NOVINKY: Thom Yorke, Miss Red, Ty Segall aneb letní žánrová smršť

8. červenec 2019

O žánrovém nadržování se v aktuálním výčtu novinek v playlistu Radia Wave opravdu nedá mluvit. Na své si přijde opravdu každý, ať už holdujete kalifornskému hip hopu s nadsázkou, chladnému francouzskému elektropopu, nebo vyhrocenému newyorskému post punku.

Thom Yorke – Not The News

Credits: Thom Yorke
Label: XL Recordings
Album: Anima

Loni v říjnu překvapil Thom Yorke skvělým syntezátorovým soundtrackem k nové verzi kultovního hororu Suspiria, teď se po pětileté přestávce vrací se sólovým albem. Nutno dodat, že na rozdíl od hodně sterilní a právem pozapomenuté předchozí nahrávky Tomorrow’s Modern Boxes je aktuální Anima o něco dobrodružnější. Pořád samozřejmě stojí na Yorkových hrátkách se subtilními beaty a vysoko položeným vokálem, album ale není tolik svázané šablonami. Do naší rotace putuje příjemné letní ochlazení v podobě pilotního singlu Not The News. 

Cassius – Don’t Let Me Be ft. Owlle
Credits: Philippe Cerboneschi, Hubert Blanc Francard, France Picoulet
Label: Caroline International France
Album: Dreems

Když minulý měsíc v Paříži zemřel francouzský producent Philippe Zdar, přišla hudební scéna o jednu z nejdůležitějších postav francouzského elektronického popu. Philippe Cerboneschi, jak se Zdar jmenoval občanským jménem, od počátku milénia společně s Daft Punk utvářel typický francouzský sound ve dvojici Cassius, produkoval alba kapele Phoenix, písničkářce Cat Power a spolupracoval třeba i s Kanyem Westem. Na svoji domovskou kapelu Cassius ale nezapomněl – jejich poslední deska vyšla několik dní po jeho smrti a je opět naplněná tím nejlepším, co současný francouzský pop nabízí. Na Radiu Wave teď budete slýchat skvělý letní hit Don’t Let Me Be s hostující zpěvačkou Owlle. 

Divino Niño – Foam
Credits: Camilo Medina, Javier Forero
Label: Winspear
Album: Foam

Psychedelická garážovka Divino Niño se na první pohled tváří latinskoamericky, pochází ale z Chicaga. Důležitější než místo je tady ale čas – kapela otevřeně čerpá ze zlatého věku psychedelie přelomu 60. a 70. let, svůj sound ale drží dostatečně na uzdě tak, aby byl srozumitelný i současným posluchačům. Hlavní jsou tady nekomplikované melodie, decentní produkce a hlavně hodně uvolněná letní nálada. My z debutové desky Foam vybíráme titulní skladbu a doporučujeme pustit si i animovaný videoklip. 

ThisisNAMASTE – Exactly What You Want
Album: -
Credits: Natasha Marie Stewart
Label: Humble Angel

Skotská zpěvačka ThisIsNAMASTE je úplným nováčkem a singl Exactly What You Want jejím debutem. V minulosti působila v roli backvokalistky na koncertech zpěvaček, jako jsou Rita Ora nebo Ella Eyre. S Exactly What You Want jí pomohl producent Adam Argyle (Olly Murs, James Bay, Dua Lipa). „V době, kdy lidi sdílí na sociálních sítích své vztahové cíle, jsem si myslela, že by bylo super napsat píseň, která by se dívala na skutečnost většiny lidí ve vztazích trochu s nadhledem,“ prohlašuje Natasha o písni.  

Hobo Johnson – Typical Story
Album: The Fall of Hobo Johnson
Credits: Frank Lopes Jr.
Label: Reprise Records

Amerického rappera Hobo Johnsona proslavila loňský rok talentová soutěž rádia NPR, když se z jeho písně Peach Scone stal virální hit. Hobo Johnson byl kdysi bezdomovec (proto „hobo“) a natočil několik mixtapes, než podepsal nahrávací společnosti Reprise. Komediální singl Typical Story obdařený bláznivým videoklipem je začátkem jeho skutečné hudební kariéry a první ochutnávkou z desky The Fall of Hobo Johnson.

K. Flay – Sister
Album: Solutions
Credits: Kristine Meredith Flaherty
Label: Interscope / Night Street

O americké hudebnici K. Flay se dlouho mluvilo jako o nadějné rapperce, která čeká na objevení. Během své kariéry, která trvá už skoro patnáct let, ale stihla spolupracovat s Liamem z The Prodigy nebo odjet turné s Dashboard Confessional. Má dokonce i nominaci na nejlepší rockovou píseň a v 32 letech podepsala smlouvu s velkou nahrávací společností. Na ní vyjde v polovině července její třetí studiová deska Solutions, která má – soudě podle singlů – hodně elektropopový feeling. Dokazuje to i singl Sister, který desku propaguje.

Miss Red – Loco
Album: The Four Bodies
Credits: Sharon Stern, Kevin Martin
Label: Pressure

Izraelská rapperka a dancehallová zpěvačka Miss Red je známá především pro svou spolupráci s britským producentem Kevinem Martinem aka The Bug. Po loňském úspěšném debutovém albu K.O., jehož obal byl ověnčen starou fotkou jejího dědečka-boxera, přichází s tarotovitým EP The Four Bodies. Ač jsou skladby intimnější a atmosféričtější než na debutu, do plejáku se nám dostává pro Miss Red typičtější a tanečnější skladba Loco. O zvukovou podobu celého EP se postaral opět The Bug.

Arwen – Honey Wine
Album: Lemon Love
Credits: Arwen
Label: self-released

O zpěvačce a hudebnici z britského Birminghamu toho nevíme mnoho, kromě její přezdívky Arwen a faktu, že celou svou debutovou desku s názvem Lemon Love, který může dost dobře pocházet z označení pro směs koření na ryby a zeleninu, nahrála u sebe v pokoji. Chladivý a příjemný elektropop opepřený RnB inspirovaným zpěvem se každopádně rotacím Radia Wave nemůže vyhnout.

Ty Segall – Taste
Album: First Taste
Credits: Ty Segall
Label: Drag City

Ty Segall, písničkář, multiinstrumentalista, producent a hlavně a především jedna z nejvýraznějších postav americké postgaragové scény, který se za minulý rok stihl podílet rovnou na šestici nahrávek různých projektů, slibuje na rok 2019 novinku z vlastní dílny s názvem First Taste. Ze dvou v současné chvíli dostupných singlů vybíráme do rotace odpodlahovku ze staré školy jménem Taste. 

B Boys – Pressure Inside
Album: Dudu
Credits: Andrew Kerr, Brendon Avalos, Britton Walker
Label: Captured Tracks

Newyorské postpunkové trio B Boys slibuje na závěr července následovníka debutu Dada s nadmíru kreativním názvem Dudu. Jak už sám název naznačuje, očekávat nějaký zásadní posun je více než naivní. Místo toho to zatím vypadá na amalgám greatest hits The Wire, Talking Heads, Beastie Boys a The Clash říznutý tím nejlepším ze soundtracků Tony Hawk’s Pro Skater. 

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka