NOVINKY: Thurston Moore, Brittany Howard, Soccer Mommy a půlstoletí od vydání Abbey Road

30. září 2019

Krom tradičního výběru těch nejzásadnějších novinek napříč světovou i tuzemskou scénou si tento týden na Radiu Wave připomeneme i definitivní desku The Beatles Abbey Road, která nedávno oslavila padesát let od vydání.

Soccer Mommy – Lucy

Credits: Sophie Allison
Label: Loma Vista
Album: Lucy single

Hudba americké zpěvačky a skladatelky Soccer Mommy byla vždy nostalgická, a jak trefně připomněl časopis The Rolling Stone, „kdyby ještě existovaly rádiové stanice zaměřené na alternativní rock, hrálo by se na nich přesně tohle“. Pod jménem Soccer Mommy zaujala Sophie Allison už v roce 2016, kdy vydala debutové album příznačně nazvané For Young Heart. Tehdy jí ještě nebylo ani dvacet a zařadila se tak po bok podobně mladé a výrazné Snail Mail. Soccer Mommy, která má za sebou třeba společné turné s Vampire Weekend, teď po více než roční přestávce konečně vydala nový singl. Lucy samozřejmě putuje do našeho playlistu. 

Brittany Howard – 13th Century Metal

Credits: Brittany Howard
Label: Sony Music
Album: Jaime

Před osmi lety si přivydělávala jako pošťačka a o pouhé čtyři roky později už vystupovala na festivalu Lollapalooza s Paulem McCartneym – kariéra americké zpěvačky Brittany Howard nabrala hned od začátku intenzivní obrátky. Se svou domovskou kapelou Alabama Shakes vyhrála Grammy a momentálně se soustředí na svoji sólovou kariéru. Pod svým občanským jménem aktuálně vydala album Jaime, na kterém kritici cení hlavně osobitý vokál a přitažlivý mix garážového rocku, blues a soulu. Z těchto ingrediencí je ostatně poskládaný i hypnotický (a mírně kazatelský) singl 13th Century Metal. 

Thurston Moore – Leave Me Alone

Credits: Bernard Sumner, Thurston Moore
Label: Cargo Records
Album: Leave Me Alone single

Leave Me Alone je trochu zapomenutý, nicméně i po šestatřiceti letech od prvního vydání úchvatný melancholický singl z druhé desky Power, Corruption and Lies anglických New Order. Právě tenhle albový zavírák teď oprášil zakladatel Sonic Youth a jeden z nejoceňovanějších kytaristů světa Thurston Moore jako součást své singlové série pro label Cargo Records. Charakteristické kytarové vazbení tentokrát neuslyšíme, Moore zvolil intimní akustickou verzi a songu tím prokázal hodně dobrou službu. 

Billow – Meridian

Credits: Lenka Zbořilová, Vojtěch Veselý, Jakub Zbořil
Label: Z Tapes

Dreampopová kapela Billow z Veselí nad Moravou vydává 17. října na slovenském labelu Z Tapes svou druhotinu Seascape. Album měsíc před vydáním předznamenává singl Meridian. Úvodní skladba celé desky svou mlhavou atmosférou volně navazuje na debutové album Maps, nastiňuje ale také energičtější polohu kapely. Stejně jako debut si i druhou desku kompletně nahráli a mixovali sami a nestydí se za lo-fi zvuk. Ke skladbě vznikl i videoklip.

Clypso – D.Y.S. (Defend Your Situation)

Credits: Claudine Michael, Konstantin Kersting
Label: etcetc.  

Australská zpěvačka a producentka Clypso se na scéně pohybuje tři roky. Ve své hudbě míchá špinavé basové linky, staré synťáky a afropunkové beaty do osobitého koktejlu, který možná někomu připomene Santigold. Po sérii singlů vydala vloni Clypso EPčko Cameo, na které aktuálně navazuje chytlavým singlem D.Y.S. (Defent Your Situation). Spolu s ní je pod písní podepsán producent Konstantin Kersting. 

Georgia – Never Let You Know

Credits: Sean Oakley, Mark Ralph, Georgia Barne
Label: Domino
Album: Seeking Thrills

Britská zpěvačka Georgia byla předurčena k hudební kariéře od dětství – jejím otcem je polovina elektronické skupiny Leftfield. Bubnovala v doprovodných kapelách pro Kate Tempest a Kwese a vydala debutové album na Ninja Tune. Letos ji výrazně zviditelnil euforický singl About Work the Dancefloore je velkou nadějí, potvrzuje novinka Never Let You Know. Píseň prý byla původně inspirovaná východoevropským punkem, ale pomalu se z ní stala popová hymna. Skladba nebude chybět ani na jejím druhém studiovém albu Seeking Thrills, které vydá 10. ledna příštího roku vydavatelství Domino. „Je to příběh hédonismu, sebeobjevení a transcendentální síly tanečního parketu,“ popisuje Georgia desku. Možná se nám tu rýsuje první velká deska roku 2020.

The Beatles – Something

Credits: George Harrison
Label: Apple
Album: Abbey Road

Padesát let po vydání poslední regulérní studiové nahrávky největší kapely všech dob, ruku v ruce s nastávajícím 60letým výročím jejich začátků v pochybných hamburských klubech zařazujeme do našeho jukeboxu Harrisonův nepřekonatelný proto-dreampopový oplodňovák. Na Abbey Road jsme minulý týden vzpomínali i v pořadu Kořeni.

Genuine Jacks – Isolation

Credits: Juraj Ondrejka
Label: Self-released
Album: Turning Monochrome

Slovenští garage-punkeři Genuine Jacks právě bez jakýchkoliv fanfár vydali svou třetí desku Turning Monochrome, na které z jimi vždy tolik proklamovaného garage zbyl tak akorát kytarový zvuk odkazující ke klasikům v novém miléniu obrozeného žánru, jako jsou King Tuff či Ty Segall. Celkově má totiž nahrávka hlavně songwritingem daleko blíže zlaté éře britpopu devadesátých let, což překvapivě v kombinaci s „nepatřičným“ soundem ve výsledku funguje o mnoho lépe, než se může zdát z tohoto popisu. 

DIIV – Blankenship

Credits: Colin Caulfield, Zachary Cole Smith
Label: Captured Tracks
Album: Deceiver

Americká kapela DIIV se po třech letech chystá na vydání své třetí desky Deceiver a očividně se máme na co těšit. Čtvrtý singl Blankenship nejenže dává odtušit, že se DIIV nerozhodli odrodit od svých krautrockových inspirací, naopak se do nich ještě víc ponořili, zároveň se nebojí ani vstoupit na pole politických poselství. Problematika klimatické změny tak očividně doputovala i k frontmanovi Zacharymu Smithovi, který vyměnil dřívější drogové excesy za veganství.

Boy Harsher – Send Me a Vision

Credits: Jae Matthews, Augustus Miller
Label: Ascetic House
Album: Country Girl Uncut

Americké darkwavevové duo Boy Harsher přišlo letos na jaře s novou, suverénní deskou Careful. Na podzim Boy Harsher, pravděpodobně před svým zimním turné, během kterého zavítají i do Prahy, vydali takový malý dárek pro fanoušky – rozšířenou verzi jejich EP Country Girl z roku 2017. Na Uncut verzi se objevují čtyři nové skladby včetně hitu Send Me a Vision, k němuž režíroval klip Augustus Miller.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio