NOVINKY: Princess Nokia, Panda Bear, The Dodos a nové tuzemské naděje

21. říjen 2019

Aktuálním novinkám v playlistu Radia Wave dominují nečekaně lokální tracky rozličných žánrů, od lo-fi country písničkářství k současnému RnB. Aldente, Dingo a Toyota Vangelis doplňuje jako obvykle to nejlepší ze světové popové kuchyně. 

Princess Nokia – Sugar Honey Iced Tea (S.H.I.T.)

Credits: Destiny Nicole Frasqueri, Adam Pallin, Tony Seltze
Label: Princess Nokia Inc.

Americká rapperka s portorickými kořeny Princess Nokia se vrací s novým singlem. Sugar Honey Iced Tea (S.H.I.T.) je opatřený vtipným videm, v němž Princess Nokia vyhraje soutěž královen krásy. Text má ale také angažovaný podtón – je o boji s rasismem a předsudky. Anagram S.H.I.T. je pro ni zástupcem všech problémů, s nimiž se musí vyrovnávat. Skladbu produkovali Adam Pallin (člen dua Little Jackie) a Tony Seltze (spolupracoval třeba s Wiki). 

Aldente – Need You

Album: Love Letters EP
Credits: Matyáš Svozil
Label: Oddity Records

Nejčerstvější posilu pražsko-berlínského labelu a uměleckého kolektivu Oddity Records můžete znát z loňského ročníku Startéru nebo například z kapely Štěpána Urbana. Mladý RnB producent Aldente připravuje ještě na letošní říjen EP Love Letters a my z něj nasazujeme první zatraceně slibný sad-boy banger Need You.

 

ILL – Kick Him Out The Disco

Album: Kick Him Out The Disco single                                                                    Credits: Harri Shanahan, Whitney Bluzma, Fiona Ledgard, Ben Nield, Tamsin Middleton
Label: Box Records

V létě 2018 narušila kapela ILL představu, že z Manchesteru k nám putuje jenom melancholická hudba - jejich kombinace střeleného punku, dadaismu, komiksu a ostrých politických prohlášení byla stejně zábavná jako důležitá. Teď se skupina v čele se zpěvačkou Harri Shanahan vrací s klipovým singlem Kick Him Out The Disco, a soudě podle jeho zvuku, nemají v plánu nic výrazně měnit. Což je v tomto případě dobře.

Panda Bear – Playing The Long Game

Album: Playing The Long Game single                                                                    Credits: Noah Lennox
Label: Domino 

Člen Animal Collective a indie veterán Noah Lennox aka Panda Bear vydal svoje poslední album Buoys letos, pořád má ale tvůrčí přetlak. K desce tak přidává ještě jeden singl, který ho prý napadl v okamžiku, kdy se procházel po lese a začal přemýšlet nad tím, kdo je a kam směřuje. Playing The Long Game ale rozhodně není existenciální dumka – spíš jde o odlehčený pop, který je jako vždy inspirovaný i dubem nebo dream popem. 

The Dodos – The Atlantic

Album: The Atlantic single                                                                                     Credits: Meric Long, Logan Kroeber
Label: Polyvinyl

Americká kapela The Dodos, která v letech 2013 a 2015 vystoupila i v Praze, patří dlouhou dobu mezi nenápadné, ale o to důležitější nezávislé skupiny. The Dodos, jejichž zvuk bývá přirovnáván třeba ke Grizzly Bear nebo Fleet Foxes, vydali už sedm desek, poslední Certainty Waves vyšla loni. Aktuálně probíhající turné po Spojených státech si teď zpestřili vydáním nového singlu The Atlantic. 

Richard Dawson – The Queen’s Head

Album: 2020                                                                                                       Credits: Richard Dawson
Label: Weird World

Z málokteré desky nasazujeme do rotace tři songy, u anglického experimentátora Richarda Dawsona ale musíme udělat výjimku. Ke skvělým sportovním singlům Jogging a Two Halves tak přidáváme o něco jímavější skladbu, píseň The Queen’s Head se skvělým refrénem a neméně povedeným textem o přírodních katastrofách. 

Ama – Slip

Album: Screenluv EP
Credits: Ama Maria Mainoo-Jones, Mark Stent
Label: The Dirty Hit

Devatenáctiletá londýnská zpěvačka Ama sdílí label s The 1975 a konečně vydala své debutové EPčko Screenluv. Je na něm i skladba Slip, která už na jaře dostala klip. Hit s ní natočil producentský tým Courage a Mark „Spike“ Stent – britská producentská legenda, která má za sebou desky s Björk, Madonnou nebo Arcade Fire. Skladba Slip je podle Amy Marii Mainoo-Jones, jak zní celé jméno zpěvačky, o „převzetí vlády nad svým vlastním štěstím a nedovolení, aby ti někdo vstoupil do cesty k nejlepší verzi tebe“.

 

Toyota Vangelis – Krajina

Credits: Václav Peloušek
Label: self-released

Toyota Vangelis je Václav Peloušek, známý jako spoluzakladatel Bastl Instruments, brněnské společnosti na výrobu modulárů. V minulosti ale působil třeba v projektech Hugo and Zoe nebo Paseka. V Toyota Vangelis poprvé sám zpívá a rovnou česky, po debutovém singlu, kterým byla coververze Třetí galaxie, přichází s autorskou skladbou Krajina. Píseň je o „přeměnách skupenství v současné krajině a dynamických procesech, které dal svou činností do pohybu člověk“. Existuje k ní i pozoruhodný videoklip využívající princip rozšířené reality (AR). 

Rata Negra – Qué Tendrá

Album: La Hija Del Sepulturero
Credits: Fa Feo, Pablo Silva, Violeta Terroba
Label: La Vida Es Un Mus

Madridské trio Rata Negra je neodmyslitelně spjato s v Londýně usazeným punkovým labelem La Vida Es Un Mus. Po dvou deskách si kapela zpívající ve španělštině přichystala na letošek dvoupísňové EP La Hija Del Sepulturero, což v překladu znamená Hrobníkova dcera. A v podobném gotickém duchu se odvíjí i klip k prvnímu singlu, který má být variací na dílo básníka Josého Maríi Gabriela y Galána. Rata Negra zároveň sice zvolnili tempo od jejich předešlé tvorby, nicméně stále dokládají, že jsou jednou z nejzajímavějších a nejinvenčnějších postpunkových kapel, kterou Španělsko může nabídnout. 

Dingo – Charlie Cornflake

Album: Dingo
Credits: Michal Drozen, Štěpán Dlouhý, Mikoláš Zika, Šimon Bierhanzl
Label: Stoned To Death Records

Pražská kapela Dingo nás natahovala se svou debutovou deskou několik let, jejich self titled kazeta je ovšem konečně na světě! Členové Dingo, kteří se znají především z pražského uměleckého prostředí, aktualizují klasické country postupy a to celé kombinují s introvertním zpěvem Michala Drozena a hravými texty o všedních věcech, odkazujícími na lo-fi popové pokojíkové nahrávky 80. let. K nám do rotace putuje první singl s názvem Charlie Cornflake.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio