NOVINKY: Rosalía, Purling Hiss, Metastavy a další letní hity přímo do vaší hlavy

15. červenec 2019

Čerstvá porce alternativy ze stájí Sacred Bones, Rough Trade, Drag City či Domino, ale i to nejlepší z horkých novinek major labelů nyní v playlistu Radia Wave!

(Sandy) Alex G – Gretel

Album: House Of Sugar                                                                                              Credits: Alexander Giannascoli
Label: Domino Records

Podobně jako třeba americká písničkářka Frankie Cosmos i zpěvák a skladatel (Sandy) Alex G pochází z indie generace, která za svoji slávu vděčí Bandcampu. Tam od začátku kariéry sypal Alexander Giannascoli svoje DIY nahrávky a postupně se tak propracoval až ke smlouvám s velkými labely. Aktuálně vydává u Domina, kde vychází i jeho nový singl Gretel. Ten propaguje chystané album House Of Sugar a nese se v příjemně letargickém letním duchu. 

Rosalía – Milionària

Album: Fucking Money Man                                                                                   Credits: Rosalía Vila Tobella
Label: Columbia Records 

Katalánská zpěvačka a podle očitých svědků jedna z největších hvězd festivalu Primavera vítá léto prostřednictvím nezvyklého dvojitého singlu. Dvojici skladeb Milionària a Dio$ No$ Libre Del Dinero prezentuje pod souhrnným názvem Fucking Money Man a pod stejným názvem vypustila i videoklip. Oba tracky, ze kterých do naší rotace putuje našláplejší Milionària, jsou tentokrát o něco tanečnější, po posmutnělém flamencu není ani stopy. 

Sui Zhen – Perfect Place

Album: Perfect Place single                                                                                    Credits: Becky Sui Zhen
Label: Cascine

Melancholické elektropopové tracky se špetkou divných zvuků – takhle se dlouhodobě profiluje label Cascine, v jehož katalogu najdeme třeba desky od Keep Shelly In Athens, Yumi Zouma nebo The Mary Onettes, které znáte i z playlistu Radia Wave. Teď se k nim přidává zpěvačka a producentka Sui Zhen se svým albem Losing, Linda. Zhen má zkušenost s uměleckou rezidencí v japonském Sapporu a aluze na kultovní japonský elektropop najdeme i v singlu Perfect Place. 

Metastavy – Národní

Album: Až vyrostu
Credits: Anna Hokešová, Marek Pach, Ursula Sereghy, Nodin Péči 
Label: https://metastavy.bandcamp.com

Pražské kvarteto Metastavy míchá jazz a hip hop a na konci června vydalo svoje debutové album Až vyrostu. Za mikrofonem stojí klávesistka Anna Hokešová, která hraje v koncertní podobě skupiny Čáry života a jejíž poetické texty přináší do českého rapu něco dosud neslyšeného. Z alba, které si Metastavy vydali vlastním nákladem, vybíráme skladbu Národní.

Au/Ra – Dance in the Dark  

Album: -
Credits: Jamie Lou Stenzel, David Straaf, Jamie Stenzel, Pablo Bowman, Richard Boardman, Sarah Blanchard
Label: RCA

Jamie Lou Stenzel alias Au/Ra je ve Španělsku narozená zpěvačka s německo-antiguanským původem, která zaujala internet už v pouhých čtrnácti letech singlem Concrete Jungle. Dnes je jí sedmnáct, má smlouvu u velké nahrávací společnosti a šňůru zajímavých singlů. Ten aktuální Dance in the Dark produkoval britský producentský tým The Six. 

Dominic Fike – Phone Numbers

Album: -
Credits: Dominik Fike, Kenny Beats
Label: Columbia

Po loňském hitu 3 Nights a následné kolekci demonahrávek Don't Forget About Me, Demos se americký zpěvák a rapper Dominic Fike pustil do přípravy své debutové desky. Podle fotek z Instagramu s ním na ní pracuje Kevin Abstract z Brockhampton, a jak se aktuálně ukazuje i Kenny Beats, momentálně asi nejžhavější hiphopový producent. Právě ten je podepsaný pod aktuálním singlem Phone Number, který znovu míchá rap a písničkářství. 

Oh Sees – Poisoned Stones

Album: Face Stabber
Credits: John Dwyer
Label: Castle Face Records

Neúnavný workoholik John Dwyer, ústřední postava kapely, která mění členy i jména jak na běžícím páse, nedávno ohlásil nové – již dvacáté druhé – řadové album Oh Sees jménem Face Stabber singlem Henchlock, táhnoucím se daleko předaleko za hranici rádiové únosnosti (má přes dvacet minut). Do rotace tak nasazujeme až druhý kousek z alba, o mnoho doslovnější garážovku Poisoned Stones, kterou Oh Sees doplnili i o roztomilé video evokující zlaté časy Windows 95.

Purling Hiss – Useful Information

Album: Interstellar Blue
Credits: Ben Leaphart, Mike Polizze, Pat Hickey
Label: Drag City

Filadelfští rockeři Purling Hiss v čele s Mikem Polizzem slibují, že jejich čerstvé EP navrátí létu tu pravou „výheň a vlhkost“. Pokud si pod těmito klíčovými slovy představujete přímočarý a nostalgický písničkářský kolovrátek na pomezí Neila Younga hostujícího u The Doors s flákačsky devadesátkovým indie odérem, mělo by vaše léto být díky Interstellar Blue nyní perfektně vyladěné. Alespoň co se týče jeho extrémních teplot a humidity.

Black Midi – Near DT, MI

Album: Schlagenheim
Credits: Cameron Picton, Geordie Greep, Matt Kelvin, Morgan Simpson
Label: Rough Trade

O kapele Black Midi se hovořilo v superlativech ještě dřív, než jsme si od nich mohli někde něco poslechnout. Pár singlů, které předcházely jejich debutové nahrávce Schlagenheim, ovšem naznačovalo, že je rozhodně se na co těšit. Kapela, která svou skladatelskou činnost zaměřuje především na dlouhé nekonečné jamy a inspiruje se údajně i u sedmdesátkových Mahavishnu Orchestra, se snaží do textů zakuklit i témata se sociálním přesahem. Jinak tomu není ani u skladby Near DT, MI, která putuje do naší rotace, v níž se dozvíte příběh o kontaminované pitné vodě v jednom městečku poblíž amerického Detroitu. 

Moon Duo – Stars Are The Light

Album: Stars Are The Light
Credits: Sanae Yamada, Ripley Johnson
Label: Sacred Bones

Ripley Johnson z posthardcorové kultovní kapely The Wooden Shjips se plaví na vlnách psychedelie se svou kapelou Moon Duo již devět let. Po jejich posledních nahrávkách Occult Architecture I. a II. po dvou letech avizují novou desku Stars Are The Light, která opět vyjde na newyorském nezávislém labelu Sacred Bones. K nám do rotace jako ochutnávka putuje první, stejnojmenný singl Stars Are The Light a jasně předznamenává, že tentokrát se dostaneme do jiných sfér – do světa, kde zasedne futurologický kongres a otevřou se hvězdné brány do vzdálených galaxií.

autoři: Jiří Špičák , Judita Císařová , Karel Veselý , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka