NOVINKY: Souhvězdí Orionu, vaření kocouři a konečná uprostřed cesty

20. leden 2021
Topinky

Třetí lednový týden patří trackům, které se lehce bizarně vztahují k domácím mazlíčkům. Zatímco tiktokerka Ashnikko zpívá o tom, že nepotřebuje chlapa, ale štěňátko, rapperka Azealia Banks rovnou uvařila svého (exhumovaného) kocoura v hrnci. Track týdne má na svědomí skvělá izraelská zpěvačka Noga Erez, ale nezklamali ani post-punkoví glosátoři Sleaford Mods, polský tandem Oxford Comma či domácí producentské duo WLW8. Nečekejte, až vyhasnete!

Azealia Banks & Slim Dollars – Six Flags

Credits: Azealia Banks, Dorian Strickland, Shard Simmons
Label: Chaos & Glory Recordings
Album: Six Flags single

Americká rapperka, zpěvačka, skladatelka a herečka Azealia Banks v posledních letech budí rozruch spíše surreálními skandály nežli svými tracky, přesto patří mezi nejpozoruhodnější hudební osobnosti uplynulé dekády. Není to tak dávno, co se britský Guardian ptal, zda je Azealia víc nebojácnou hledačkou pravdy, nebo neoblomným trollem, a americký Pitchfork upozorňoval (v souvislosti s obecným pochopením pro Kanye Westa) na dvojí standard našeho hodnocení duševního zdraví.

Aktuální extempore americké rapperky nicméně předčilo všechna očekávání: minulý týden vyděsila i své nejvěrnější fanoušky instagramovým videem, v němž vykopala a následně vařila v hrnci ostatky svého mrtvého kocourka jménem Lucifer. Zda ho podle plánu přivedla k životu, nevíme, nicméně jako důkaz pochopení pro čarodějné rituály excentrické zpěvačky nasazujeme do vysílání její nejnovější singl Six Flags, na němž ji doprovází harlemský rapper Slim Dollars. O elektrizující minimalistickou produkci se postaral kanadský fenomén Lunice, známý především jako polovina těžkotonážního trapového dua TNGHT.

 

Noga Erez – End of the Road

Credits: Audrey Chu, Noga Erez, Ori Rousso
Label: City Slang
Album: KIDS

Izraelská zpěvačka Noga Erez už nějakou dobu čeří vody indie popu a teď to vypadá, že má konečně i velký hit, který by ji mohl dostat do hitparád. End of the Road je už čtvrtý singl z chystaného alba KIDS, které vyjde na konci března na City Slang. Noga Erez na něm zní jako chybějící článek mezi Gorillaz, M.I.A. a Billie Eillish. „Jít vstříc neznámu s úsměvem. Konec je jediná věc, která je v tomto životě jistá, tak proč se ho bát,“ říká k tématu singlu, který dostal i pozoruhodnou klipovou podobu.

 

Ashnikko – Deal with It ft. Kelis

Credits: Ashton Casey, Chad Hugo, Dagny Sandvik, Daniel Priddy, Max Wolfgang, Mark Crew, Pharrell Williams, Kelis Rogers, Thomas Slinger, Andrew Goldstein
Label: Parlophone
Album: DEMIDEVIL

Zpěvačka Ashnikko vydala minulý týden debutovou mixtape DEMIDEVIL, která obsahuje i starší hity Daisy nebo Cry. Na desce jsou v roli hostek ke slyšení Grimes, Princess Nokia nebo Kelis. Poslední jmenovaná ale jen prostřednictvím samplu – v aktuálním singlu Deal with It totiž Ashnikko využívá refrén z její emancipační hymny Caught Out There z roku 1999. Pod chytlavým trackem jsou podepsáni producenti FRND a Slinger. 

 

Field Music – Orion from the Street

Credits: David Brewis, Peter Brewis, Andrew Lowther, Kevin Dosdale, Elizabeth Corney
Label: Memphis Industries
Album: Orion from the Street

Produktivní britští artrockeři Field Music vydali od roku 2005 hned sedm alb a v jejich sestavě se průběžně objevují i členové kapel Maxïmo Park a The Futureheads. Na své loňské konceptuální album Making a New World, inspirované událostmi první světové války, naváže ještě letos sunderlandská formace, která už má za sebou i nominaci na prestižní Mercury Prize, novou deskou. První předzvěstí je skladba Orion from the Street, která svými citáty z dokumentu o Carym Grantovi a mihotavými synťáky potvrzuje, že se chlapci momentálně nacházejí v dobré konstelaci.

 

WLW8 – What Have We Become

Credits: Lukáš Turza, Pierre Beneš
Label: Serious Baby Recordings
Album: What Have We Become singl 

V elektronickém duu WLW8 (čti Will Wait) se potkali dva zkušení producenti: Pierre Beneš a Lukáš Turza, který slavil úspěchy pod jmény Brooklyn a Juanita Juarez. WLW8 se vždy pokoušeli dělat současnou trendy elektroniku světového rázu; i proto byli v roce 2017 mezi nominovanými v talentové soutěži Czeching. Jejich tracků si už právem všimly servery Hype Machine a Indie Shuffle a jejich hudba zazněla také v seriálu Ballers. What Have We Become je jejich nový singl.

 

Jane Weaver – Heartlow

Credits: Jane Weaver 
Label: Fire Records
Album: Flock

Anglická zpěvačka a skladatelka Jane Weaver má za sebou folkové experimenty nebo koketování s kosmickým krautrockem, na chystané desce Flock se ale prý hodlá co nejvíc přiblížit zvuku, který ji zajímá nejvíc. Soudě podle skladby Heartlow to bude provzdušněný retro pop s šedesátkovým psychedelickým étosem, ne nepodobný třeba hudbě Broadcast. Zmíněný pilotní singl, ke kterému vznikl i černobílý videoklip v režii Douglase Harta, putuje do naší rotace. 

 

Sleaford Mods – Mork n Mindy ft. Billy Nomates

Credits: Jason Williamson, Andrew Fearn, Billy Nomates
Label: Rough Trade
Album: Spare Ribs

Podle magazínu The Quietus jsou Sleaford Mods kapela, která dokázala ze všech nejlépe zachytit dění ve Velké Británii od hospodářské krize v roce 2008 až po současný brexitový marasmus. Na své cestě z hospodského undergroundu k mainstreamové slávě a pódiu na Glastonbury přitom Jason Williamson a Andy Fearn neztratili nic ze své punkové syrovosti a cynismu. Glosátoři každodenního života aktuálně vydali nové album Spare Ribs, podle kritiků jejich dosud nejlepší nahrávku, z níž pro vás vybíráme skvělý singl Mork n Mindy s hostující Billy Nomates.

 

Oxford Drama – Not My Friend

Credits: Marcin Mrówka, Małgorzata Dryjańska
Label: self-released
Album: Not My Friend single

Polské duo Gosia Dryjańska a Marcin Mrówka aka Oxford Drama má za sebou dvě slibná alba In Awe (2015) a Songs (2018), která spadají do lehce pofidérní škatulky experimentálního popu. První singl Not My Friend z připravované třetí desky ale ukazuje, že dvojice z Wrocławi míří od elektroniky směrem ke kytarovému soundu. Kapele, která podle svých slov píše písně, jaké by sama ráda slýchala v rádiích, děláme radost a posíláme jejich novinku do playlistu Radia Wave.

 

Na jakých atrakcích Filip zvrací? Má silnější žaludek Aleš, nebo Azealia Banks? A je emoční vyzrálost jen pro blbečky? Dozvíte se ve verbální přestřelce dua Stuchlý–Černý.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka