NOVINKY: Toxe, Die Antwoord, Genius Locci, Slowthai a další pomaláče

2. červenec 2018

Poslední červnová nůše novinek má v sobě plno překvapení - nasazujeme rap z Nigérie i Velké Británie, před pražským koncertem Die Antwoord víříme hype jejich novým singlem a v rotaci znovu vítáme i americkou R&B trojici Wet. Nejsoučasnější klubovou elektroniku reprezentuje švédská producentka Toxe, vyklidněný indie pop zase Australanka Gabriella Cohen. A nakrmíme i mozek.

Slowthai – Polaroid
Credits: Tyron Frampton
Label: Method Records

Může být mladý britský rapper Slowthai novou hvězdou ostrovního grimu? Vypadá to, že nakročeno má slušně. Loni vydal debutové EPčko, na ostrovech se šíří zvěsti o jeho divokých koncertech a rodák z Northamptonu je přiživuje výbušnými singly. Ten poslední se jmenuje Polaroid a je doprovázený i lehce horrorovým videem.

Toxe – Big Age
Credits: Toxe
Label: PAN

Švédská producentka Toxe, kterou jsme mohli loni vidět i v pražské MeetFactory, je hlavní postavou labelu Staycore a jedním z nejvýraznějších jmen na scéně dekonstruované klubové hudby. Potvrzuje to i její nedávný přestup k prestižnímu německému labelu PAN, kde momentálně vydává čtyřskladbové EP Blinks. Z releasu plného imaginativní a ohebné elektroniky si do rotace vybíráme skladbu Big Age.

Gabriella Cohen – Music Machine
Credits: Gabriella Cohen
Label: Captured Tracks

Mezi své nejvýraznější vzory počítá třeba Blondie nebo The Rolling Stones, předskakovala kapele Foxygen a aktuálně vydává svoje druhé album Pink Is The Colour Of Unconditional Love. Australská zpěvačka a skladatelka Gabriella Cohen kombinuje indie pop s rockem nebo country a ačkoliv nepřichází s žádnou zvukovou revolucí, její skladby rostou s každým poslechem. Do rotace přidáváme hned úvodní píseň z desky nazvanou Music Machine.

Wet – You’re Not Wrong
Credits: Kelly Zutrau
Label: Columbia Records

Debutové album amerického tria Wet jsme na začátku roku 2016 probírali v rubrice Deska týdne, od té doby ale jakoby se po nich slehla zem. Skupina, která na svém první albu prozkoumávala hranice popu a R&B, se letos vrací s celou sérií singlů a ten poslední překvapuje poměrně velkou změnou soundu – na rozdíl od delikátně intimních songů z debutu je You’re Not Wrong otevřeným popovým útokem na hitparády.

Georgia Anne Muldrow – Overload
Credits: Georgia Anne Muldrow
Label: Brainfeeder

Americká zpěvačka Georgia Anne Muldrow byla na začátku své kariéry spjatá hlavně s labelem Stones Throw, v roce 2012 zase vydala album produkované legendárním Madlibem. Její aktuální singl Overload vyšel na labelu Brainfeeder a dokonale navazuje na estetiku dalších členů Brainfeederu jako je Thundercat nebo Flying Lotus – Overload je skvělé psychedelické R&B maskované za milostnou baladu a ukazuje Muldrow ve výborné formě.

Die Antwoord – 2*Golden Down*7
Credits: Watkin Tudor Jones, Anri du Toit
Label: Universal

Jihoafrická rave-rapová dvojice Die Antwoord vyráží na celosvětové turné, během něhož se 20. srpna zastaví i na pražském Výstavišti. U této příležitosti vydali nový singl 2*Golden Down*7, který je předzvěstí jejich chystané desky. Ponese jméno 27 podle počtu skladeb a Die Antwoord se na ní spojili se svými oblíbenci, kteří jsou většinou z jejich rodné Jihoafrické republiky. K desce, která by měla být podle všeho jejich poslední, vznikne i film.

Genius Locci – No, No
Credits: Ela Boldiš
Label: self-released

Slovenská skupina Genius Locci vznikla jako projekt dvou sester a spřízněných hudebníků. Pohybují se na pomezí indie folku a dream popu a v roce 2014 byli nominovaní na objev roku v Radio_Head Awards. O dva roky později debutovali dlouhohrajícím albem Presence, které shrnulo jejich dosavadní tvorbu. Novinková skladba No, No je už předzvěstí čerstvého materiálu.

Mr Eazi – London Town ft. Giggs
Credits: Oluwatosin Oluwole Ajibade
Label: Mad Decent

Nigerijský zpěvák Mr Eazi se poslední roky dere vzhůru mezi největší africké hvězdy, ve svém žánru „banku music" spojuje afrobeat a hip hop. Ve skladbě London Town k tomu ještě přidává britský grime, jehož nositelem je londýnská stálice Giggs. Óda na britskou metropoli bude k nalezení na chystaném Eaziho EPčku Life is Eazi, Vol. 2 - Lagos To London.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka