NOVINKY: Rapové iluze, nejlepší kamarádky a mumlavé hovory o lásce

13. leden 2021
Topinky

Co momentálně sklízí domácí grime rapper Smack? Očekáváme víc dlouhohrající studiový debut urban divošky IAMDDB, nebo industriální gotičky Alice Glass? Dělá lepší mumble rap Young Thug, nebo Playboi Carti? Nový rok, nové otázky. Kromě odpovědí vám nabízíme osm tracků, které teď budou rotovat v našem vysílání: od britsko-angolského dancehallu po švédský elektropop, od slovenského grimeu po texaské indie kytary.

IAMDDB – Wa’hum
Credits: Diana De Brito
Label: Waev Entertainment
Album: Wa’hum single

Bude rok 2021 konečně sezonou fenomenální manchesterské rapperky IAMDDB? Po dvou pozoruhodných EPčkách a třech neméně slibných mixtapech už všichni netrpělivě vyhlížíme její regulérní dlouhohrající debut. Neuvěřitelně univerzální britská rapperka a zpěvačka s angolskými a portugalskými kořeny se dosud ladně pohybovala na pomezí urban jazzu, soulu, R&B a trapu; její nejnovější singl Wa'hum je ale brilantním hybridem hip hopu a dancehallu, v jehož rámci IAMDDB se svou typickou neposedností vystřídá celé spektrum textur a nálad. S touhle skladbou se v našem playlistu potkáte často: ani ne dvouminutový track totiž mizí stejně rychle, jako se objevil, a nezbývá než si ho okamžitě pustit znovu. Ostatně: ne náhodou je Wa'hum arabským výrazem pro iluzi či klam.

Smack – Sklízim ft. Faze Miyake
Credits: Farris Malik, Filip Petrov, Jakub Janeček
Label: Archetyp 51 / Warner
Album: Chiméra Pt.2: Goat

Český grime rapper číslo jedna Smack vydal na konci loňského roku album Chiméra Pt.2: Goat, které navazuje na jarní první díl. Kromě českých hostů, jako jsou Cashanova Bulhar, Nik Tendo nebo Sergei Barracuda, natáčel Smack i s několika hudebníky z britské grimeové scény. Největší jméno je určitě Faze Miyake – producent, který dělal pro jména jako D Double E, AJ Tracey a Little Simz, se tady představuje také v roli rappera. Právě Huclberrym produkovaný track Sklízim, v němž se londýnský klasik objevuje, směřuje rovnou do našeho playlistu.

Saweetie – Best Friend ft. Doja Cat

Credits: Diamonté Harper, Amala Zandelie Dlamini, Asia Smith, Lukasz Gottwald, Rocco Valdes, Theron Thomas
Label: Icy / Artistry Records / Warner Records
Album: Best Friend single

Rapperky Saweetie a Doja Cat měly skvělý loňský rok, kdy obě výrazně prorazily do hitparád díky hitům Tap In, respektive Say So. Na počátku nového letopočtu se spojují v novém tracku Best Friend. Ten pro ně spoluprodukoval a napsal kontroverzní Dr. Luke, který má za sebou žalobu za sexuální útok. K písni vznikl pestrobarevný videoklip, v němž si zahrál i afroamerický komik King Bach.

Zara Larsson – Talk About Love ft. Young Thug
Credits: Zara Maria Larsson, Jeffery Lamar Williams, Amy Allen, Dewaine Whitmore, Michael Sabath
Label: Epic / Record Company TEN
Album: Poster Girl

Švédská zpěvačka Zara Larsson je důkazem toho, že i talentové soutěže občas vygenerují opravdový popový talent. Larsson v rodném Švédsku jednu takovou vyhrála už v roce 2007, kdy jí bylo pouhých deset let. S debutovou deskou plnou svěžího elektro popu přišla v roce 2014 a sklidila komerční úspěch po celé Skandinávii. Na letošek chystá už třetí album nazvané Poster Girl a hned pilotní singl slibuje velké věci: pro skladbu Talk About Love se totiž Zara Larsson spojila se slovutným Young Thugem, který euforický love song okořenil svým typicky hypnotickým rapem.

Sun June – Everything I Had
Credits: Laura Colwell, Michael Bain, Stephen Salisbury, Justin Harris, Sarah Schultz
Label: Run For Cover Records
Album: Everything I Had EP

Texaská indiepopová kytarovka Sun June chystá na konec ledna vydání své druhé desky a nijak nešetří singly: prosluněná a mírně melancholická skladba Everything I Had už je čtvrtou písní, kterou kapela v čele se zpěvačkou Laurou Colwell vypouští do světa. Píseň podle zpěvačky popisuje touhu vrátit se v čase a znovu si prožít okamžiky, kdy je vše nové a vzrušující.

Gleb – Budeme tam
Credits: Gleb Veselov, Mikuláš Liptovský
Label: FCK THEM / Universal Music
Album: Budeme tam single 

Bratislavský rapper Gleb je nejvýraznější tváří labelu FCK THEM a v jeho tvorbě se potkávají grime, drum and bass i další odnože bass music. Po povedeném EP Leto v kufri zakončil milovník vysokého BPM s nekompromisní slovní kadencí rok 2020 singlem Budeme tam, na kterém se producentsky podílel Vi3e (sampluje tu track Feel Good estonského DJe a producenta jménem Syn Cole). Pozitivně laděný singl navazuje svou chytlavostí na některé tracky ze srpnového EP. O videoklip se postaral Juro Danko.

Alice Glass – Suffer and Swallow
Credits: Margaret Osborn, Jupiter Keyes
Label: Eating Glass Records
Album: Suffer and Swallow single

Odchod kanadské zpěvačky a songwriterky Alice Glass z kultovních Crystal Castles byl doprovázen obviněním jejího spoluhráče Ethana Katha za sexuálního obtěžování. Od roku 2016 je dvaatřicetiletá hudebnice pohybující se na pomezí žánrů elektro, industrial a glitch na sólové dráze a letos má v plánu navázat na eponymní EP debutovou deskou. První oficiální ochutnávkou z připravovaného dlouhohrajícího počinu je singl Suffer and Swallow, na kterém se podílela se svým častým spolupracovníkem a bývalým členem americké noise-rockové kapely Health Jupiterem Keyesem. Alice Glass pěstuje svou typickou gotickou estetiku i v animovaném stop-motion videoklipu režiséra Lucase Davida.

Playboi Carti – Go2DaMoon ft. Kanye West
Credits: Jordan Carter, Kanye West, Wesley Glass
Label: AWGE / Interscope Records
Album: Whole Lotta Red

Odpověď generace Z na upíra Nosferatu, originální americký mumble rapper, zpěvák a astmatik Playboi Carti patří k nejenigmatičtějším postavám současné scény. Jeho očekávaná nová deska Whole Lotta Red budí už od svého vánočního releasu horečnaté diskuze: najdete na ní 24 tracků (!) a pouhé tři hosty. Jedním z nich je i Kanye West, který svojí nostalgickou flow ozdobil výborný track Go2DaMoon. Jak jde dohromady jeho gospelové poselství s Playboyovými satanistickými tendencemi, uslyšíte v našem vysílání.

Dostal v poslední době Filip něco zadarmo? Kdo z kluků byl víckrát ve Skandinávii? Může už Aleš polykat, nebo pořád ještě trpí? A jak se mu líbí track Suffer and Swallow? Dozvíte se v mumblerapové přestřelce dua Stuchlý–Černý.

autoři: Filip Černý , Aleš Stuchlý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka