NOVINKY: Prohra Praha, Elza Soares, ASAP Rocky, ILL a další nemoci

4. červen 2018

První červnové novinky ovládá dvojice rapperů a jejich očekávané desky – nový release vypustil do světa jak Pusha T, tak ASAP Rocky. Znovu se vracíme ke zpěvačce a houslistce Sudan Archives, posíláme do rotace (staro)novou českou kapelu Prohra Praha a podíváme se do Brazílie. A možná dojde i na sušenky.

Chvrches – My Enemy ft. Matt Berninger
Credits: Lauren Mayberry, Matt Berninger

S aktuální třetí deskou Love Is Dead prorážejí skotští Chvrches definitivně do mainstreamu - jejich retro synthpop plný silných melodií a jemného zpěvu frontwoman Lauren Mayberry má ostatně spoustu fanoušků i v České republice. My si z aktuální desky vybíráme možná trochu netypickou, pomalější skladbu. V elektronické baladě My Enemy slyšíme Lauren Mayberry v duetu s frontmanem The National Mattem Berningerem.

Elza Soares – Banho
Credits: Elza Soares
Label: Deck

Osmdesátiletých hudebníků nebo hudebnic v playlistu Radia Wave moc nemáme, brazilskou legendu samby Elzu Soares ale jakoby její věk spíš poháněl k dalšímu experimentování. Na aktuálním singlu Banho kombinuje svůj typický chrčivý vokál se svěžími tropickými zvuky, za které by se nemusel stydět třeba Beck nebo David Byrne. Singl pochází ze skvělé desky Deus É Mulher.

Prohra Praha – Gottwald
Credits: Adam Nenadál, Ondřej Krochmalný
Label: Silver Rocket / MMM

Nová kapela, ale stará známá jména – v hudebně-sportovním družstvu Prohra Praha slyšíme Orla z Planet i Adama Nenadála (Aran Epochal, Gnu), přidává se i Indoš z Leto a Orlův spoluhráč z Planet Záclona. Zní to jako nekompromisní Rychlé Šípy, kteří objevili kouzlo kytary a hutné basy. První releas kapely má podobu kazety jménem Kustodovo, o jejíž vydání se postarali labely Silver Rocket a MMM. Do rotace putuje Gottwald.

Laura Jean – Girls On The TV
Credits: Laura Jean
Label: Chapter Music

Australská zpěvačka Laura Jean v minulosti spolupracovala třeba s Jenny Hval a na jejím aktuálním singlu, který propaguje chystané album Devotion, je to docela znát. Girls On The TV je intimní synth-popový příběh poskládaný ze série vzpomínek na její přítelkyni z dospívání Ricky. Sama Laura Jean prý chtěla skladbou upozornit na to, že příběh každé dívky je důležitý.

Pusha T – If You Know You Know
Credits: Terrence Thornton, Kanye West, Al Gwylit, Richard Nisbet
Label: G.O.O.D. Music / Universal

Hned pět nových desek na G.O.O.D. Music nás čeká do začátku léta a všechny budou kompletně produkované Kanye Westem. První na řadě je šéf labelu osobně – rapový titán Pusha T, jehož Daytona nabízí sedm nekompromisních bomb hardcoreového rapu. Jejich detonacím neunikl ani Drake, který aktuálně s Pushou vede beef (předem prohraný, sluší se dodat). My si z desky vybíráme hned první track If You Know You Know, v němž Kanye West sampluje obskurní prog-rockovou kapelu ze sedmdesátek Air.

Half Man Half Biscuit – Knobheads On Quiz Shows
Credits: Nigel Blackwell
Label: Probe Plus

Občas se někde objeví historka o starším songu All I Want For Christmas Is A Dukla Prague Away Kit, jinak ale mezi českými fanoušky o britské post-punkové kapele Half Man Half Biscuit moc slyšet není. Rozhodně ale patří k tomu lepšímu, co osmdesátá léta v Británii vyprodukovala – kapela kolem Nigela Blackwella vždy stavěla hlavně na dadaistických textech plných černého humoru. To se nemění ani na aktuální desce, která to ostatně prozrazuje už svým názvem: No-One Cares About Your Creative Hub So Get Your Fuckin' Hedge Cut. My si nasazujeme skočný singl Knobheads On Quiz Shows.

ASAP Rocky – Fukk Sleep ft. FKA Twigs
Credits: Andrew VanWyngarden, Delgado, Matthew Samuels, Michael Burman, Tahliah Barnett, Albert Johnson, Gary Lucas, Michael Tyler, Rakim Mayers
Label: ASAP Worldwide / Polo Grounds / RCA

Newyorský rapper Asap Rocky rád dává najevo svůj vytříbený vkus v širokém hudebním spektru a dělá to tak i na své třetí studiové desce Testing. Mezi hosty tak vedle Franka Oceana či Snoop Dogga figurují o Moby (z vysílání Radia Wave známý singl Forever), Dean Blunt nebo třeba FKA Twigs. Anglická zpěvačka s Asapem spolupracovala na hypnotické skladbě Fukk Sleep. V pozadí se tady ale mihne i portorikánský rapper a producent Hector Delgado a mezi spoluautory je třeba hitmaker Boi1da.

Carlie Hanson – Mood
Credits: Carlie Hanson, A. G. Cook, Leland
Label: Carlie Hanson

Vyrostla kdesi v zapadákově ve Wisconsinu, ale ve světě velkého popu se o ní mluví ještě než dosáahla dospělosti. Jméno zpěvačky Carlie Hanson představily první singly na přelomu loňského roku, aktuální novinku Mood stihla vydat ještě před svými osmnáctými narozeninami. Spolupracovala na ní s A.G. Cookem z PC Music, kterého oslovila poté, co slyšela jeho nahrávky s Charli XCX. Její excentrický indiepopový zvuk s osobními přesahy ostatně singl Mood připomíná možná nejvíce. Některé blogy nadšeně zvěstují hit letošního léta.

ILL - Stuck On A Loop
Credits: ILL
Label: Box Records

Napůl kapela jako ze surreálného sitcomu The Mighty Boosh, napůl seriozní post-punková skupina z Manchesteru s vyjasněnými politickými názory. O kapele ILL, která aktuálně vydává debutové album We Are ILL, se díky jejich nakažlivé energii a cirkusácky rozjetému zvuku hodně mluvít nejenom na Britských ostrovech. Zatím určitě jeden z nejchytlavějších kytarových debutů roku.

Sudan Archives – Nont For Sale
Credits: Brittany Parks
Label: Stones Throw Records

Když jsme si loni v létě poprvé nasazovali do rotace zpěvačku a houslistku Sudan Archives, slibovali jsme, že budeme dál sledovat, s čím přijde. Neuplynul ani rok a je tu další release. Na EP Sink Sudan Archives opět kombinuje elektronický pop s motivem severoafrických houslí a tvoří tak něco na pomezí R&B, world music a popu. Rozhodně jeden z nejzajímavějších zvuků v současném popu.

 

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.