NOVINKY: Tyler, the Creator, Jarvis Cocker nebo Mavis Staples. Cesta napříč zásadními generacemi popu

27. květen 2019

Krom legend současných, minulých i možná zbytečně polozapomenutých nyní najdete v playlistu Radia Wave, jak už to tak bývá, i spoustu legend budoucích.

Tyler, the Creator – Earfquake
Credits: Tyler Okonma, Jordan Carter
Label: Columbia
Album: Igor

Už jsme si zvykli, že Tyler, the Creator vypouští desky bez předchozího upozornění. Jinak to není ani s jeho pátým albem Igor, které si kompletně produkoval sám. Tyler na něm skoro nerapuje, většinu času zpívá do ležérních soul-funkových podkladů. Jako hosté jsou na desce přítomní Kanye West, Pharrell, Lil Uzi Vert, Solange nebo třeba Playboi Carti, který je slyšet v klipové skladbě Earfquake.

Jarv Is – Must I Evolve?
Credits: Jarvis Cocker
Label: Rough Trade
Album: Must I Evolve? single

Nebýt trendy nikdy nevyjde z módy – asi takhle by znělo motto nového singlu Jarvise Cockera nazvané Must I Evolve? Bývalý frontman Pulp a jedna z nejdůležitějších osobností britské hudby posledních dekád jej natočil pod svou novou přezdívkou Jarv Is, kterou v srpnu přijede představit třeba i na katovický festival Off. Singl, rozložený do příjemných šesti minut, nabízí kromě štiplavého textu i klasicky šeptavý jarvisovský vokál a patří k tomu nejlepšímu, co Cocker po rozpadu svých Pulp natočil. Těším se na nové album.  

Palmistry – Deet ft. Klu
Credits: Benjamin Keating
Label: Mixpak Records
Album: Afterlife

Palmistry, irský producent usazený v Londýně, uhranul svým dva roky starým debutem Pagan nejenom Radio Wave. Kombinace dancehallem nasáklého elektronického písničkářství s intimním vokálem zapůsobila na fanoušky po celém světě. Teď se Benjamin Keating vrací s albem Afterlife a zase tolik se toho nezměnilo. Opět vychází u předního dancehallového labelu Mixpak a opět míchá jemný vokál s karibskými beaty. Do naší rotace putuje track Deet s hostující zpěvačkou Klu.

Crack Cloud – The Next Fix
Credits: Crack Cloud
Label: self-released
Album: The Next Fix single

Crack Cloud už jsou dva roky považováni za jednu z nejzajímavějších punkových kapel celé země – nutno přiznat, že především proto, že nezní moc punkově. Na loňské eponymní desce se často vydávali někam do míst, kde se potkává free jazz s psychedelií nebo krautrockem, na aktuálním singlu The Next Fix zase překvapivě ukazují svoji umírněnější tvář. Doporučujeme i videoklip z prostředí komunit drogově závislých. Tuhle kapelu hodně doporučujeme sledovat dál.

Denzel Curry – Ricky
Credits: Denzel Curry
Label: PH Recordings / Loma Vista
Album: -

Album Ta13oo rappera Denzela Curryho z loňského července sklidilo velmi příznivé recenze. Teď se vrací s novým singlem Ricky, který je věnovaný jeho otci. Píseň je předzvěstí dalšího albového projektu, který pod jménem ZUU vyjde poslední květnový den. Skladbu Ricky, v níž rapper vzpomíná na svoji rodinu, produkovala australská dvojice FnZ – Finatik a Zac, která má za sebou několik tracků pro ASAP Rockyho a objevili se také na Curryho desce Imperial.

NOIA – Ciudad del Humo
Credits: Gisela Fulla-Silvestre
Label: Cascine
Album: Crisalida EP

Pod jménem Noia, což znamená „dívka“, vystupuje zpěvačka a producentka Gisela Fulla-Silvestre. Po debutovém EPčku Habits v roce 2016 se nyní vrací na novém EPčku Crisalida. Míchá na něm katalánštinu, angličtinu a španělštinu s výstředním left-field popem. Singl Ciudad del Humo („město kouře“) dostal i povedený videoklip, který se odehrává v New Yorku.

The Valentines – Now I’m Sad
Credits: Jan Doležal, Onřej Čepek, Štěpán Bucher
Album: -
Label: -

Královéhradecké indiepopové trio The Valentines letos zazářilo v hitparádě neobjevených Startér se svou ani ne dvouminutovou hitovkou Now I’m Sad. Příjemně chytlavý plážový hit, který jim zajistil vítězství a 4 000 hlasů od fanoušků, zároveň zachycuje rozčarování a smíšené pocity, které přichází po rozchodu, a nyní putuje i do naší rotace.

METZ – Pure Auto
Credits: Alex Edkins, Chris Slorach, Hayden Menzies
Album: Automat  
Label: Sub Pop

Kanadští noiserockeři Metz se po dvou letech vracejí a na svém domovském labelu Sub Pop vydávají počátkem června svou čtvrtou studiovou nahrávku Automat. První singl Pure Auto, opatřený animovaným videoklipem kapely ve zkušebně s atmosférou Classical Art Memes, dává jasně najevo, že záliba v extrémní hlasitosti a kladivové monotónnosti je ani po letech rozhodně neopustila.

Mavis Staples – We Get By feat. Ben Harper
Credits: Mavis Staples, Ben Harper
Album: We Get By
Label: Anti

Letos osmdesátiletá legenda Mavis Staples je zpět s novým albem, které je bez diskuse více než potřebným balzámem na duši. Hlavně v dnešní době. Je to sice klišé jak Brno, ale je to prostě tak. Citlivá a nadmíru minimalistická produkce navíc zachycuje její nezaměnitelný hlas z takové blízkosti, že vše od každého letmého nádechu po tu nejniternější slabiku míří přímo na solar. A to prostě funguje.

autoři: Jiří Špičák , Judita Císařová , Karel Veselý , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.