NOVINKY: Taylor Swift, Lana Del Rey, Missy Elliott a třicet let od debutu The Stone Roses

2. září 2019

Krutovládkyně současného mainstreamu, velkolepý návrat rapové legendy i vzpomínky na zrod britpopu. To vše vás nyní čeká v playlistu Radia Wave, společně s dalšími čerstvými bangery ze světové scény.

Kim Gordon – Sketch Artist

Credits: Kim Gordon
Label: Matador
Album: No Home Record

Zpěvačku, kytaristku, umělkyni a experimentátorku Kim Gordon asi netřeba představovat, bez její kapely Sonic Youth by krajina americké nezávislé hudby vypadala hodně jinak. Časy jedné z nejvlivnějších skupin posledních dekád už jsou ale dávno sečtené a Kim Gordon se po krátké epizodě ve dvojici Body/Head pouští na sólovou dráhu. A bude to pořádně syrová dráha, alespoň pokud můžeme soudit z první ukázky alba No Home Record. Singl Sketch Artist je pěkně zadumaná balada s ostrými syntezátory. 

Bat for Lashes – Jasmine

Credits: Natasha Khan
Label: AWAL Recordings
Album: Lost Girls

Natasha Khan získala už za svou debutovou desku Fur and Gold v roce 2006 nominaci na Mercury Prize a od té doby se jí daří vydávat sérii silných desek, které se pohybují někde mezi písničkářstvím, elektronickým popem a výraznou autorskou výpovědí. Šestá deska Bat for Lashes nazvaná Lost Girls vyjde už 6. září a my si z ní do rotace přidáváme subtilní elektropopovou hitovku Jasmine. 

Lana Del Rey – The Greatest

Credits: Elizabeth Woolridge Grant
Label: Universal Music
Album: Norman Fucking Rockwell

Sérii singlů k chystané desce Norman Fucking Rockwell začala Lana Del Rey vypouštět už loni a byla mezi nimi i jedna z jejích nejsilnějších skladeb, opulentní Venice Bitch. Těsně před pátečním vydáním k několika už uveřejněným trackům přidala dvojici tracků Fuck It I Love You a The Greatest, pomocí kterých našponovala očekávání na nejvyšší možnou míru. Album vyšlo už tento pátek a my se mu na Radiu Wave budeme určitě intenzivně věnovat. Zatím do rotace přidáváme song The Greatest. 

Taylor Swift – Cruel Summer

Credits: Taylor Swift, Annie Clark, Jack Antonoff
Label: Republic
Album: Lover

Sedmé studiové album Taylor Swift vyšlo předposlední srpnový pátek a podle očekávání vládne žebříčkům po celém světě. Většinu desky s ní natočil producent Jack Antonoff, v písni Cruel Summer se k Swift přidala i Annie Clark alias St. Vincent. Píseň rekapituluje období léta 2016, v němž Taylor Swift vedla slovní válku s Kanye Westem a jeho manželkou a zároveň se zamilovala do svého současného přítele Joe Alwyna, kterému je album Lover věnováno.

Mura Masa – I Don’t Think I Can Do This Again (feat. Clairo)

Credits: Claire Cottrill, Alex Crossan  
Label: Anchor Point Records / Universal

Anglický producent Alex Crossan, známý jako Mura Masa, už má za sebou v třiadvaceti několik hitů a také cenu Grammy za nejlepší remix. Následovník jeho dva roky starého eponymního debutu je stále v přípravě, aktuální singl I Don’t Think I Can Do This Again je dobrou připomínkou, že se máme na co těšit. V písni hostuje americká zpěvačka Clairo, velký objev letošní sezóny. Před měsícem jí vyšla povedená deska Immunity a tento singl s Mura Masou její kariéře rozhodně neublíží.

Tkay Maidza – Awake (ft. JPEGMafia)

Credits: Takudzwa Victoria Rosa Maidza, Barrington DeVaughn Hendricks
Label: Dew Process Services

Australská rapperka Tkay Maidza se po slibném startu kariéry a desce Tkay z roku 2016 v dalších letech trochu zabrzdila. Loňské EPčko Last Year Was Weird (Vol. 1) ale připomnělo její talent a aktuálně to stejné dělá singl Awake. V něm se po jejím boku objevuje kalifornský JPEGMafia, jehož loňské album Veteran bylo prvotřídní senzací. Oba spojuje láska k tvrdým beatům s přesahy do hlukové hudby a v podobném duchu se nese i singl Awake. 

Jorja Smith – Be Honest (ft. Burna Boy)

Credits: Jorja Smith, Damini Ogulu
Label: Famm Limited

Atmosféru letošního úmorného léta ve vyhřátém městě se pokusila ve své nové skladbě Be Honest vykreslit anglická R&B zpěvačka Jorja Smith. V klipu ke skladbě, na které hostuje zpěvák Damini Ogulu aka Burna Boy, se Jorja se svými dlouholetými kamarádkami Sandrou a Erin snaží vzdorovat intenzivní vlně veder v Londýně. V rozvlněném horkém vzduchu se tak vydávají na nostalgickou pouť metropolí, lezou do sousedovic bazénu nebo se pečou na starém babiččině gauči.

Missy Elliott – Throw It Back

Credits: Melissa Arnette Elliott
Label: Goldmind Inc.
Album: Iconology

Uplynulo dlouhých 14 let od poslední desky Missy Elliott s názvem The Cookbook. Letos na sklonku léta se však tato uznávaná rapperka, jež byla nedávno uvedena do Songwriters Hall of Fame, vytasila s pětiskladbovým EP Iconology. Ke singlu Throw It Back vypustila ven video, v němž jen dokresluje poslání skladby – šťastný návrat do dob, kdy hudba zněla dobře a nutila všechny okolo k tanci. Logicky tak tento hit putuje i do naší rotace. 

The Stone Roses – I Wanna Be Adored

Credits: Ian Brown, John Squire
Label: Silvertone
Album: The Stone Roses

Třicet let od vydání jednoho ze zásadních milníků indie rocku a základního kamene Madchester scény a britpopu zařazujeme do našeho Jukeboxu The Stone Roses a jejich neohratelnou psychedelickou hitovku I Wanna Be Adored. Současně tak doporučujeme znovu navštívit celý jejich debut, který kombinuje 60s jangle pop s ozvuky britské rave scény, a jak už tomu u klasik bývá, i v roce 2019 zní stále více než aktuálně.

Girls – Lust for Life

Credits: Christopher Owens
Label: True Panther
Album: Album

Christopher Owens a jeho kapela Girls se sice dost pravděpodobně nikdy nezapíšou do kronik velikánů historie popu, přesto by byla chyba význam jejich tvorby přehlížet nebo na ni nedejbože zapomenout. Debut s výmluvným názvem „Album“ z roku 2009 je ve svém jádru konceptuální one man lo-fi bedroom popová deska. Ze své klaustrofobické škatulky ale přetéká do eklektického popu, který dokázal skrze Owensovy texty trefně vystihnout bezvýchodnost života první generace nefalšovaných hipsterů z dnes již vybledlých polaroidů. Nostalgie po včerejší současnosti nikdy nezněla teskněji. 

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio