NOVINKY: Tune-Yards, Kalle, 21 Savage, Offset & Metro Boomin a další škrty

31. říjen 2017
Factory Radia Wave

Posledním říjnovým novinkám vévodí dlouho očekávané album od táborských Kalle, kterou probíráme v rubrice deska týdne a která určitě patří mezi nejlepší české nahrávky roku. Do rotace jde melancholický track Felid. Na podobně nostalgické vlně jako Kalle se vezou třeba i rozpadlí Wild Beasts nebo Porches. Zbylo ale místo i na euforii Tune-Yards, post-punkové The Soft Moon nebo tři trapové krále: Offset, 21 Savage a Metro Boomin.

Tune-Yards – Look At Your Hands
Credits: Merrill Garbus
Label: 4AD

Osm let od vydání nadšeně přijatého debutu směřuje Merrill Garbus cestou, která je společná pro většinu průkopníků lo-fi zvuku - svůj sound totiž uhladila a soustředí se víc na hitové melodie. Největším důkazem je aktuální singl Look At Your Hands s výrazným rytmem, basou a především euforickým vokálem. Jediné, co zůstalo lo-fi, je snad jenom videoklip. Dohromady ale všechno funguje skvěle.

Porches – Find Me
Credits: Aaron Maine
Label: Domino

Nenápadný koncert projektu Porches byl loni jedním z nejlepších vystoupení ve smíchovském klubu MeetFactory, kde Aaron Maine zahrál společně se svojí partnerkou Frankie Cosmos. Tehdy se ještě orientoval na kytarovější zvuk podle střihu Real Estate, jeho nový singl Find Me už je ale opentlený elektronickým beatem. Porches mají pořád dost melancholický zvuk, tentokrát už se ale člověku chce i trochu tančit. A brečet.

Wild Beasts – Punk Drunk & Trembling
Credits: Hayden Thorpe
Label: Domino

Anglická indie rocková kapela Wild Beasts oslavila patnácté výročí existence opravdu stylově - letos v září se totiž rozpadla. Formace v čele se zpěvákem Hayden Thorpem se ale ještě naposledy loučí posledním releasem. Ten má podobu třískladbového EPčka Punk Drunk & Trembling. ze kterého si do rotace nasazujeme hned titulní skladbu.

Radiator Hospital – Cheap Day
Credits: Sam Cook-Parrott
Label: Salinas Records

V nedávné minulosti spolupracoval třeba s Japanese Breakfast nebo Allison Crutchfield, teď už se ale zpěvák a skladatel Sam Cook-Parrott vrací ke své domovské kapele. Americká skupina Radiator Hospital, která míchá emo s indie rockem, vznikla v roce 2010 a před několika dny vydala už svoji pátou desku nazvanou prozaicky Play The Songs You Like. Nám se nejvíc líbila sebezpytná píseň Cheap Day.

Kalle – Felid
Credits: Veronika Buriánková, David Zeman
Label: Day After Records

Druhé album táborský Kalle ještě oficiálně nevyšlo, už teď je ale jisté, že se bude pohybovat v přehledech nejlepších českých desek roku. Album Saffron Hills, kterým Veronika Buriánková a David Zeman navazují na úspěšný kazetový debut Live From The Room, opět staví na výrazném hlase a minimalistických aranžích. Album je naší deskou týdne a v rámci této rubriky jsme pro vás připravili i exkluzivní stream a živou Radio Wave Studio Session.

Mina Rose – Kingdom
Credits: Mina Rose
Label: Neighbourhood

Jako “temný multikulturní pop” popisuje svoji hudbu zpěvačka a producentka Mina Rose. Přichází z jižního Londýna a v její tvorbě se odráží bohatá historie jejího rodiště, do něhož patří ska, soul i hip hop. Zaujala už debutovým singlem Lemons and Limes a novinka Kingdom by měla potvrdit její pozici slibného talentu.

The Soft Moon – Burn
Credits: Luis Vasquez
Label: Sacred Bones

Novým koněm skvělého Sacred Bones je od tohoto měsíce post-punkový projekt The Soft Moon, za kterým stojí hudebník z Oaklandu jménem Luis Vasquez. Od roku 2010 vydal tři desky, čtvrté album se bude jmenovat Criminal a vyjde na začátku února příštího roku. Deska se bude zabývat tématem viny. “Konceptem Criminal je zoufalý pokus najít útěchu tím, že se zpovídám ze svých přečinů a zároveň viním ostatní z jejich přečinů, které mě ovlivnily.” vysvětluje Vasquez. Syrová skladba Burn je prvním singlem.

The Orielles – Let Your Dogtooth Grow
Credits: Esme Hand-Halford, Henry Carlyle Wade, Sidonie Hand-Halford
Label: Heavenly Records

The Orielles je britské trio navazující na zlaté časy shoegaze a surf rocku. Na letošní zimu chystá debutové album Silver Dollar Moment, které vyjde na Heavenly Records. Lahodný singl Let Your Dogtooth Grow je poctou řeckému surrealistickému filmu Dogtooth, který běžel u nás v kinech pod názvem Špičák. 

John Maus – Touchdown
Credits: John Maus
Label: Ribbon Music

Nová deska amerického zpěváka, skladatele, producenta i kulturního teoretika Johna Mause je jednou z největších událostí podzimu, už proto, že se na ni čekalo dlouhých šest let. Mausův zvuk se ale za tu dobu zase tolik neproměnil, jak jsme ostatně mohli slyšet už u pilotního singlu The Combine. V duchu temného synthpopu s ozvuky hypnagogického popu se nese celá nahrávka Screen Memories. My si z ní přidáváme ještě jeden track, klipovku Touchdown.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio