NOVINKY: Pussy Riot, Algiers, Shopping aneb adekvátní soundtrack k adventní pohodě

16. prosinec 2019

Ať už vám předvánoční čas víc zpříjemní postpunkové kytary, rozjuchaný garage rock, taneční odkazy na zlatá léta osmdesátá, či aktivistický rap, v novinkách v playlistu Radia Wave si jako vždy přijdete na své.

Hinds – Riding Solo

Album: Riding Solo single                                                                                              Credits: Ade Martín, Amber Grimbergen, Ana Perrote, Carlotta Cosials
Label: Lucky Number

Když se v roce 2016 zjevila madridská skupina Hinds, způsobila příjemný poprask: oprsklá indiepunková kapela s citem na euforické melodie říznuté naštvaností se vždycky hodí. Debutová deska Leave Me Alone plná klasických teenage témat docela zarezonovala, stejně jako následující I Don’t Run. Nový singl Riding Solo, který se věnuje věčnému tématu, tedy samotě, má už trochu obroušenější hrany a směřuje spíš do čistokrevného popu. O to větší je to ale hitovka. Uvidíme, jestli bude v příštím roce následovat rovnou celá deska. 

Algiers – Void

Album: There Is No Year                                                                                             Credits: Franklin James Fisher, Ryan Mahan, Lee Tesche, Matt Tong
Label: Matador Records

Gospel, soul, afrobeat, ale hlavně post punk, všechno navíc podložené pečlivě artikulovaným angažovaným postojem – americká kapela Algiers vtrhla v roce 2012 na poklidně dřímající kytarovou scénu s nevídanou razancí a okamžitě si k sobě přivinula celý zástup fanoušků, a to i těch českých. Ti skupinu uvidí v únoru příštího roku téměř přesně rok po jejich posledním vystoupení. Algiers v čele s charismatickým frontmanem Franklinem Jamesem Fisherem s sebou přivezou novou desku There Is No Year, která vyjde v lednu. Void je druhým singlem z nahrávky a rovnou se zařazuje k nejpřímočařejším songům kapely. 

Shopping – Initiative

Album: All Or Nothing                                                                                                     Credits: Andrew Milk, Billy Easter, Rachel Aggs
Label: Fat Cat Records

Předchozí deska britských postpunkerů Shopping pojmenovaná The Official Body se v roce 2018 dostala do přehledu nejlepších rockových desek podle serveru Pitchfork, a následovník tak patří k hodně očekávaným kytarovým albům. Nahrávka All Or Nothing vyjde na začátku února u labelu Fat Cat a soudě podle singlu Initiative půjde o osmdesátkami ovlivněný mix tanečních rytmů, minimalistických kytar a odsekávaných punkových vokálů. Tohle fungovalo vždycky. 

Caribou – You and I

Album: Suddenly
Credits: Daniel Victor Snaith
Label: City Slang

Že se snad někdo netěší na zbytek zimy? Jednou z příčin může být čekání na další album kanadského producenta Dana Snaitha skrývajícího se pod přezdívkou Caribou. Jeho nová deska pod tímto jménem nazvaná Suddenly vyjde na konci února a vyklidněný singl You and I je první ochutnávkou. Snaith se k projektu Caribou vrací po šesti letech, mezitím ale stihl natočit několik nahrávek pod jménem Daphni, jež mu slouží jako zástěrka pro přímočařejší elektroniku. Caribou je naproti tomu zasněnější, romantičtější, což je ostatně slyšet i ze singlu.

Jax Anderson – Heal

Album: Heal EP
Credits: Jax Anderson
Label: Neon Gold Records

Dříve si říkala Flint Eastwood, teď už ale detroitská písničkářka pár let vydává pod jménem Jax Anderson. Letos vypustila několik singlů, které aktuálně spojuje do podoby EPčka Heal, a k titulní písni natočila i zajímavý videoklip. Písně z EPčka (první pod jejím novým jménem) spojuje téma „uzdravení se skrze odnaučování“. Jax říká, že se během psaní písní naučila, že spoustu psychických ran lze vyléčit odnaučováním některých negativních postupů. „Nejpodstatnější je zjistit, v co věříš a proč v to věříš,“ říká.

Pussy Riot – Hangerz ft. Vic Mensa, Junglepussy

Album: -
Credits: David Andrew Sitek, Nadya Tolokonnikova, Shayna McHayle, Victor Kwesi Mensah
Label: Pussy Riot

Ruský umělecký a hudební kolektiv Pussy Riot je zpět s písní, která vystupuje proti přístupu žen k potratům. Inspirovala ji nedávná změna zákonů v americké Alabamě, kde byly potraty úplně zakázány. V punkrapové vypalovačce Hangerz se Pussy Riot spojily s chicagským rapperem Vicem Mensou a newyorskou rapperkou Junglepussy. Track produkoval David Sitek z TV On The Radio. Veškeré výdělky z písně půjdou na účet organizace Planned Parenthood. Pussy Riot s ní také ohlašují své americké turné, které proběhne příští rok na jaře. 

Deap Lips – Hope Hell High

Album: Blam
Credits: Wayne Coyne, Steven Drozd, Julie Edwards, Lindsey Troy
Label: Cooking Vinyl Limited

Frontman The Flaming Lips Wayne Coyne se o plánované spolupráci s losangeleskými bluesrockerkami Deap Vally zmiňoval letmo na svém Instagramu již v květnu. Nyní, o půl roku později, nabízí projekt, ve kterém figurují kromě Coyna multiinstrumentalista Steven Drozd, bubenice Julie Edwards a kytaristka Lindsey Troy. Na vydání debutu si budeme muset počkat ještě do března 2020, první ochutnávka, singl Hope Hell High, už ale teď dokazuje, že na první pohled netradiční spojení vůbec nebyl špatný nápad.

Kaytranada – 10% (ft. Kali Uchis)

Album: Bubba
Credits: Louis Kevin Celestin, Karly Loaiza
Label: RCA

Uplynulo tři a půl roku od debutové nahrávky Kaytranady, haitského producenta usazeného v Montrealu. Album 99,9% tehdy zarezonovalo nejen díky hvězdným hostovačkám. Minulý týden představil Kaytranada svou druhou desku Bubba, na níž se opět objevují významná jména současné scény – od zpěvačky Tinashe po Pharrella Williamse. My nasazujeme osmdesátkovým synth punkem nasáklý single 10%, v němž se dojímá nad ztracenou láskou R&B zpěvačka kolumbijského původu Kali Uchis.

Harkin – Decade

Album: -
Credits: Katie Harkin
Label: -

Písničkářka Katie Harkin je známá především jako kytaristka britské indierockové kapely Sky Larkin nebo jako koncertní členka kapel Sleater-Kinney, Wild Beasts anebo doprovodné kapely australské písničkářky Courtney Barnett. Podílela se také na desce Out In The Storm Američanky Katie Crutchfield vystupující pod přezdívkou Waxahatchee. Harkin se ovšem věnuje i sólové tvorbě. Její nejnovější, příjemně dreampopový singl Decade nyní putuje k nám do rotace. 

52 Hertz Whale – Thin Skin

Album: -
Credits: 52 Hertz Whale
Label: self-released

Bratislavští noiserockeři, kteří si svůj název vypůjčili od nejosamocenější velryby na planetě, se po období turbulentních změn znovu hlásí o slovo se singlem v obměněné sestavě. Emočně vypjatý post punk na Thin Skin navíc nabízí zatím snad nejpřístupnější polohu kapely, která se nebojí zahrávat si chvílemi i s ryze popovými postupy bez toho, aby jakkoliv obětovala svou přirozenou naléhavost. 

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý , Judita Císařová , Jakub Kaifosz
Spustit audio