogledd – Space Golf
Credits: Dawn Bothwell, Rhodri Davies, Richard Dawson, Sally Pilkington
Label: Domino Recording
Album: Free Humans

Experimentální ansámbl Hen Ogledd a jejich letošní albovou novinku Free Humans už jsme letos do playlistu Radia Wave uvedli prostřednictvím prvního singlu Trouble, deska je ale natolik výrazná a originální, že zařazujeme ještě jeden song. Tentokrát jde o optimistickou hymnu Space Golf, která stojí na výrazné kombinaci vokálu a psychedelických aranží. Melodie je ale pořád na prvním místě.

Tricot – Warp
Credits: Ikumi „Ikkyu“ Nakajima, Motoko „Motifour“ Kida, Hiromi „Hirohiro“ Sagane
Label: Avex Entertainment
Album: 10

I japonskou mathrockovou kapelu Tricot můžeme v playlistu Radia Wave občas zaslechnout. Kapela, která kombinuje math rock s indie rockem a euforickým popovým přesahem, letos slaví desáté výročí a při té příležitosti vydá album nazvané prostě 10. Z něj už vyšly tři singly, do naší rotace putuje song Warp.

Romy – Lifetime
Credits: Fred Gibson, Romy Madley Croft
Label: Young Turks
Album: Lifetime singl

Že má Romy z The XX v lásce klubovou hudbu, není žádné tajemství, za posledních několik let nasbírala spoluautorství na tanečních skladbách od Dua Lipa, Marka Ronsona nebo Bennyho Blanca. Teď přichází s prvním sólovým počinem v tomto duchu – Lifetime by měl být předzvěstí dlouhohrající desky, která je ale zatím hodně v budoucnosti. „Myslím, že jednou z hlavních inspirací a věcí, které skutečně miluju, jsou klubové klasiky – dům na Ibize, trance, tracky, na které můžete tancovat, ale také je sborově zpívat,“ řekla k tracku Romy.

Jónsi – Salt Licorice ft. Robyn
Credits: Jón Jór Birgisson, Robin Miriam Carlsson
Label: Krunk
Album: Shiver

Frontman Sigur Rós se na svých sólovkách rád vydává úplně jiným směrem než jeho domovská kapela a na novince Shiver to platí dvojnásobně. Desku natočil s producentem A. G. Cookem, a tak se nese v duchu hyperpopu. Po epickém singlu Swill vydal jako druhou ochutnávku svoji kolaboraci se švédskou zpěvačkou Robyn – Salt Licorice. „Je to dokonale roztomilá píseň. Chci u ní tancovat se vší vervou a zároveň se líbat. Nabídce podílet se na ní nešlo odmítnout,“ řekla k písni Robyn.

Jimmy Edgar – Get Up ft. Danny Brown
Credits: James Edgar, Daniel Dewan Sewell
Label: Innovative Leisure
Album: Metal/Get Up singl

Detroitský producent Jimmy Edgar se připomíná singlem s dvěma tracky. Na jednom spolupracoval se SOPHIE, druhý natočil s detroitskou rapovou legendou Dannym Brownem. Právě Get Up s tučným beatem nás zaujal. Oba tracky patří do singlové série, kterou Edgar připravuje pro Innovative Leisure – předtím zde spolupracoval s Mikky Blancem nebo Hudsonem Mohawkem.

Parta vynikajících lidí – Voblak
Credits: Zdeněk Lichnovský, Tereza Pecháčková, Jiří Polák, Jakub Chaba, Oskar Pilař
Label: Divnosti
Album: Kam chceš jít, když nejlíp je tady

Projekty jako Pris, něco něco či Člověk krve, které Tomáš Tkáč sdružuje pod svým labelem Divnosti, můžete dobře znát z playlistu Radia Wave. Novým přírůstkem Divností je teď kapela Parta vynikajících lidí, která původně vznikla jako svatební kapela zpěváka a kytaristy Zdeňka Lichnovského. Nakonec se ale pět spřátelených hudebníků rozhodlo proměnit jednorázové hraní v dlouhodobou spolupráci a jejich první singl Voblak je důkazem, že se jednalo o správný krok. „Je to píseň o přátelství i sebeuvědomění. Kromě jiných témat se v ní objevuje i neskrývaná frustrace z toho, že udržovat kamarádské vztahy v dospělosti může být dost náročné,“ vysvětluje Lichnovský. Videoklip k novince se odehrává na fotbalovém hřišti v jednom zpomaleném záběru. Debutové album s názvem Kam chceš jít, když nejlíp je tady bude následovat 29. října.

Market – Spatial Design
Credits: Šimon Marek, Pavel Vít, Jakub Šponer, Ondřej Šponer, Marek Amiridis
Label: VerifyYrAge
Album: A Certain Beauty EP

To, že je pražský kvintet Market jedním z největších objevů české nezávislé kytarové scény, potvrdily nominace v exportní soutěži Czeching Radia Wave a na hudebních cenách Vinyla v kategorii objev roku. Market na předloňském dlouhohrajícím debutu balancovali mezi žánry, od indie a art rocku až po free jazz, a teď se vydávají cestou k větší abstrakci. Na novém EP A Certain Beauty, které si kapela sama nahrála, zprodukovala a vydala u labelu VerifyYrAge, teď poprvé hrají a zpívají všichni její členové. Do naší rotace putuje suverénní otvírák Spatial Design.

Jorja Smith – Come Over ft. Popcaan
Credits: Jorja Smith, Andrae Hugh Sutherland
Label: FAMM
Album: Come Over singl

Jorja Smith letos vydává jeden singl za druhým. Předloni debutovala s deskou Lost & Found, která se v daném roce umístila jako třetí nejprodávanější na území Velké Británie. O připravovaném tracku, na kterém ji měl doplnit jamajský DJ a zpěvák Popcaan, víme díky sociálním sítím už od února. Novinka Come Over byla podle všeho připravena k vydání už v květnu, kvůli koronavirové pandemii se ale Jorja Smith rozhodla vydání přesunout. Přispěl k tomu i samotný název singlu, který by podle ní mohli fanoušci špatně pochopit. „Ne, nechoďte teď navštěvovat své přátele,“ napsala R&B zpěvačka na sociálních sítích v souvislosti s nařízením zůstat doma. Dancehallový hit doprovází anime klip plný neonů.

DOMI – Someone New
Credits: Dominika Hašková, Casper Hatlestad, Benjamin Rekstad, Jemma Freese, Theo Goss, Frank Harper
Label: self-released
Album: Someone New singl

Altpopová zpěvačka Dominika Hašková dala před dvěma lety dohromady pětičlennou skupinu, se kterou se v nedávné době přesídlila z britského Leedsu do Prahy. Pod názvem DOMI má na kontě zatím čtyři singly, aktuální Someone New se žánrově pohybuje na pomezí electropopu a R&B. Vypráví o tom, jak těžké a hořké mohou být konce vztahu. „Každý z nás buď zažil, nebo byl svědkem toxického vztahu. To je takový ten vztah, v němž raději přehlížíme, jak moc nás ničí, protože nejsme skrz svou zamilovanost schopni ho ukončit,“ popisuje Dominika Hašková novinku, na které se podílel britský producent Frankie Harper.

autoři: Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák , Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.