Novinky Radia Wave: 9.týden

12. březen 2013

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 9. týden.

Phoenix – Entertainment
Credits: Thomas Mars, Deck d'Arcy, Christian Mazzalai, Laurent Brancowitz
Label: Loyauté/Glassnote
Pátá řadová deska Bankrupt! francouzských indie-rockerů Phoenix patří bezpochyby k nejočekávanějším releasům letošního roku. Vyjde 23. dubna a předjímá ji náležitě spektakulární, syntezátory poháněný singl Entertainment, který i díky své ústřední melodii budí dojem, že byl (vedle letních festivalů) sestrojen především pro účely zdárně se rozvíjejícího asijského trhu.

Blue Hawaii – In Two
Credits: Raphaelle Standell-Preston, Alexander Cowan
Label: Arbutus
Vydavatelství Arbutus Records, na kterém začínala třeba hvězda indie scény Grimes, se věnuje hudbě velmi prosvětlené a vřelé; často tu nechybí ani ozvuky baleárského zvuku, což je poměrně paradoxní u značky, která sídlí v Kanadě. Grimes už sice label opustila, v katalogu Arbutus ale zůstala mj. montrealská kapela Blue Hawaii, která se po několika EPčkách konečně dočkala dlouhohrajícího debutu. Album Untogether propaguje dvojice znamenitých skladeb In Two, které Blue Hawaii uvádí samostatně – my jsme ovšem pro potřeby vysílání oba tracky organicky spojili do jednoho. Výsledná hudba kapely připomene třeba skandinávské duo jj nebo aktuální vlnu zpěvaček a producentek, jež objevují nové možnosti syntezátorového popu. Ostatně, dost o jejich estetice vypovídá i fakt, že Blue Hawaii chystají společné turné s kanadskými kolegy Purity Ring.

02836553.jpeg

Born Ruffians – Needle
Credits: Mitch Derosier, Steven Hamelin, Luke Lalonde, Andy Lloyd
Label: Yep Roc / Paper Bag
Kanadští indie-rockeři Born Ruffians chystají na letošní rok vydání své třetí desky Birthmarks, veškeré detaily však stále drží pod pokličkou. Po hymnické skladbě With Her Shadow, která se objevila zkraje ledna, nicméně čtveřice z Ontaria přichází s oficiálním singlem Needle, který potvrzuje, že pronikavé písně „rozených rváčů“ budou i nadále znít smutně a extaticky zároveň.

Tyler, The Creator – Domo 23
Credits: Tyler Gregory Okonma
Label: Odd Future Records / XL Recordings
Šéf hiphopového gangu Odd Future – rapper, producent a filmař Tyler, The Creator se po čtyřech letech od pozoruhodného debutu Bastard a dva roky po navazujícím Goblinovi vrací s novým albem, které ponese titul Wolf a prodávat se začne 2. dubna. Na desce nebudou chybět jeho parťáci Frank Ocean či Earl Sweatshirt a s produkcí prý vypomohl i Left Brain (tedy další člen smečky Odd Future). První ochutnávkou je ponurý minimalistický singl Domo 23 doprovázený ironickým wrestlerským videoklipem.

The Strokes – All The Time
Credits: Julian Casablancas
Label: Sony Music
Po dvou vlažně přijatých deskách to letos slavní The Strokes zkusí popáté. Z alba Comedown Machine, které vyjde 25. března, sice nejdříve uvolnili hodně „cheesy“ skladbu One Way Trigger, za první oficiální singl byla však nakonec označena mnohem podařenější retro šleha All The Time. Na páté řadovce, kterou začali The Strokes točit v newyorských Electric Lady Studios už loni v létě, se nakonec objeví další desítka kompozic – a šťastlivci, kteří už měli možnost novinku slyšet, referují o návratu ke zvuku prvních dvou desek.

Light Heat – And The Birds
Credits: Quentin Stoltzfus
Label: Ribbon Music
Za čerstvou akvizicí labelu Ribbon Music – projektem Light Heat – stojí písničkář a producent Quentin Stoltzfus. Filadelfský rezident (dříve známý jako frontman kapely Mazarin) ve své nové inkarnaci vyznává extrémně chytlavý pop, v jehož rámci dovedně kloubí současný zvuk s psychedelickou tradicí 60. let minulého století. První singl z debutové desky projektu Light Heat se jmenuje And The Birds a jistě potěší nejen fanoušky zvonivého klavíru a elektrických varhan.

The Mary Onettes – Hit The Waves
Credits: Philip Ekström, Petter Agurén, Simon Fransson, Henrik Ekström
Label: Labrador
O švédské kapele The Mary Onettes, která se vydatně inspiruje v estetice 80. let, jsme loni na podzim mluvili v souvislosti s melancholickým indiepopovým singlem Evil Coast, který předznamenával jejich připravované nové album. Z teprve třetí desky tohoto projektu za celých třináct let jeho existence si teď do playlistu nasazujeme svěží, baleárskými motivy prodchnutou skladbu Hit The Waves, kterou (stejně jako celé stejnojmenné album) produkoval vyhledávaný remixér Dan Lissvik z dalšího švédského projektu Studio.

02836565.jpeg

Little Boots – Superstitious Heart
Credits: Victoria Christina Hesketh, Maya Jane Coles, James Ford
Label: 2020 Vision
Když v polovině ledna vyšel vinylový singl Superstitious Heart / Whatever Sets You Free podepsaný pouze akronymem LB, vzbudil na klubové scéně slušný poprask. Když se pak ukázalo, že za zkratkou LB se skrývá anglická zpěvačka Little Boots, bylo zaděláno na senzaci. Dvě skladby opatřené také remixy jsou předzvěstí její druhé studiové desky Nocturnes, která by měla vyjít během jara. Skladbu Superstitious Heart navíc produkovala londýnská producentka Maya Jane Coles, jež momentálně patří mezi nejvyhledávanější světové DJe vůbec.

Inc. – Black Wings
Credits: Andrew Aged, Daniel Aged
Label: 4AD
Experimentální podoba tradičního r'n'b popu slaví poslední dva roky obrovské úspěchy a ke jménům jako The Weeknd, Frank Ocean nebo How To Dress Well si můžeme nově přidat i losangeleské duo Inc. Tvoří ho dvojice bratrů Agedových, kteří aktuálně debutují albem nazvaným no world. „Svůdný a organický moderní soul, který bychom si přáli, aby dělal Prince,“ napsal o něm časopis Fader. Desku, jež vyjde na slavném labelu 4AD, natočili bratři-jak-se-patří minulou zimu a my vám z ní nabízíme subtilní track s názvem Black Wings.

02836570.jpeg

Subject Lost – Made of Numbers
Credits: Petr Adamec
Label: Exitab
Hrál před ItalTek či Mount Kimbie a už si ho stihli všimnout i tuzemští lovci objevů: post-dubstepový producent Petr Adamec alias Subject Lost teď po několika singlech a EPčkách konečně debutuje dlouhohrající deskou. Jmenuje se Made of Numbers a vychází na slovenském labelu Exitab. Nahrávka je dostupná v digitální podobě stylem „zaplať, kolik chceš“ anebo na CD. K titulní instrumentálce, kterou jsme si vybrali do našeho playlistu, ostatně existuje i úsporný animovaný videoklip, jejž si Petr Adamec natočil sám.

Spustit audio