NOVINKY: Taylor Swift utíká k indie folku a Eli zpívá s těžkým srdcem

3. srpen 2020

Poslední várka červencových novinek je tady. Kromě překvapivého releasu osmého alba Taylor Swift, které nečekaně zabrousilo do vod indie folku, servírujeme i prvotinu od zpěvačky Eli, původně z tria Viah, nebo pouštní novinky od palestinského rappera Shabjdeeda.

Secret Machines – Everything Starts
Credits: Brandon Curtis, Josh Garza
Label: TSM Recordings
Album: Everything Starts single

Svým rozmáchle melancholickým zvukem připomínají dallaští Secret Machines třeba svoje slavnější kolegy The National. Podobně jako oni se spoléhají na rozvážné vokály zasazené do zasněných kytar. Spojuje je i doba založení, obě kapely vznikly už na začátku milénia. Secret Machines se ovšem v roce 2010 rozpadli, aby se letos vrátili už jenom v podobě dua. Everything Starts je jejich první comebackový singl.

Death Valley Girls – The Universe
Credits: Bonnie Bloomgarden
Label: Suicide Squeeze Records
Album: Under the Spell of Joy

Kořeny kalifornské kapely sahají až ke slavným Hole frontwoman Courtney Love, ve kterých působila nynější bubenice a zakladatelka Death Valley Girls Patty Schemel. Kapela stojí na psychedelických základech, pracuje s okultní estetikou jako od Black Sabbath a doommetalové aluze roubuje na uvolněný garážový zvuk. Aktuální singl The Universe pochází z nové desky Under the Spell of Joy a zahraje na strunu všem milovníkům mystických kytar.

Cindy – Never Let Me Go
Credits: Kai Hugo
Label: World of Paint
Album: I’m Cindy

Projekt Cindy je dítětem nizozemského producenta Kaie Huga, který pod jmény Palmbomen a později Palmbomen II vydává nahrávky na pomezí lo-fi housu a hauntologického písničkářství. Právě pod pseudonymem Palmbomen II natočil v roce 2017 desku Memories of Cindy, na které představil postavu jménem Cindy. Ta má teď i vlastní nahrávku – kolekci elektropopových tracků, které cíleně pracují s konceptem paměti.

Eli – Heavy Hearts
Credits: Jiří Burian, Eleni Michailidu
Label: F*CK THEM

Zpěvačka Eli působila v projektu Viah, nyní ale vstupuje na sólovou dráhu, a to jako součást slovenského labelu F*CK THEM. Pilotní singl Heavy Hearts produkoval Jiří Burian a míchá na něm elektroniku a R&B. Eli na letošní rok chystá celé album, které bude obsahovat česky i anglicky zpívané písně. K tracku vznikl i videoklip od režisérského dua Jordan Haj & Givinar Kříž.

Taylor Swift ft. Bon Iver – exile
Credits: Justin Vernon, Taylor Swift, William Bowery
Label: Republic
Album: folklore

Taylor Swift vydala svoji osmou studiovou desku folklore bez předchozího upozornění předposlední červencový pátek. Úzce na ni spolupracovala s Aaronem Dessnerem z kapely The National a je ve znamení nečekaného úkroku od popového soundu směrem k indiefolkovému písničkářství. Na desce se objevuje i Bon Iver, který přispěl hlasem a autorstvím do epického duetu exile, který si zařazujeme do playlistu.

Bartees Strange – Mustang
Credits: Bartees Strange
Label: Memory Music

Americký hudebník Bartees Strange na sebe zatím upozornil hlavně předělávkami skladeb The National, které v březnu poskládal do alba Goodbye to Pretty Boy. Dělá ale i vlastní hudbu, zvláštní mix emo-punku, indie rocku a synthpopu – důkazem je singl Mustang, k němuž si sám natočil i video. S The National nemá nic společného, ale podle všeho je v textu citát z jedné skladby od The Antlers. Skladba také ohlašuje jeho přestup k labelu Memory Music, kterému šéfuje Will Yip.

Shabjdeed – Ana El Muteer
Credits: Shabjdeed, Al Nather
Label: BLTNM
Album: Ana El Muteer single

Duo palestinských hudebníků, rapper Shabjdeed a jeho dvorní producent Al Nather, kteří také stojí za nezávislým trapovým labelem BLTNM, se po delší době vrací s novým singlem. Ana El Muteer nás bere na noční cestu pouští ozvučenou Al Natherovým beatem, kde využívané synťáky téměř připomínají tradiční arabský nástroj mizmar. A zatímco se touláme ztemnělými dunami, sestupuje v textu Shabjdeed s razancí meteoru na zem, aby narušil rapovou scénu. Ana El Muteer sice trochu vybočuje z tradiční tvorby dua, nicméně opět potvrzuje, že oba patří k těm nejlepším, kteří nyní operují na (nejen) blízkovýchodní rapové scéně.

The Limiñanas – Calentita (ft. Nuria)
Credits: Lionel Limiñana, Marie Limiñana
Label: Because Music

Letních malých bizarností není nikdy dost, a tak k nám do rotace putuje i nejčerstvější singl francouzského dua The Limiñanas. Kapela, která zní jako kdyby byl Serge Gainsbourg uvrtán do spolupráce s psychrockovým ansámblem a nestydí se čerpat ani z Velvet Undergound a sedmdesátkových hipísáckých kapel, v minulosti spolupracovala například s Peterem Hookem (New Order). Tentokrát povolali španělskou zpěvačku Nurii a v klipu k jejich společné hitovce Calentita Lionel Limiñana poponáší, oděn do obleku, po pláži obřího nafukovacího raka.

Hoops – Glad You Stayed
Credits: Drew Auscherman, Kevin Krauter, Keagan Beresford
Label: Fat Possum
Album: Halo

Indierockeři z Indiany Hoops plánují vydání své druhé desky na letošní říjen. Třetí singl z nadcházejícího alba Halo kombinuje éterický a zastřený kytarový sound a minimalistickou produkci s těžkotonážním tématem. Song o pokusu o sebevraždu blízkého přítele frontmana kapely tak pod příjemným plážovým soundem skrývá zatraceně emocionálně vypjatý track, který má velký potenciál dostat se do kategorie písní, které se nedají poslouchat jinak než na repeat.

Bill Callahan – The Mackenzies
Credits: Bill Callahan
Label: Drag City
Album: Gold Record

Americký písničkář Bill Callahan se přibližně před měsícem rozhodl svou novou desku vydávat track po tracku jednou týdně až do jejího releasu na začátku září. My si do rotace zařazujeme pátý singl, věru sousedskou píseň The Mackenzies. Na ní Callahan potvrzuje všechny kvality, které k zámořskému písničkářství neoddělitelně patří. Vypravěčský talent, aranžérský cit pro navození absolutní intimity a respekt k těm, kteří přišli před ním. The Mackenzies totiž zní, jako by vypadli z kultovního alba Davida Acklese American Gothic.

 

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.