NOVINKY: PJ Harvey, Pure Bathing Culture, Baynk, Swim Team a další plavci

29. duben 2019

Do rotace putují hitovky z nových alb už zavedených jmen, jako je například No Geography od The Chemical Brothers, která sklízí až překvapivý úspěch. Po delší době se přihlásila o slovo i anglická zpěvačka a skladatelka PJ Harvey, která vytvořila soundtrack k divadelní hře podle filmu Vše o Evě. Vrací se i francouzská producentka Coucou Chloé se singlem Gecko. Povedená je i třetí deska portlandských Pure Bathing Culture nebo návrat intelektuálů australské scény UV Race.

The Chemical Brothers – No Geography

Credits: Tom Rowlands, Ed Simons
Label: Universal Music Operations
Album: No Geography

Legendární manchesterské duo má pořád dost fanoušků. Přesvědčit jsme se o tom mohli třeba i během loňského ročníku pražského festivalu Metronome, kde na Eda Simonse a Toma Rowlandse přišly tisíce lidí. S deskami to ale v poslední době bylo trochu horší – s předchozí Born in the Echoes se sice The Chemical Brothers dostali na první místo britské albové hitparády, utrpěla tím ale dobrodružnost zvuku. Na aktuální desce No Geography, která je plná psychedelie, divných vokálů a frenetické rytmiky, ale dělají The Chemical Brothers docela výrazný krok dopředu. Do naší rotace putuje titulní track.

PJ Harvey – The Moth ft. Lily James

Credits: Polly Jean Harvey
Label: Invada Records UK
Album: All About Eve (Original Music)

Slavný film Vše o Evě (All About Eve), který v roce 1950 natočil oscarový režisér Joseph L. Mankiewicz, je oceňovaným dramatem z divadelního prostředí. A právě do divadelního prostředí se teď vrací – divadelní hra na námět filmu se hraje v londýnském divadle West End od letošního února a hodně se o ní mluví i kvůli soundtracku. Ten má totiž na svědomí anglická zpěvačka a skladatelka PJ Harvey. Převážně instrumentální doprovod, který vyšel i jako samostatná deska, navazuje hlavně na pianový zvuk jejího alba White Chalk z roku 2007. V našem playlistu se bude objevovat skladba The Moth, na které kromě PJ Harvey slyšíme i herečku Lily James.

Pure Bathing Culture – All Night

Credits: Sarah Versprille, Daniel Hindman
Label: Infinite Companion
Album: Night Pass

Minulý pátek vydala portlandská indie dvojice Pure Bathing Culture svoji třetí desku Night Pass a my si z ní do rotace posíláme singl All Night. Ten má naprosto jasné osmdesátkové parametry – videoklip si otevřeně pohrává s VHS estetikou a i samotný zvuk singlu připomíná osmdesátkové indie kapely vymáchané v klenutých refrénech. „Tahle deska je o pocitu, že to zvládnete, i když se proti vám všechno ostatní spiklo,“ říká kapela o svém albu, a ačkoliv je to hodně vágní popis, euforii a energii se jim do singlu rozhodně přenést podařilo.

Mato Wayuhi – Hooky ft. A.W.U! & Ayoni

Credits: Mato Wayuhi
Label: Mato Wayuhi
Album: Hooky!

Mato Wayuhi je jedním z mála původních Američanů v současném hip hopu. Ve svých textech se často zabývá svojí identitou i jejím obrazem ve většinové společnosti. Pochází z Jižní Dakoty a vloni na sebe upozornil albem Part Time Indian. Skladba Hooky je letošní novinka, hostují v ní rapperka A.W.U! a vokalista Ayoni. Za beatem stojí producent Doctor Alien.

BAYNK – Water

Credits: Jock Nowell-Usticke
Label: AllPoints
Album: Water single

Novozélandský producent Baynk poslední měsíce chrlí zajímavé singly a nedávno si zahrál na jedné vedlejší stagei Coachelly. Úspěšné jaro završí Baynk příští měsíc vydáním nového EPčka nazvaného Someone’s EP II. Na to upozorňuje aktuální track Water, který vokálem opatřil DJ Stanfill, člen kapely Opia.

Billow – Triffid

Credits: Lenka Slováková, Jakub Zbořil, Vojtěch Veselý, Ondřej Malina
Label: Bughead
Album: Triffid / Suburbia

Dreampopová skupina Billow se v roce 2017 po delší pauze vrátila na scénu a konečně vydala i debutové album Maps. Letos by měla přidat další desku, o kterou se postará slovenský label Z Tapes. Předzvěstí je singl Triffid / Suburbia. Obě skladby byly ke slyšení i na kompilaci Bughead Records Vol. 1, shromažďující novinky od kapel z toho labelu soustředěného kolem Veselí nad Moravou a Uherského Hradiště.

Coucou Chloé – GECKO

Credits: Coucou Chloé
Label: Nuxxe
Album: Gecko single

Francouzská producentka a zpěvačka Coucou Chloé, která je již delší dobu usazená v Londýně, po dvou letech přichází s novým singlem Gecko, oscilujícím někde mezi hlubokou intimitou a explozivní agresí. Hit Gecko je první vlaštovkou z jejího připravovaného EP, které si opět pod svá křídla bere londýnský elektronický label Nuxxe.

UV Race – Act Like Them

Credits: Al Montfort, Daniel Stewart, Georgia Rose
Label: Aarght!
Album: Made In China

„Nejchytřejší kapela na světě“, jak se sami australští UV Race ironicky titulují, vydala letos po sedmi letech svou čtvrtou nahrávku Made In China. Skupina, v níž najdeme členy dalších ostřílených nejen post-punkových kapel, jako jsou například Eddy Current Suppression Ring, přináší kompilaci ujetých i přímočaře punkových hitovek. Do naší rotace putuje skladba Act Like Them.

ISSAM – Makinch Zhar

Credits: Issam Harris
Label: Issam Music
Album: Makinch Zhar single

Po celosvětovém virálním úspěchu skladby Trap Beldi přichází nekorunovaný král marockého trapu Issam Harris s dalším, očekávaným singlem. Makinch Zhar je stejně jako předešlé skladby vybaven pompézním a zároveň melancholicky působícím videoklipem, který čerpá z arabského folkloru a kde každá postava má svůj metaforický význam.

Swim Team – Everyday Things

Credits: Samantha Wass
Label: self-released
Album: Everyday Things single

Melbournské indie-popové trio Swim Team hlásí na červen debutovou desku a přispěchalo s psychedelickým singlem Everyday Things. V kytarových vyhrávkách, které by za své mohla vydávat Mary Timony, se odráží duch katalogu Dischord v nultých letech. Ve skladbě Everyday Things v psychedelickém klipu popisují všechny ty otravné každodenní maličkosti, které nám komplikují a otravují život.

 

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.