NOVINKY: Slowthai nadává na nepřátele a Tomáš Tkáč se vrací někam jako domů

18. květen 2020

Co znamená odloučení? To vám můžou vysvětlit Modern Studies, kteří tento týden spolu se Slowthaiem nebo čerstvou vítězkou hitparády neobjevených Terrou obohatí playlist Radia Wave. A aby nebylo rapu málo, vyhmátli jsme i čerstvý singl od Little Simz.

Modern Studies – The Blue Of Distance
Credits: Robert Michael St. John, Emily Jane Scott Moncrieff
Album: The Weight Of The Sun
Label: Fire Records

Deska The Weight Of The Sun skotských Modern Studies, ze které už jsme si do playlistu Radia Wave nasazovali singl Heavy Water, je konečně venku. A protože je tahle kombinace decentního folk rocku s kosmickým krautrockem hodně opojná, rozhodli jsme se poslat do rotace ještě jednu píseň: skvělou skladbu The Blue Of Distance, ve kterém Modern Studies citují spisovatelku Rebeccu Solnit a zamýšlí se nad tím, co vlastně znamená odloučení. Nenápadná a asi i trochu přehlížená deska, kterou se ale vyplatí pustit si k tělu.

Tomáš Tkáč – Ale/Jestli
Credits: Tomáš Tkáč
Album: Domů, nebo někam jako domů
Label: Divnosti

Mistr marketingu Tomáš Tkáč (Pris, label Divnosti) si vydání své sólovky načasoval zhruba do stejné doby jako release společného alba s Alžbětou Trusinovou pod hlavičkou projektu něco něco. Nemůžeme tak nesrovnávat: sólovka Domů, nebo někam jako domů je introspektivnější, zároveň naštvanější, je z ní cítit, že vznikala dlouho, je prožitá, zároveň i trochu sebeironická. Tkáč se nebojí velmi specifického frázování, texty jdou na dřeň, cit pro melodie měl vždycky. Tuhle desku bude potřeba pořádně proposlechnout. Než to zvládneme, posíláme zatím do rotace skladbu Ale/Jestli.

No Joy – Birthmark
Credits: Jasamine White-Gluz, Laura Lloyd, Garland Hastings, Michael Farsky
Album: Motherhood
Label: Joyful Noise Recordings

Kanadská kapela No Joy se v našem playlistu poprvé objevila už v roce 2013, kdy vydala skvělé album Wait To Pleasure. Tehdy se skupina kolem zpěvačky Jasamine White-Gluz věnovala melancholickému kytarovému shoegazu, a ačkoliv zkreslené kytary zůstávají v jejich rejstříku dodnes, postupem času přesedlali na trochu jemnější sound. Důkazem toho je i aktuální singl Birthmark, který propaguje chystané album Motherhood, první dlouhohrající desku po pěti letech. Vyjít by měla na konci srpna.

Little Simz – Might Bang, Might Not
Credits: Simbiatu Ajikawo, Kal Banx
Album: Drop 6 EP
Label: Joyful Noise Recordings

Anglická rapperka Little Simz zazářila vloni svým třetím albem Grey Area. Aktuálně na něj navazuje EPčkem Drop 6, které posouvá její styl směrem k experimentům. Navazuje s ním na sérii stejnojmenných EPček, která vydávala v letech 2015–2016. Tématem desky je izolace. „Nevadí mi být sama. Vlastně si docela užívám samotu. Nicméně mezi tím, vybrat si být sám, a tím, být k tomu přinucen, je dost podstatný rozdíl,“ vysvětluje Little Simz. Na úvodní skladbě z EPčka nazvané Might Bang, Might Not spolupracoval producent Kal Banx, který má za sebou spolupráci s Maxo Kreamem nebo J Colem.

Dalekko – Změníš svět
Credits: Džian Baban, Jan Kabát, Jan Patka, Jan Prucek, Pavel Sajner
Label: Tranzistor

Pražské kvinteto Dalekko se připomíná novým singlem Změníš svět. „Písnička je o netrpělivém vyhlížení jara na konci února a změny, kterou snad jaro s sebou přinese. Jenže v tom očekávání změny jsme se v mezičase octli úplně všichni a úplně jinak, než jsme si dovedli představit...,“ říká autor textu, spoluautor hudby a producent Džian Baban. Píseň je předzvěstí chystaného EP, které Dalekko plánují na podzim 2020. Singl je doprovozen klipem od Petra Adamce a.k.a. Moonspottera.

Zupermaria – Deja Vu
Credits: Marie Traebakken, Simen Thunes Hope
Label: Columbia

Norská zpěvačka Zupermaria dříve vystupovala pod svým občanským jménem Maria Traebakken, pod nímž vydala několik singlů. Jako Zupermaria je známá od začátku letošního roku, v kapse má smlouvu se Sony a směřuje více k módnímu osmdesátkovému synthpopu. Teď ji pravděpodobně čeká strmá cesta vzhůru. Na novém singlu Deja Vu s ní spolupracoval Simen Thunes Hope.

Slowthai – Enemy
Credits: Tyron Frampton
Label: Method Records

Nastupující britská grimeová star Slowthai je opět zpět. Po loňském ceněném uštěpačném debutu Nothing Great About Britain a spolupráci s Gorillaz na prvním dílu jejich letošní písňovo-rozhovorové série Song Machine Series vyklopil minulý týden singl Enemy. Neúnavný kritik britské královny i tamější politické scény je známý pro své kontroverzní chování. Loni vytáhl na stagei při Mercury Prize falešnou uťatou hlavu premiéra Borise Johnsona, čímž ukončil své vystoupení. Letos v únoru se pak choval jako hulvát na předávání NME Awards, což vedlo k jeho vyhození z akce. Skladba Enemy připomíná právě tyto peprné chvíle. Celou ji pak otevírá sampl zpěváka The 1975 Mattyho Healyho, který jeho chování komentuje.

Kagran – Still Here
Credits: Kagran
Label: self-released 

O slovenské shoegazeové kapele Kagran toho sice moc nevíme, ale díky čerstvému a novému videu k jejich starší skladbě Still Here se nám tenhle schovaný projekt podařilo alespoň objevit. Poslední dny karanténních opatření zkrátka svádí k tomu, prozkoumat poslední zákoutí internetu a hudebních archivů. Zároveň jejich ležérní zkreslené kytary a rozmlžený grungeový zpěv už pomalu věští blížící se léto, takže Kagran putují do našeho playlistu.

Terra – Hazy
Credits: Tereza Pištěláková
Label: self-released

Čerstvá vítězka hitparády neobjevených Radia Wave Startér, teprve šestnáctiletá popová diva budoucnosti Terra svým singlem Hazy učarovala nejen porotě složené z Emmy Smetany, Sáry Vondráškové, Dominika Zezuly, Kuby Kaifosze a Jonáše Zbořila, ale především posluchačům a fanouškům, kteří svými hlasy minulý týden zajistili její triumf v soutěži. Nyní ji čeká nahrávání nového singlu v libereckém Resound Studiu, který doplní i videoklip v produkci Wavu.

The Beths – I'm Not Getting Excited
Credits: The Beths
Album: Jump Rope Gazers
Label: Carpark Records

Debut původně novozélandských pop-punkerů Future Me Hates Me v roce 2018 vynesl The Beths například označení jedné z nejlepších nových kapel roku na hudebním serveru Stereogum. Přímočarý a rozverný songwriting a syrový kytarový sound nového singlu I'm Not Getting Excited ohlašuje o dva roky později další album Jump Rope Gazers, které můžete čekat letos v červenci na labelu Carpark Records. Ač název songu právě nenabádá k nějakému velkému těšení, první výkop The Beths zní zatraceně slibně. Pokud jste tedy krajními fanoušky power chordů.

Poslechněte si, které hudební novinky doporučuje naše hudební redakce.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.