NOVINKY: Santigold, Chain Cult, Gaika, Yves Tumor, DIIST a další

13. srpen 2018

Z další srpnové nůše plné novinek vyčuhuje nový singl od Santigold, překvapivě popový track od producenta Yvese Tumora nebo třeba jiholondýnský bojovník Gaika a jeho kosmopolitní singl Crown & Key. Urodilo se ale i na kytarové scéně – podíváme se do Řecka za Chain Cult nebo za domácí kapelou DIIST.

Chain Cult – Isolated
Credits: Chain Cult
Label: La Vida Es Un Mus Discos

Temný zvuk post-punku si obvykle spojujeme s Velkou Británií, kapela Chain Cult ale pochází z Řecka. Chain Cult vydali svoje první demo teprve před několika měsíci a teď se znovu vracejí se singlem Isolated – ten nás samozřejmě svým zvukem trochu vrací do osmdesátých let třeba k The Cure. Což je v pořádku.

New Optimism – Dr. My-Ho
Credits: Miho Hatori
Label: Phantom Limb

Japonská zpěvačka Miho Hatori se proslavila jako frontwoman kapely Cibo Matto nebo jako první hlas animované postavičky Noodle známé ze skupiny Gorillaz. Teď se ale rozhodla založit nový projekt pod příjemným názvem New Optimism a byl to rozhodně dobrý krok. Její debutové EP je plné hravé elektroniky, trochu chaotických samplů a především hodně veselé atmosféry. My si do rotace vybíráme skladbu Dr. My-Ho.

Maggie Rogers – Give A Little
Credits: Maggie Rogers
Label: Capitol Records

Před dvěmi lety zaujala americká zpěvačka Maggie Rogers virálním singlem Alaska, loni už vystupovala na velkých pódiích festivalů a letos se snad konečně chystá vydat debutové album. Aktuálně vypouští chytlavý popový singl Give A Little, který je prý inspirovaný americkým studentským hnutím za omezení držení zbraní. Není to úplně nejpravděpodobnější téma na letní hit, Maggie Rogers z něj ale dokázala vymáčknout skvělý song o jednotě a spojenectví.

Gaika – Crown & Key
Credits: Gaika Tavares
Label: Warp Records

Jiholondýnský experimentátor a zaříkávač Gaika Tavares vydal po třech letech od svých prvních singů regulérní debutové album a to rovnou na labelu Warp Records. Dál pokračuje v míchání dubu, rapu, R&B a odkazů na trip hop, tentokrát se ale rozhodl opustit svoje rodné město a natočit celou desku na cestách po různých kontinentech. Podařilo se mu díky tomu dostat na albu kosmopolitní atmosféru, kterou podporuje i tématy – zpívá a rapuje o identitě, o svobodě, o nutnosti bojovat za své místo na světě. My si do rotace dáváme skvělý klipový singl Crown & Key.

Yves Tumor – Noid
Credits: Sean Bowie
Label: Warp

V Anglii usazený elektronický producent Yves Tumor je mistrem abstrakcí a hypnotických koláží, na novém singlu Noid odhaluje svoji popovější tvář. Do funkového groove probouzí svého vnitřního Marvina Gayea a temnota dříve hojně přítomná v jeho skladbách je tady cítit snad jen v textu. „I’m scared for my life“, zpívá v singlu, který ohlašuje jeho přestup na kultovní label Warp Records. Je to také jeho první nahrávka od loňského ambientního alba Experiencing The Deposit Of Faith.

Santigold – Run The Road
Credits: Santi White, Ricardo Johnson, Andrew Hershey
Label: Downtown

O zpěvačce Santigold bylo slyšet naposledy před dvěma lety, kdy vydala album 99c. Její románek s velkou nahrávací společností Atlantic z ní hvězdu neudělal, Santigold se tak vrací do vod, ze kterých před deseti lety přišla a vydává mixtape I Don’t Want: The Gold Fire Sessions. Pomohl jí s ní Dre Skull z brooklynského labelu Mixpak Records, který se výrazně podepsal pod popularitou dancehallu na indie scéně. (Vydávají tam Popcaan nebo Palmistry.) Na mixtape je ale i materiál, který kdysi nahrála s Diplem nebo Ricky Blazem. Právě posledně jmenovaný je spolu s Dre Skullem podepsaný pod trackem Run The Road, který si z desky nasazujeme.

DIIST – Melancholie
Credits: Johny Joc
Label:  II HE II

Táborské postpunkové kvarteto DIIST sbírá skladby na svoje debutové album Night už od roku 2015 a letos na podzim by se mělo definitivně uzavřít. Nejnovějším příspěvkem do playlistu alba je skladba Melancholie, která k postpunkovým kořenům kapely (mají rádi Joy Division nebo Interpol), přidává i shoegazeový opar.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka