NOVINKY: Skepta, Kelly Lee Owens a další dobré zprávy o konci světa

20. květen 2019

Velké návraty autorů desek loňského roku či držitelů Mercury Prize, další vlaštovky z kultovní líhně Sub Pop, apokalyptická elektronika či nekompromisní synth-punk – to vše a daleko více vás nyní nově čeká v playlistu Radia Wave.

Vanishing Twin – Magician’s Success

Credits: Cathy Lucas
Label: Fire Records
Album: The Age of Immunology

Britská kapela Vanishing Twin na svých předchozích deskách oscilovala mezi futuristickým zasněným popem a volnou improvizací ovlivněnou jazzem, na připravované desce The Age of Immunology se ale rozhodli oba přístupy skloubit. Mezinárodní uskupení, které má kromě zpěvačky a skladatelky Cathy Lucas členy i z Itálie, Lucemburska nebo Japonska, přiznaně navazuje na tradici hauntologického popu kapel jako Broadcast nebo Stereolab, právě inspirace v Sun Ra nebo soundtracích Morriconeho i celková pestrost zvuku jim ale pomáhají se vymanit z role pouhých epigonů. Celé album vyjde 7. června a my si z něj nasazujeme druhý singl Magician’s Success.

Pixx – Andean Condor

Credits: Hannah Rodgers
Label: 4AD
Album: Small Mercies

Britská zpěvačka a skladatelka mezi svoje vzory uvádí jak kultovního elektronického producenta Aphexe Twina, tak kanadskou písničkářku Joni Mitchell. Tuhle žánrovou rozkročenost pak převádí i do své vlastní hudby – v roce 2017 zaujala debutem The Age of Anxiety, na kterém zručně kombinovala krautrock, synthpop i folk. Aktuálně chystá vydání druhého alba Small Mercies, ze které už vypouští singly. Do naší rotace putuje příjemný lo-fi song Andean Condor i s veselým videoklipem.  

Kelly Lee Owens – Let It Go

Credits: Kelly Lee Owens
Label: Smalltown Supersound
Album: Let It Go / Omen

Debutové (a eponymní!) album velšské producentky a zpěvačky Kelly Lee Owens jsme v roce 2017 označili za album roku, její tracky Anxi nebo Lucid točíme v rotaci velmi často, a tak je jasné, že jsme se na její nové tracky těšili. Kelly Lee Owens zatím vypustila singl Let It Go s béčkovou stranou Omen, na kterém sice nenajdeme její vokál, o to atmosféričtější jsou ale rovné beaty. Ke dvojici zmíněných tracků tak teď přidáváme áčkovou stranu singlu a těšíme se, s čím ještě Kelly Lee Owens přijde.

Sundays on Clarendon Road – Towers

Credits: Jan Tůma, Jonáš Zbořil
Label: Bad Names
Album: Solid State

Pražská dvojice Sundays on Clarendon Road vydá 30. května své druhé řadové LP Solid State. Singl Towers, který desku předchází, se nese v silně apokalyptickém tónu, zároveň ale překvapí invenčním twostepovým beatem, kterým se dvojice vzdaluje indierockové škatulce. Album, které produkoval a mixoval Tomáš Havlen (post-hudba, Spomenik), vychází u komunitního labelu Bad Names.

Cecily – Thinking Bout Me

Credits:  Justyn Pilbrow'
Label: Tone Tonic / Warner

Americká zpěvačka Cecily na sebe vloni upozornila deskou Songs of Love and Freedom, na které míchala R&B a soul se současnou elektronickou produkcí. Vzápětí podepsala nahrávací smlouvu s velkou firmou a skladba Thinking Bout Me je prvním plodem její spolupráce s producentem Justynem Pilbrowem. „Když jsem napsala tuto píseň, byla jsem sama doma, znuděná a utápěla jsem se v sebelítosti. Došlo mi, že jsem strávila rok s lidmi, kteří se o mě nestarali, a rozhodla jsem se, že protentokrát budu myslet hlavně na sebe,“ vysvětluje Cecily a dodává, že Thinking Bout Me je hymna o sebelásce.

Mavi Phoenix – Romantic Mode

Credits: Alexander Staudinger, Marlene Nadler
Label: LLT Records

Rakouská zpěvačka Mavi Phoenix se po loňském EPčku Young Prophet II vrací s novou skladbou Romantic Mode. Tu vydala na oslavu svého vítězství v speciální kategorii pro objev na rakouských hudebních cenách Amadeus, kterou uděluje stanice FM4. „Romantic Mode je o nevysvětlitelném pocitu, který máte, když se zamilujete, když nechcete nic jiného než trávit čas s jednou osobou. V těchto momentech má láska takovou sílu, že zapomenete na všechny bláznivé, děsivé věci, které se dějí v tomhle světě,“ vysvětluje Phoenix.

Skepta – Bullet From a Gun

Credits: Joseph Adenuga Jr.
Label: Boy Better Know
Album: Ignorance Is Bliss

Držitel prestižní britské Mercury Prize za svou tři roky starou desku Konnichiwa – grimeový rapper Skepta – plánuje na konec května vydání svého nového alba Ignorance Is Bliss. Zatím posdílel dva singly, z nichž skladba Bullet From a Gun putuje do rotace Radia Wave a v níž najdeme hned několik referencí právě na věci z veleúspěšné Konnichiwa. Ignorance Is Bliss by se podle Skeptových slov mělo točit především kolem politické korektnosti a jejích projevů (nejen) na internetu. Skepta nám totiž prý vysvětlí, jak to všechno je.

NOTS – Floating Hand

Credits: Alexandra Eastburn, Charlotte Watson, Meredith Lones, Natalie Hoffmann
Label: Goner Records
Album: 3

Americká synth-punková kapela NOTS přichází po třech letech od poslední nahrávky Cosmetic s novou desku s lakonickým názvem 3. Do našich novinek putuje nervózní post-punková hymna o tenkosti hranice mezi reálným člověkem a tím, jak se předvádí před okolním světem a společností Floating Hand. NOTS sází totiž především na z post-punku a krautrocku okoukané opakovačky s pololíným, jedovatým vokálem, jaký si můžeme pamatovat například od raných Priests.

Minor Poet – Museum District

Credits: Andrew Carter
Label: SubPop
Album: The Good News

Přezdívku Minor Poet si za svou vybral kytarista a zpěvák Andrew Carter z dnes již neexistující kapely Mad Extras. Letos vydává svou druhou desku The Good News, pod křídla si ho tentokrát vzal zavedený label SubPop. Druhý singl Museum District se opět inspiračně otírá o 60. a 70. léta.   

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.