NOVINKY: Skvělé zprávy! Posmrtný banger Maca Millera i avant-jazz Kinga Krula

27. leden 2020

Zaposlouchejte se do výběru toho nejčerstvějšího ze světové i tuzemské hudební scény v nové várce bangerů, které od nynějška obšťastňují náš playlist.

King Krule – (Don’t Let The Dragon) Draag On
Credits: Archie Marshall
Label: True Panther / Matador
Album: Man Alive! 

Skotský hudebník Archie Marshall, vystupující pod jménem King Krule, v listopadu loňského roku vypustil krátký film Hey World naznačující, že brzy vydá své třetí album. V 16minutovém videu natočeném jeho partnerkou, fotografkou Charlotte Patmore, se kterou loni přivítal na svět dceru, představil ukázky ze čtyř skladeb, které se na novince objeví. Letos už však byl ohledně nového alba konkrétnější. Nahrávka Man Alive! vyjde 21. února a King Krule se i konečně podělil o první singl, který automaticky putuje do naší rotace.  

Mac Miller – Good News
Credits: John Brion, Malcolm James McCormick
Label: Warner Records
Album: Circle 

Rapper Mac Miller zemřel v září 2018 ve věku pouhých 26 let na předávkování. Těsně před smrtí pracoval na desce, která měla být zamýšleným pokračováním alba Swimming – s odlišným přístupem i náladou. Obě desky měly společně vytvořit pomyslný kruh, i proto se Millerovo posmrtné album, které vyšlo v polovině ledna, jmenuje Circles. Na jeho dokončení se výrazně podílel producent Jon Brion (Kanye West, Fiona Apple), který nahrávce dodal ležérní instrumentálky. Pilotní singl Good News je skvělou labutí písní rappera, který měl, zdá se, to nejlepší ještě před sebou.

Real Estate – Paper Cup ft. Sylvan Esso
Credits: Alex Bleeker, Jackson Pollis, Julian Lynch, Martin Courtney, Matt Kallman
Label: Domino
Album: The Main Thing

Od personální rošády, při které se Real Estate rozešli s Mattem Mondanilem, obviněným ze sexuálního zneužívání, a přibrali psychedelického folkaře Juliana Lynche, už uběhlo pár let. Kapela s nejpohodovějším zvukem na indierockové scéně už v nové sestavě stihla vydat album In Mind (2017), na které v únoru naváže nahrávkou The Main Things. Tu propaguje singl Paper Cup, na kterém skupinu trochu překvapivě doprovází elektropopová dvojice Sylvan Esso. Tohle spojení ale rozhodně funguje. 

Sega Bodega – Salv Goes to Hollywood
Credits: Salvador Navarrete 
Label: NUXXE
Album: Salvador

Dva roky budoval Sega Bodega svoji kariéru skvělými klubovými bangery i produkcemi pro Brooke Candy nebo Shygirl. Vloni ho navíc proslavil hit U Suck, který výrazně bodoval na TikToku. Skotský producent a člen kolektivu NUXXE teď ohlásil vydání svého albového debutu. Bude se jmenovat Salvador podle jeho křestního jména a vyjde 14. února na Valentýna. Bude to prý velmi osobní deska, na které se bude zabývat svými duševními problémy i alkoholismem. Desku aktuálně propaguje singl Salv Goes to Hollywood.

U.S. Girls – Overtime
Credits: Meg Remy
Label: 4AD
Album: Heavy Light

Předloňské album In a Poem Unlimited, za které si americká hudebnice Meg Remy aka U.S. Girls právem užívala záplavy pochval, bude mít ještě letos svého následovníka. Výběr pilotního singlu je přitom trochu nestandardní – Remy se rozhodla oprášit skladbu Overtime, která původně vyšla na EP v roce 2013. Její nová podoba s funkovým rytmem je podstatně skočnější a slibuje, že neméně zábavné bude i celá nová nahrávka. Ta ponese název Heavy Light a vyjít by měla už na začátku března. 

Torres – Dressing America
Credits: Mackenzie Scott
Label: Merge Records 
Album: Silver Tongue

Písničkářka Mackenzie Scott vydává své nové album již tento pátek. Desku s názvem Silver Tongue si celou produkovala sama a domov pro ni našla na Merge Records. Na singlu Dressing America dekonstruuje klasické songwriterské „maha-maha“ do melancholických ploch podpořených náhodnými kytarovými vazbami a gigantickými kopáky. Neodbytná nostalgie pak prostupuje nejen celý singl, ale i jeho post-kovbojský videoklip. 

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs – Reducer
Credits: Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs
Label: Rocket Recordings
Album: Viscerals

Kapela s nejkrásnějším názvem na celé britské scéně se pomalými kroky dostává z obskurního undergroundu nahoru. Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs (někdy psáno taky jako Pigsx7) přitom nijak neubírají na intenzitě svého zvuku. Pořád jsou pro ně zásadní skálopevné kytarové riffy a sound vycházející z celé řady metalových a doom velikánů, která začíná už u Black Sabbath. Aktuální singl Reducer by měl posluchače připravit na nálož v podobě třetí řadovky Viscerals. Album plné metalových vnitřností vyjde na začátku dubna. 

Rina Sawayama – Comme des Garçons (Like the Boys)
Credits: Rina Sawayama
Label: Dirty Hit
Album: SAWAYAMA

Britská zpěvačka japonského původu Rina Sawayama patří mezi největší objevy britského popu posledních let. Modelka a vystudovaná politoložka se do hudební kariéry úplně nehrnula a svůj debut Sawayama vydá těsně před třicítkou – přesně v polovině dubna. Už ale stihla natočit duet se Shamiem nebo třeba předskakovat Charli XCX, s níž sdílí vizi excentrického popu. Takový zní i na jejím aktuálním singlu Comme des Garçons (Like the Boys), její hymně ženského sebevědomí. 

Spinning Coin – Ghosting
Credits: Chris White, Jack Mellin, Sean Armstrong, Rachel Taylor
Label: Domino Recordings
Album: Hyacinth 

Kapela z Glasgow se opět hlásí o slovo. Spinning Coin se už od svého tři roky starého debutového alba Permo vydávají cestou skotské indiepopové tradice po vzoru Teenage Fanclub či The Pastels. První singl z jejich nového alba Hyacinth, na které se můžeme těšit 21. února, opatřený dadaistickým klipem odehrávajícím se především v podzimních lesoparcích, vznikl podle zpěváka Seana Armstronga v brzkých ranních hodinách. Armstrong seděl ve svém šváby prolezlém bytě kdesi v Glasgow, popíjel instantní kávu a místo balení si svých věcí, neboť se měl druhý den ráno stěhovat pryč, nahrával první verze skladby Ghosting. Když mu po probděné noci přijeli přátelé pomoct s odnášením věcí, nic sice nebylo naházeno do krabic, ale Ghosting už bylo na světě.

teepee – Parallel World
Credits: Tereza Lavičková, Miroslav Patočka
Label: Springstoff
Album: Where the Ocean Breaks

Dreampopové duo Tereza Lavičková a Miroslav Patočka ohlašuje dalším singlem nové album Where the Ocean Breaks, které vyjde pod berlínským labelem Springstoff poslední lednový den. Tklivost a všudypřítomná intimní nálada zůstává, na Parallel World ovšem teepee sází na mírně skočnější tempo než obvykle. V kombinaci s ryze popovou aranží je tak jasné, že mají v plánu pokusit se obsadit místa v playlistech nejen Radia Wave.

Kterou z aktuálních novinek v našem playlistu doporučuje hudební redakce? Poslechněte si v rozhovoru Jakuba Kaifosze a Judity Císařové.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka