NOVINKY: Rico Nasty, ADULT., RMR a další naštvaní renegáti

20. duben 2020

I když se o slovo tento týden přihlásili i zkušení harcovníci, jako jsou The Strokes nebo Gorillaz s další povedenou spoluprací, protože si tentokrát přizvali Petra Hooka a zpěvačku Georgii, prosákly nám do novinek i vycházející hvězdy. Mezi ně rozhodně patří osmnáctiletá americká zpěvačka Au/Ra nebo australští pankáči Tropical Fuck Storm.

The Strokes – Bad Decisions

Album: The New Abnormal
Credits: The Strokes, Billy Idol
Label: RCA Records

Newyorští hejsci The Strokes se nedávno vrátili po sedmileté pauze s albem The New Abnormal. Jeho produkce se ujal legendární Rick Rubin. Ač první singl z desky At The Door sázel atypicky na syntezátorovou 80s estetiku, Bad Decisions ukazuje The Strokes v jejich komfortní zóně minimalistických úsečných kytar a floutkovského přednesu Juliana Casablancase. Třešničkou na dortu budiž citace jednoho z největších hitů rockového lamače srdcí Billyho Idola Dancing With Myself. Ať už budeme jeho „hook“ vnímat od Strokes jako homáž, přiznávku či humorné oprášení, určitě se můžeme shodnout, že to ani v nejmenším nebylo „bad decision“.

RMR – Dealer

Album: Drug Dealing Is A Lost Art EP
Credits: RMR, ISM
Label: CMNTY Records / Warner

Maskovaný renegát RMR je zpátky. Měsíc po vydání debutového singlu RASCAL, z něhož se stal virální hit, se vrací s novinkou Dealer. Pořád o něm víme jen to, že je mu 22 let a tracky jsou z chystaného EPčka Drug Dealing Is A Lost Art, které by mělo vyjít letos na jaře. Novinkou nicméně je, že singl Dealer – trapová balada s výrazným samplem sitáru – vychází s podporou velkého labelu Warner. Zrodila se hvězda.

Gorillaz – Aries feat. Peter Hook & Georgia

Album: Song Machine
Credits: Damon Albarn, Peter Hook, Richard Isong, Remi Kabaka Jr., James Ford
Label: Gorillaz Productions

Už ne alba ani EPčka, Gorillaz se rozhodli, že budou nový materiál vydávat jako epizody, což víc sedí k jejich animovanému konceptu. Projekt Song Machine se zatím skládá z tří epizod, které kromě doprovodné hudby obsahují vždy i jeden regulérní singl. Ten aktuální se jmenuje Aries a hostují na něm Peter Hook z New Order a zpěvačka Georgia. Dodejme ještě, že v současné podobě Gorillaz doplňuje Damona Albarna a výtvarníka Jamieho Hewletta také perkusionista Remi Kabaka Jr. Song Machine by měl vycházet až do konce letošního roku.

Washed Out – Too Late

Album: Too Late single
Credits: Ernest Weatherly Greene Jr.
Label: Sub Pop Records

Ernest Greene aka Washed Out je už víc než deset let přední postavou vyklidněného subžánru chillwave, který míchá indie pop s elektronikou a nostalgickými ozvuky. A zdá se, že ani v roce 2020 na svém soundu nehodlá nic moc měnit. Aktuální singl Too Late, který Washed Out vydává po dvouleté pauze, je opět plný letní melancholie. Má k němu navíc i příběh: videoklip měl totiž původně vznikat v Itálii, kvůli koronavirové krizi se tam ale Greene nedostal a místo toho poskládal klip ze stovek krátkých video vzkazů od svých fanoušků.

Rico Nasty – Popstar

Album: Popstar single
Credits: Maria Kelly
Label: Sugar Trap

Jedna z nejtalentovanějších mladých rapperek a stoupající hvězda současného trapu Rico Nasty už letos stihla pustit do světa třeba kolaboraci s Charli XCX, 100 Gecs nebo Boys Noize a má za sebou i skvělý singl Lightning. Další track, kterým navazuje na úspěch loňského alba Anger Management, je Popstar. Chytlavá skladba má i pestrý popartový videoklip.

ADULT. – Reconstruct The Construct

Album: Perception is/as/of Deception
Credits: Adam Lee Miller, Nicola Kuperus
Label: Dais Records

Detroitská dvojice ADULT. už víc než dvacet let ryje do čehokoliv, co připomíná post punk, industrial nebo temný synth pop, a v poslední době zažívá zvýšený zájem: jejich předchozí album This Behavior jsme (samozřejmě nejenom my) vychválili tzv. do nebes. Ani ne rok a půl po téhle nahrávce se teď Adam Lee Miller a Nicola Kuperos vrací s další dávkou syrového elektropopu. Nahrávka prý vznikla v temném sklepě bez oken a je to na ní rozhodně slyšet.

Au/Ra – Ideas

Album: -
Credits: Jamie Lou Stenzel, Andrew Frampton, Gabriel Benjamin, Max Farrah
Label: Loudmouth Music

Zpěvačce, která si říká Au/Ra, bude v květnu teprve osmnáct, už má za sebou ale úctyhodnou diskografii. Vydala dvě EPčka, hostovala na úspěšných singlech Alana Walkera a CamelPhat, její píseň zněla ve hře Death Stranding a několik jejích singlů (Dance in the Dark, Kicks) hrajeme i na Radiu Wave. Aktuální elektropopový singl Ideas je podle zpěvačky o tom, jak se bránit před „falešnými očekáváními“.

Leon Bridges – Inside Friend (feat. John Mayer)

Album: -
Credits: Leon Bridges, John Mayer
Label: Columbia Records

Celkem nečekaný a zároveň nečekaně chytlavý duet soulového zpěváka Leona Bridgese s jedním z nejprovařenějších mainstreamových kytarových mágů a mistrem až přespříliš sladkých popových balad Johnem Mayerem ukazuje oba hudebníky ve velmi pozitivním a zatraceně verzatilním světle. Retro zvuk v kombinaci s roztomilým introvertním textem nejen o teplácích činí z tracku Inside Friend příjemně unavený banger, jako stvořený pro současnou odstávku celé naší planety.

Low Life – Catholic Guilt

Album: Catholic Guilt Single
Credits: Chris Nailer
Label: Alter Records

Postpunková kapela z australského Sydney Low Life není na Radiu Wave nikým neznámým, jejich loňská podařená nahrávka Downer Edn se propsala do playlistu díky uhrančivé hymně RBB. Rok po vydání nahrávky, v momentě, kdy Low Life zrušili celé letní evropské turné, přichází se sedmipalcem. Právě další postpunková nervózní hitovka Catholic Guilt putuje do naší rotace, nicméně doporučujeme proposlouchat i stranu B. Low Life totiž v rámci remixu povolali jednu z nejzásadnějších kapel současného australského kytarového zvuku, a to nikoho jiného než Total Control.

Tropical Fuck Storm – This Perfect Day (feat. Amy Taylor)

Album: -
Credits: Erica Dunn, Fiona Kitschin, Gareth Liddiard, Lauren Hammel, Amy Taylor
Label: Flightless Records

Tropical Fuck Storm se loni prohnali v rámci klubového turné Evropou a jejich živelná a intenzivní vystoupení sklízela plošně samou chválu. Kapela věrná garážovému zvuku své rodné Austrálie se často ráda hlásí ke svým takzvaným zvukovým kořenům. A nejinak je tomu na novém singlu This Perfect Day. Jedná se totiž o coververzi klasického hitu kultovní australské punkové kapely The Saints. Přizvali ještě zpěvačku Amy Taylor z kapely Amyl & The Sniffers a bubeníka Seana Powella z další punkové kapely nastupující generace Surfbort.

Staří známí i vycházející hvězdy. Poslechněte si, které novinky doporučuje naše hudební redakce.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.