NOVINKY: These New Puritans, Jpegmafia, Tommy Genesis, Panda Bear a vánoční Sufjan

19. listopad 2018

V půlce listopadu dáváme do novinkové nůše první a poslední vánoční píseň – lahodně melancholickou koledu od Sufjana Stevense. Dojde ale i na popovější polohu rapperky Tommy Genesis, velké návraty These New Puritans a Panda Bear nebo čerstvý rap ze Stockholmu. A možná přijde i Damon Albarn.

Tommy Genesis – You Know Me
Credits: Tommy Genesis
Label: Downtown Records

Americkou rapperku Tommy Genesis jsme mohli několikrát viděl i v České republice, to bylo ale v době, kdy se pohybovala spíš v undergroundu. S čerstvou eponymní deskou ale evidentně míří výš – už proto, že na albu hostuje třeba Empress Of nebo Charli XCX. My si ale nasazujeme track bez hostů, optimistickou skladbu You Know Me.

These New Puritans – Into The Fire
Credits: Jack Barnett, David Tibet
Label: Infectious Music

Album Field Of Reeds plné atmosferických komorních nástrojů a silných písní patřilo k nejoceňovanějším nahrávkám roku 2013 – i proto jsme tehdy anglické These New Puritans pozvali na Radio Wave Stimul Festival. Kapela v čele s Jackem Barnettem se teď po pěti letech vrací se svým prvním singlem, který upozorňuje na novou desku chystanou na příští rok. V temném singlu Into The Fire hostuje kultovní anglický okultista a folkař David Tibet.

Sufjan Stevens – Lonely Man Of Winter (Doveman Mix ft. Melissa Mary Ahern)
Credits: Sufjan Stevens, Melissa Mary Ahern
Label: Asthmatic Kitty

Vánoční sob Sufjan Stevens opět zásobuje blok. Jediný člověk na světě, od kterého chcete slyšet vánoční song, na nás nezapomněl ani letos a na svém vlastním labelu Asthmatic Kitty vydal singl Lonely Man Of Winter. Do naší rotace neputuje akustický originál, ale dream popový remix s hostující zpěvačkou Melissou Mary Ahern. Další slova jsou zbytečná.

The Good, The Bad & The Queen – Gun To The Head
Credits: Damon Albarn
Label: Studio 13

Jeden z nejúspěšnějších bočních projektů Damona Albarna, ve kterém kromě něj působí třeba i legendární basák The Clash Paul Simonon nebo producent Danger Mouse, se vrací po dlouhých jedenácti letech. Superskupina navazuje na svou eponymní desku z roku 2007 už druhým singlem. Po tracku Merrie Land teď vypouští do světa zasněnou psychedelickou skladbu Gun To The Head.

Panda Bear – Dolphin
Credits: Noah Benjamin Lennox, Rusty Santos
Label: Domino

Noah Benjamin Lennox alias Panda Bear měl ve zvyku vydávat studiové desky (ať už svoje nebo domovských Animal Collective) na začátku kalendářního roku a ani se svým šestým studiovým albem Buoys to neporuší. V únoru příštího roku se s ním vrátí po čtyřech letech od Meets The Grim Reaper, nová deska by ale tentokrát měla být spíše pozitivní – v tiskové zprávě o ní mluví jako o „začátku něčeho nového“. Na desce se výrazně podílel newyorský producent Rusty Santos, mezi hosty jsou chilský DJ Lizz a portugalský zpěvák Dino D'Santiago. Deska vznikala v Lisabonu, kde Panda Bear už několik let žije. Pilotním singlem je minimalistická skladba Dolphin, která bude desku otevírat.

Busu – 100k Coffin
Credits: Busu
Label: R&R Digital

Stockholmský rapper Busu vloni překvapil povedeným a osobitým debutem Family, který se příliš neohlížel za zámořskými trendy. Novinka Deadbeat Boyfriend Diaries, kterou Busu vydal nečekaně na začátku listopadu, ho posouvá zase novým směrem – s rapem na ní míchá své rockové a punkové kořeny. Posbíral na ni také singly, které za poslední rok vydal, 100k Coffin s neobvyklým beatem, za kterým stojí švédský producent Alexius, je ale novinka a navíc obdařená klipem.

Jpegmafia – Puff Daddy
Credits: Barrington DeVaughn Hendricks, Kenneth Blume III
Label: Owsla, Dim Mak

Rapper a producent z Baltimoru jménem Jpegmafia patří mezi jména, která za posledních dvanáct měsíců vyletěla ve světě alternativního rapu určitě nejvíc. Vystudovaný žurnalista, bývalý voják se zážitky z Iráku se k hudbě dostal poměrně pozdě, album Veteran ze začátku roku ale konečně nastartovalo jeho kariéru – těsně před třicítkou. Ve světle reflektorů ho udržují čerstvé singly. Jedním z nich je aktuální Puff Daddy, k němuž beat dodal veterán Kenny Beats, někdejší člen dua Loudpvck.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.