NOVINKY: Šťastní lidé, policejní auta a hlavně už žádná hudba v našem playlistu

3. únor 2020

I únor bývá, co se nových desek a singlů na hudební scéně týče, obvykle stále ještě těžce okurkovou sezónou. Letos se ale zdá, že jak tuzemským, tak světovým hudebníkům už válení se za pecí přerostlo přes hlavy, a tak raději chrlí banger za bangerem i do sychravé zimy.

Pet Shop Boys – Happy People
Credits: Neil Tennant, Chris Lowe
Label: x2 Recordings
Album: Hotspot

Klasicky sarkastický název zdobí jeden z nejchytlavějších songů nového alba Pet Shop Boys, které vyšlo 24. ledna a které rozhodně patří k těm nejlepším nahrávkám slavné dvojice z posledních let. Neil Tennant a Chris Lowe se na desce Hotspot rozhodli znovu spolupracovat s producentem Stuartem Pricem (Madonna, The Killers, New Order) a završit tím trilogii, kterou nastartovalo album Electric z roku 2013. A ještě připomenutí: Pet Shop Boys vystoupí 13. května v pražském Foru Karlín. Do té doby stihnete naposlouchat nejenom nové album, ale kompletní diskografii. Moc lepších věcí se svým životem udělat nemůžete.

Mitski – Cop Car
Credits: Mitski Laycock
Label: Dead Oceans
Album: The Turning OST

Tvůrci filmu The Turning se rozhodli obrátit zpátky do minulosti a znovu vyvolat duchy devadesátkových hororů. Volba americké písničkářky Mitski, která na soundtrack přispěla songem Cop Car, tak působí jenom logicky: Mitski umí být temná, se zvukem minulosti dovede pracovat kreativně a zdobí ji výrazně sugestivní hlas. Píseň Cop Car už Mitski dřív hrála naživo, nikdy ji ale nenatočila ve studiu. Můžeme ji tak považovat za první píseň od vydání veleúspěšného alba Be the Cowboy. 

Waxahatchee – Fire
Credits: Katie Crutchfield 
Label: Merge Records
Album: Saint Cloud

Katie Crutchfield aka Waxahatchee možná nepatří mezi ta úplně největší jména současné indie scény, i tak si ale stačila vybudovat solidní fanouškovskou základnu: před třemi lety ostatně vystupovala i v Praze. Na scéně už je téměř deset let a její songy pořád vycházejí ze stejného základu, ve kterém se míchá melodický indie rock s písničkářstvím a stopovými prvky grunge. Na nejnovějším singlu Fire, ve kterém opět otevírá svoje klasické téma sebepřijetí, zní možná nejpopověji. Uvidíme, jestli bude podobně znít i celé album Saint Cloud. To by mělo vyjít na konci března. 

February – Incandescent Beat
Credits: Adam Olšák, Tomáš Klézl, Tomáš Zahrada, Vladislav Uskov
Label: Červený kůň

Ostravské rockové kvarteto February má za sebou jednu desku – Branching Trees z roku 2018. S novým singlem Incandescent Beat ale podle svých slov vstupuje do nové éry, která se ponese víc v duchu současného revivalu špinavého pos-tpunku. K písni vznikl i patřičně neučesaný klip z prostřední industriální Ostravy. Singl je předzvěstí nové desky February, která by měla vyjít ještě letos na labelu Červený kůň.

Hayley Williams – Simmer
Credits: Hayley Williams, Taylor York, Joey Howard
Label: Atlantic
Album: Petals for Armor

Americká skupina Paramore si dává zatím nespecifikovanou pauzu, což znamená, že zpěvačka Hayley Williams se může vydat na sólovou kariéru. Její debutové sólo album Petals for Armor je ohlášeno na začátek května, nervní skladba Simmer je prvním singlem. Velký úkrok od tvorby Paramore ale nečekejme, na materiálu se v roli producenta i spoluautora podílí Taylor York, kytarista Paramore. 

Porches – Do U Wanna
Credits: Aaron Maine, Jacob Portrait
Label: Domino
Album: Ricky Music

Americký synth-popový projekt Porches chystá na březen své čtvrté studiové album. Bude se jmenovat Ricky Music a jeho prvním singlem je skladba Do U Wanna. „Je to píseň o tom, že se pozoruješ a dochází ti, že existuje rozdíl mezi tím, jak by ses chtěl chovat, a tím, jak se ve skutečnosti chováš,“ říká o písni Do U Wanna Aaron Maine, hlavní protagonista Porches. Nová deska vznikala během turné kapely a odráží Aaronovo hledání záchytného bodu v časech, kdy byl bláznivě zamilovaný.

Hilary Woods – Tongues of Wild Boar
Album: Birthmarks
Credits: Hilary Woods
Label: Sacred Bones
Album: Birthmarks

Irská hudebnice a umělkyně Hilary Woods stihla vystupovala v devadesátých a nultých letech s dublinskou alternativněrockovou kapelou JJ72, aby si poté odskočila ke studiu literatury a filmu. A nakonec se zase vrátila k hudbě. Po desce Colt, která vyšla u brooklynského labelu Sacred Bones před dvěma lety, chystá na letošní jaro novinku Birthmarks, která vznikala během loňské zimy a jejího pokročilého těhotenství. Hlavními inspiračními zdroji jsou prý tentokrát poválečné Japonsko, vyrovnávání se s vlastními úzkostmi, tajný život stromů, vlků a jiných zvířat nebo třeba kresby Francise Bacona. 

Něco něco – Žádná hudba
Credits: Alžběta Trusinová, Tomáš Tkáč
Label: Divnosti
Album: Žádná hudba singl

Po skladbě Rovina se weirdpopové duo z pražského labelu Divnosti vytasilo s další ochutnávkou z připravované desky. Skladba Žádná hudba kombinuje jednoduchou syntezátorovou melodii a melancholický, naléhavý text. Klip k písni vznikal na pódiu pražského klubu café V lese, kde Něco něco vystupovali na křtu loňské novinky kapely post-hudba. 

Sorry – More
Credits: Asha Lorenz, Louis O’Bryen
Label: Domino
Album: 925

O jeden z nejsvětlejších momentů letošního showcaseového festivalu Eurosonic se postarali právě ostrovní Sorry, kteří se sice v záplavě stovek slávychtivých kapel mohou na první pohled jevit pouze jako další prapodivná anti-kytarovková kytarovka, ovšem je nutno říct, že žádná jiná kapela z letošních vystupujících nemá v playlistu Radia Wave tak silné zastoupení. Již třetí singl z připravovaného debutu 925 v naší rotaci jen dále potvrzuje, že Sorry prostě ví, jak kloubit zvukový chaos legend alternativních směrů pozdních zámořských osmdesátek s vycizelovaným britským songwritingem stejné éry a z nepředstavitelné kombinace těžit krystalický hit za hitem.

Branko’s Bridge – Chin Up
Credits: Jakub Bolbol, Vojtěch Vácha, Jonáš Verner, Daniel Král
Label: self-released

Pražští rock’n’rolloví revivalisti Branko’s Bridge následují své loňské debutové EP novým singlem Chin Up, kterým zároveň ohlašují i skromné tuzemské turné. Slibují zároveň na letošní rok příval nového materiálu, který již nyní můžete okusit na některé z jejich únorových koncertních zastávek. Zda na chystané desce převládnou vlivy Kinga Krula, či Rolling Stones, se tak dozvíme snad již brzy.

Chcete vědět víc o aktuálních novinkách v playlistu Radia Wave? Provedou vás jimi Jakub Kaifosz a Judita Císařová.

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.