NOVINKY: Pom Poko, Kero Kero Bonito, Ex Hex a další nápovědy z křížovek

11. březen 2019

Na přelomu března osvěží playlist Radia Wave vše od britského rapu a divno-popu přes čisté americké písničkaření až po odkazy krautrocku a nečekaně nakažlivý kanadský pop-punk.

Pregoblin – Combustion

Credits: Alex Sebley, Jessica Winter
Label: Fnord Communications
Album: Combustion single

Dvojice Alex Sebley a Jessica Winter už se na britské scéně divného popu pohybuje nějakou dobu, Sebley působil v kapele The Saudis a Jessica Winter produkčně spolupracovala třeba s Gorillaz nebo Fat White Family. Debutový singl jejich vlastní kapely, kterou pojmenovali Pregoblin, ale vychází až teď. Zvukově se nejvíc blíží třeba právě zmiňovaným Fat White Family – jde o příjemně dekadentní disko s melancholickou hranou, kterému ale chybí jenom krůček do pořádné divnosti. Na desku se rozhodně těšíme.

Anna Burch – St. Adalbert

Credits: Anna Burch
Label: Heavenly Recordings
Album: St. Adalbert single

Pražský biskup Vojtěch, v anglicky mluvících zemích známý spíš jako svatý Adalbert, je křesťanský mučedník. Jak se dostal do názvu nového singlu americké písničkářky Anny Burch? Nemáme tušení. Song je to ale skvělý – podobně jako singl Tea-Soaked Letter z debutového alba, který jsme si začali na Radiu Wave hrát skoro přesně před rokem. Detroitská zpěvačka a skladatelka tuhle píseň natočila už před pěti lety, na zmíněný debut se ale nedostala. Vychází tedy až teď a směřuje rovnou do naší rotace.

Snapped Ankles – Rechargeable

Credits: Michael Chestnutt, Patrick Austion
Label: The Leaf Label
Album: Stunning Luxury

Mechanicky přesný krautrockový rytmus, ironické kytarové vyhrávky a především hodně sarkastický vokál upomínající třeba na Marka E. Smithe z The Fall – londýnská kapela Snapped Ankles vyšla ze scény squatů a nelegálních parties a jejich psychedelická nespoutanost je rozpoznatelná i na deskách. Ta aktuální, pojmenovaná Stunnig Luxury, je jejich druhou v pořadí a do naší rotace z ní putuje klipovka Rechargeable.

Solange – Stay Flo

Credits: Solange Knowles, Metro Boomin, John Carroll Kirby
Label: Columbia
Album: When I Get Home

Americká zpěvačka Solange vydala svoje čtvrté album When I Get Home poslední únorový den, a to bez předchozího ohlášení. Na desce s ní spolupracovali třeba Panda Bear, Earl Sweatshirt nebo Blood Orange, vyložené hity by ale na desce plné střídmých jazzových aranží jeden pohledal. Nejblíže k „rádiovce“ má Stay Flo, kterou Solange natočila se současným hiphopovým hitmakerem jménem Metro Boomin, jenž má prsty v hitech Migos nebo Futurea.

Melis – Waves

Credits: Melis Soyaslanová
Label: Melis
Album: Undercurrents EP

V Berlíně usazená zpěvačka Melis má turecké kořeny, vyrůstala ale v Praze a do města svého dětství se vrátila v klipu k písni Waves. Spolupracovala na něm s česko-švédskou režisérkou Gretou Stocklassa a kameramanem Tomášek Frkalem. Píseň o turbulentním vztahu s druhou osobou upozorňuje na její EPčko Undercurrent, které vyjde v květnu. Melis v minulosti působila jako polovina brightonského projektu IYES, na sólové dráze se pohybuje už dva roky.

Little Simz – Venom

Credits: Simbiatu Abisola Abiola Ajikawo, Charles E. Dickerson, Dean Josiah, Cover, Stephen Lee Bruner
Label: Age 101
Album: GREY Area

Anglická rapperka Little Simz boduje u kritiky už od svého debutu A Curious Tale of Trials + Persons z roku 2015. Zpívala s Gorillaz nebo alt-J a má za sebou i několik hereckých rolí. Třetí studiové album GREY Area vydala první březnový den a deska sbírá výtečné recenze, britský Independent ji dokonce ocenil nejvyšším možným hodnocením pěti hvězdiček. Na albu hostují třeba Little Dragons nebo Michael Kiwanuka. Z hudebně velmi různorodé desky při prvním poslechu trčí zlověstný track Venom, který produkoval Inflo.

Ex Hex – Rainbow Shiner

Credits: Betsy Wright, Laura Harris, Mary Timony
Label: MERGE
Album: It’s Real

Uplynulo pět let od doby, kdy washingtonská kytaristka Mary Timony, známá z například z dischordovských pionýrek math rocku Autoclave, vydala se svou kapelou Ex Hex debutové album. Na letošek chystá trio druhou studiovku It’s Real a podle pilotního singlu Rainbow Shiner pravděpodobně ukročují od sedmdesátkového punku střihu Ramones k poněkud ramenatější hudbě téže dekády.

Kero Kero Bonito – The Open Road

Credist: Gus Lobban, Jamie Bulled, Sarah Bonito
Label: Polyvinyl Record Company
Album: Swimming/The Open Road 7”

Blizard s vichřicí londýnské kytarovce Kero Kero Bonito zkomplikovaly loňské turné po Americe k jejich druhé desce Time ’N’ Place. Kapela se se svou dodávkou dostala do drsné autonehody zapříčiněné nepřízní počasí jen několik dní poté, co je okradli během zastávky v San Francisku. Dramatické zážitky z turné pak přetavili ve skladbu The Open Road pro jejich připravovaný singl. I přes nelehké téma se opět jedná o příjemný a skočný indie pop.

PUP – Free At Last

Credits: Stefan Babcock, Steve Sladkowski, Nestor Chumak, Zack Mykula
Label: Cooking Vinyl Australia
Album: Morbid Stuff

Čas od času se stává, že vám do cesty přijde písnička, která, přestože do poslední kapky ždímá všechna přežitá žánrová klišé, naplní váš den, týden, měsíc nelogickou radostí z toho, že i ta nejnaivnější hudba má pořád nepopiratelnou sílu vás donutit na veřejnosti řvát z plných plic dokonale vycizelované pop-punkové refrény. PUP aka Pathetic Use of Potential z Toronta navíc svůj kolovrátek Free At Last doplnili klipem tak geniálním a zároveň roztomile mašťáckým, že je prostě nelze nemilovat. „Just ’cause you’re sad again...“

Pom Poko –  Crazy Energy Night

Credits: Martin Miguel Almagro Tonne, Ola Djupvik, Jonas Krøvel, Ragnhild Fangel Jamtveit
Label: Bella Union
Album: Birthday

Norští konzervatoristé na novém albu Birthday, o kterém se více dozvíte v rubrice Deska týdne, představují svoji nejčerstvější vizi punku, která tu hraničí s diskem, tu s art-rockem, tu dá vzpomenout na legendární album Hold Your Horse Is od mathrockerů Hella či rané Battles. Krkolomné atonální výlety kytar, doplněné o příjemně ležérní vokál zpěvačky Ragnhild Fangel Jamtveit, mohou mnohé na první poslech možná odradit, ale kdo očekává neočekávatelné, u toho má Pom Poko vyhráno.    

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.