NOVINKY: Poslední přání Viktora Sheena a rychlejší, agresivnější February

26. říjen 2020

Původem kazašský rapper Viktor Sheen důstojně navazuje na veleúspěšné album Černobílej svět. Druhé album chystají i ostravští February a představují nový, agresivnější zvuk. Mezi nově nasazenými hudebními novinkami v rotaci Radia Wave nechybí ani producent Palmistry s novým EP nebo James Blake, který se vrací na taneční parket.

February Oust
Credits: Vladislav Uskov, Tomáš Klézl, Tomáš Zahrada, Adam Olšák
Label: Červený kůň
Album: Oust/Rider singl

Ostravská kapela February u nás bodovala už v roce 2016 se singlem Hide Me Under The Autumn Leaves v rámci Startéru, hitparády neobjevených Radia Wave, a byla nominovaná i v exportní soutěži Czeching. Postpunková čtveřice o sobě naposledy dala vědět prosincovým singlem Incandescent Beat a aktuálně pracuje na druhé desce Hyphen War, která má vyjít příští rok na labelu Červený kůň. Na vydání lákají dvojsinglem Oust/Rider, který patří k jejich zatím nejrychlejším a nejagresivnějším počinům.

Viktor Sheen Poslední přání
Credits: Marek Studený, Viktor Dundych
Label: Warner Music
Album: Barvy

Po veleúspěšné desce Černobílej svět přichází rapper Viktor Sheen s novinkou, která se tentokrát jmenuje Barvy. Její nástup byl drtivý – milion poslechů nasbírala už během prvního dne. Na albu hostují Yzomandias, Jickson a Duch a o beaty se starali producenti z různých zemí. Track Poslední přání byl součástí videosinglu, který desku uvedl na začátku října, a na beatu se podílela trojice Kage Beats, Furlax a Vae Cortez.

Good Sad Happy Bad  Blessed
Credits: Mica Levi 
Label: Textile Records
Album: Shades

Anglická skladatelka Mica Levi se v posledních letech proslavila hlavně díky svým soundtrackům k filmům jako Under The Skin nebo Jackie, za který byla dokonce nominována na Oscara. Nezapomíná ale ani na svoje kapelní začátky, které byly provázané s kapelou Micachu & The Shapes. Ta se před pěti lety přejmenovala na Good Sad Happy Bad a pod tímto jménem teď vydává skvělou desku Shades – kombinaci lo-fi kytar, experimentálního soundu a éterických melodií. Zní to trochu, jako kdyby Broadcast hráli dohromady s Pavement. A tomu se odolat nedá.

Jane Weaver  The Revolution Of Super Visions
Credits: Jane Weaver
Label: Fire Records
Album: Flock

Zpěvačka, experimentátorka a královna retro psychedelických melodií Jane Weaver, která je ideologicky i osobně spjatá s labelem Finders Keepers, chystá na březen příštího roku nové album Flock. Soudě podle pilotního singlu The Revolution Of Super Visions půjde opět o intenzivní lázeň šedesátkových inspirací, synth popu, krautrocku a melodického čarodějnictví. 

Palmistry  Ora Rose
Credits: Benjy Keating
Label: Fool’s Gold Records
Album: Post Eternity 

Z debutové desky londýnského producenta a zpěváka Palmistry jménem Pagan jsme byli na Wavu nadšení a Palmistry jsme loni na podzim pozvali na Radio Wave Stimul Festival. Teď se vrací s novým EP Post Eternity, na kterém pokračuje v tom, co dobře umí – v míchání karibských rytmů s jemným elektronickým písničkářstvím. Do rotace putuje track Ora Rose.

James Blake  Before
Credits: James Blake Litherland
Label: UMG Recordings
Album: Before EP

Melancholické balady na loňském albu Assume Form představily elektronického producenta Jamese Blakea v novém světle. Teď britský hudebník podle svých slov konečně našel sebevědomí přidat svůj hlas do klubových rytmů a s novým EP Before hlásí návrat k taneční hudbě. Do rotace nasazujeme eponymní titulní track, na kterém jsou cítit inspirace Radiohead. V době, kdy nikdo z nás nemůže do klubů, navázal na taneční EP o čtyřech skladbách DJ setem v rámci online edice Boiler Room, kam se vrátil po sedmi letech.

Benny Sings  Rolled Up ft. Mac DeMarco
Credits: Tim van Berkestijn, Mc Samuel Lanyon De Marco
Label: Stones Throw Records
Album: Rolled Up singl

Nizozemský písničkář Benny Sings a princ indie rocku Mac DeMarco spojili síly na novince Rolled Up, kterou společně napsali v Macově losangeleském studiu už minulý rok. Singl, který vychází pod značkou Stones Throw, je dalším přírůstkem do stále se rozrůstajícího seznamu Bennyho spoluprací (dříve Rex Orange County, The Free Nationals, John Mayer a další). Podle tiskové zprávy je track o tom, že se cítíte pod psa bez jakéhokoliv zvláštního důvodu. „Šlo to celkem bez námahy, myslím, že oba pocházíme ze stejného místa, pokud jde o psaní písní. Byl to sen s ním pracovat – je to skutečný umělec,“ dodává Benny k singlu, na kterém si střídají optimistické sloky a doplňuje ho videoklip, o který se postaral Bear Damen.

Pris  Tisíce očí
Credits: Tomáš Tkáč, Jonáš Kucharský, Lukáš Grygar
Label: Divnosti
Album: Kopřivy

Pražská indierocková skupina Pris má hotovou druhou desku. Bude se jmenovat Kopřivy a vyjde 11. listopadu na labelu Divnosti. Bude to jejich první dlouhohrající nahrávka v triu, což bude slyšet hlavně na energičtějším zvuku. Pilotní singl Tisíce očí odráží podle tiskové zprávy „téma vzájemných lidských očekávání i příchod nevyhnutelného“.

Maella  Melting Butter
Credits: Michaela Charvátová, Max Burgener
Label: self-released
Album: Melting Butter singl

Pražskou altpopovou písničkářku Michaelu Charvátovou, která si říká Maella, jste mohli zaznamenat třeba ze spoluprací s Thomem Artwayem. Po dvou EP a dvou singlech teď přichází s novinkou Melting Butter, kterou napsala se spolužákem Maxem Burgenerem během jejich závěrečného roku studia psaní hudby v Londýně. „Je o pocitech, které máte, když zjistíte, že ztrácíte čas s někým, kdo si s vámi zahrává. Proklouzává vám mezi prsty jako máslo, nemůžete ho uchopit. Už toho máte dost a rozhodnete se ze vztahu odejít,“ říká k singlu dvacetiletá zpěvačka.

Claud  Gold
Credits: Bram Inscore, Claudia Jeanne Mintz
Label: Saddest Factory
Album: Gold singl

Písničkářka Phoebe Bridgers založila vlastní label nazvaný Saddest Factory (je součástí značky Dead Oceans) a první akvizicí je jednadvacetiletá hudebnice, která si říká Claud. Ta dříve vydávala pod jménem Toast a předskakovala Bleachers nebo Girlpool a vydala po vlastní ose několik singlů. Její první oficiální track Gold je lehkonohá indiepopová skladba o lidech, kteří se míjí, doplněná pestrobarevným videoklipem.

Pusťte si celý příspěvek a dozvíte se, které tuzemské i zahraniční novinky doporučuje náš hudební redaktor Filip Černý!

autoři: Filip Černý , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.