NOVINKY: Troye Sivan, Sigrid, Kinkies, Frankie Cosmos, Kali Uchis a další ucha

16. leden 2018
Factory Radia Wave

Další várka lednových novinek je naplněná průzračně čistým popem, ať už od čerstvé vítězky ankety BBC Sound of 2018 Sigrid nebo australského hédonisty Troye Sivana. Ze Znojma se znovu hlásí kytarovka Kinkies a z New Yorku zase písničkářka Frankie Cosmos. A zatancujeme si i footwork.

Kinkies – Lea
Credits: Kinkies
Label: vlastním nákladem

Znojemské rockové trio Kinkies znáte z éteru Radia Wave díky skladbě Your Little Cat, s níž debutovali na kompilaci k fanzinu NO MO. Teď o dva roky později chystají debutovou dlouhohrající desku, která by měla vyjít v březnu a ponese stylový název Burn All Bras. Syrový, garážový track Lea je prvním singlem, který Kinkies z desky vypustily.

Deska týdne: Frankie Cosmos skládá nenápadné momentky ze života ve velkoměstě

03607611.jpeg

Vesmír dvaadvacetileté Frankie Cosmos z New Yorku se může zdát na první pohled malý. Rozpíná se od zapadlých večerek, které fungují jako záchytné stanice při romantické plavbě městem, přes křiklavou čtvrť Chinatown a zastávky nadzemky až k Manhattanskému mostu, pod nímž jsou procházky nejkrásnější. Stydlivé lo-fi písničkářce se podařilo na druhém dlouhohrajícím albu Next Thing zachytit lyrické snapshoty ze života ve velkoměstě.

Kali Uchis – After the Storm ft. Tyler, the Creator and Bootsy Collins
Credits: Karly-Marina Loaiza, Tyler Gregory Okonma, Bootsy Collins
Label: Interscope

Kolumbijsko-americká zpěvačka Kali Uchis si získává čím dál větší pozornost. Hostovala na poslední desce Gorillaz, má nominaci na Grammy a letos by konečně měla vydat svůj dlouhohrající debut Fool's Paradise. After the Storm je už třetím singlem z desky, který se objevil a tentokrát si do svůdného R&B tracku pozvala silný kalibr hostů. Ve skladbě účinkuje rapper Tyler, the Creator a funkový baskytarista a zpěvák Bootsy Collins.

Frankie Cosmos – Jesse
Credits: Greta Simone Kline
Label: Sub Pop

V roce 2016 se postarala o jeden z nejlepších (a nejméně nápadných) českých koncertů v MeetFactory, kde hrála songy ze své desky Next Thing. Letos bude písničkářka Frankie Cosmos na svoje úspěšné album navazovat novou nahrávkou Vessel a my si z ní nasazujeme první singl. Skladbě Jesse nechybí ani příjemný minimalistický klip zachycující pudla a jeho dobrodružství v koupelně.

Lil Skies – Cloudy Skies
Credits: Lil Skies
Label: All We Got Ent.

Když jsme si mysleli, že už žádný další rapper s jménem Lil nemůže přijít, je tady Lil Skies. Devatenáctiletý rapper z Pensylvanie se proslavil virálním klipem Red Roses a na konci roku odjel turné s Lil Uzi Vertem. Jeho aktuální mixtape Life of a Dark Rose je dalším příspěvkem k současné vlně xanaxového emo rapu. My si Lil Skies představíme skladbou Cloudy Skies, kterou produkoval GHXST.

Troye Sivan – My My My!
Credits: Troye Sivan Mellet
Label: Universal

Australský popový hédonista Troye Sivan se dostal do povědomí v roce 2015 díky svému debutu Blue Neighbourhood a potom už se vlastně nikdy nestáhl do ústraní. Aktuálně vypustil do světa provzdušněný singl My My My!, na kterém zní tak sebejistě, jako nikdy předtím. Jeden z prvních velkých popových songů roku 2018 provází i videoklip natočený ve skladišti.

Jay Som – Pirouette
Credits: Melina Duterte
Label: Polyvinyl

Její loňské album Everybody Works bylo asi jednou z nejméně doceněných kytarových nahrávek roku – melancholický dream pop podobný třeba Mitski nebo Alvvays sice nebyl zvukově zrovna originální, vyvážila to ale uvěřitelnost a cit pro melodie. Stejné zbraně teď americká písničkářka Jay Som vytahuje na novém singlu Pirouette. Uvidíme, jestli zpěvačka ovlivněná hudbou Yo La Tengo nebo Mount Eerie stihne další album ještě letos.

Rhye – Song For You
Credits: Michael Milosh,
Label: Loma Vista

Mysteriozní R&B dvojice Rhye letos konečně po pěti letech naváže na debut Woman a podle zatím vypuštěných singlů to vypadá, že půjde o tzv. první ligu lahodného alternativního R&B. Deska Blood vychází už 2. února u dobrého labelu Loma Vista a v naší rotaci se usadí skladba Song For You.

Sigrid – Strangers
Credits: Sigrid Solbakk Raabe
Label: Universal

50 Cent, Adele, kapela Keane, Sam Smith nebo Jessie J – to je jenom pár jmen hudebníků a hudebnic, kteří vyhráli prestižní prorockou anketu BBC Sound Of. Před několika dny se k nim přidala i norská popová zpěvačka Sigrid, která naposledy vtrhla na scénu se svým slastným singlem Strangers. Ten po zásluze putuje i do rotace Radia Wave.

DJ Taye – Trippin’
Credits: DJ Taye
Label: Hyperdub 

Člen chicagského footworkové kliky Teklife kromě své domovské značky vydává i u labelu Hyperdub. Od jeho posledního EP už ale uplynul víc než rok a tak je čas na další nálož klubové hudby ovlivněné housem i rapem. Singl Trippin’ s klipem plným footworkových pohybů předznamenává release Still Trippin’, který u Hyperdubu vyjde na začátku března.

King Gizzard & The Lizard Wizard – Beginner’s Luck
Credits: Stu Mackenzie
Label: Flightless

Australská psychedelická kapela King Gizzard & The Lizard Wizard se kromě rozkošatělého názvu chlubí i neméně rozkošatělou diskografií. Jenom v loňském roce stihla skupina kolem Stu Mackenzieho vydat rovnou pět desek. Z té poslední nazvané Gumboot Soup budeme v rotaci Radia Wave slýchávat Beginner’s Luck.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.